Γνωρίζουμε τα πιο γευστικά τυριά της Ελλάδας μέσα από το τυροκομείο Κωσταρέλου

feta-kostarelou
ΔΕΥΤΕΡΑ, 05 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Το τυροκομείο Κωσταρέλου γιόρτασε τα 80 χρόνια ζωής φέτος, αφού από το 1937 με πρώτο τον παππού Κυριάκο με γάλα από το κοπάδι του στα Μεσόγεια, έχουν περάσει τρεις γενιές τυροκόμοι. Με αφορμή την επέτειο, γνωρίζουμε καλύτερα, μέσα από ένα… τυροκομικό γλωσσάρι, γνωστά και λιγότερο γνωστά τυριά, τα οποία μπορούμε φυσικά να βρούμε και στο ίδιο το τυροκομείο, με συνταγές που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά, χωρίς συντηρητικά.

Φέτα
Μία συνταγή που κρατάει τρεις γενιές, με γάλα από επιλεγμένα κοπάδια αιγοπροβάτων ελευθέρας βοσκής, μοναδική ωρίμανση από 4 έως 12 μήνες σε παραδοσιακά ξύλινα βαρέλια οξιάς και χειροποίητη πυτιά, η φέτα Κωσταρέλου αποκτά μια ιδιαίτερη γεύση με πολλές διαστάσεις και αρωματική παλέτα. Με γεύση, υφή και άρωμα που ποικίλλει ανάλογα με τον χρόνο ωρίμανσης, η φέτα αποτελεί την επιτομή της παραδοσιακής τυροκόμησης. Η σκληρή φέτα είναι μεστή και στιβαρή, με γεμάτη γεύση και έντονη επίγευση. Η μέτρια φέτα είναι πιο ήπια στην γεύση, ενώ η μαλακή, βουτυράτη και δροσερή, διατηρεί το ιδιαίτερα έντονο άρωμά της.

Ανθότυρο
Με μαλακή γεύση και γλυκιά, απαλή υφή, το ανθότυρο φέρει τη χαρακτηριστικά βουτυράτη γεύση του γάλακτος. Μέσα στα παραδοσιακά καλαθάκια είναι τόσο φρέσκο που μπορεί να φτάσει στα χέρια σας ακόμη και ζεστό.

Αψάκι
Το αψάκι είναι ένα ιδιαίτερο τυρί, σκληρό, με ασπρο-κίτρινο χρώμα που παράγεται από αιγοπρόβειο γάλα. Το γάλα έχει έντονη παρουσία, ενώ είναι αρκετά πικάντικο και αρωματικό, με έντονη επίγευση που διαρκεί. Συνοδεύει ιδανικά τη μαγειρική στην κουζίνα, προσδίδοντας αλμυράδα και ισορροπία σε κάθε συνταγή.

Μελίπαστο
Το μελίπαστο Κωσταρέλου φτιάχνεται με συνταγή από το Ρουσσοπούλι της Λήμνου. Πρόκειται για μικρά κεφαλάκια τυριού από αιγοπρόβειο γάλα με γήινη, μεστή γεύση γάλακτος και ξηρών καρπών και μέτρια προς σκληρή υφή. Το μελίπαστο είναι ιδανικό για σαγανάκι, αλλά και ως γευστικό συμπλήρωμα σε ποικιλία τυριών.

Τσαλαφούτι
Ένα μαλακό, κρεμώδες τυρί, φτιαγμένο από 100% κατσικίσιο γάλα, με 10% λιπαρά, που θυμίζει ένα συνδυασμό από γιαούρτι, κρέμα και βούτυρο. Έχει πυκνή, βελούδινη υφή με μεστή, γεμάτη γεύση και απαλή επίγευση που αναδεικνύει το κατσικίσιο γάλα.

Πινακωτύρι
Μια μοναδική συνταγή του Τυροκομείου, το εκλεκτό αυτό ημίσκληρο τυρί σε μπαστούνι είναι φτιαγμένο από κατσικίσιο και πρόβειο γάλα. Μπορείτε να απολαύσετε τις φρουτώδεις νότες του, κόβοντάς τοσε κύβους σε φρέσκες σαλάτες, ενώ οι λιωμένες φέτες του σε τοστ αναδεικνύουν μια απαλότερη, αλλά γεμάτη γεύση.

Κεφαλοτύρι
Φτιαγμένο αποκλειστικά από αιγοπρόβειο γάλα, το σκληρό αυτό τυρί με το κιτρινωπό χρώμα έχει πικάντικη γεύση και σκληρή υφή. Το πλούσιο άρωμά του, με νότες ξηρών καρπών και γρασιδιού, φέρνει μνήμες από το παλιό κεφαλοτύρι των παππούδων μας.

Κεφαλοτύρι παλαιωμένο
Το παλαιωμένο κεφαλοτύρι Κωσταρέλου, φτιαγμένο και αυτό από αιγοπρόβειο γάλα ωριμάζει για τουλάχιστον 12 μήνες. Η παλαίωσή του αυτή προσδίδει μεστή, πολύπλοκη γεύση και πλούσιο άρωμα, δίνοντας υψηλής έντασης επίγευση και διάρκεια.

Γραβιεράκι παλαιωμένο
Το μικρό αυτό κεφαλάκι τυριού (περίπου 2 κιλά) από αιγοπρόβειο γάλα, έχει παλαιώσει για 12 μήνες για να αποκτήσει την πολύ χαρακτηριστική πικάντική γεύση και το πλούσιο άρωμα του. Ένα μέτριο προς σκληρό τυρί, αλλά με εκπληκτικά βουτυράτη υφή, φέρνει μαζί του όλη την αρωματική παλέτα της μακράς ωρίμανσής του με νότες από ξηρούς καρπούς και καραμέλα.

Γραβιέρα κατσικίσια
Η κατσικίσια γραβιέρα μας είναι ένα προϊόν με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Το επιλεγμένο κατσικίσιο γάλα δίνει όλη του την ένταση στο βουτυράτο αυτό τυρί. Με απαλό χρώμα, συμπαγή υφή, πλούσιο σώμα και επίγευση που διαρκεί, η κατσικίσια γραβιέρα είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα τυριά του τυροκομείου.

Info
www.kostarelos.gr