Τζιτζιμπίρα: τι πρέπει να ξέρετε γι’ αυτό το νοσταλγικό ποτό;

tzitzimpira
ΤΡΙΤΗ, 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

Η μπίρα τζίντζερ, γνωστή και ως τζιτζιμπίρα, ήταν για πολλούς η πρώτη επαφή με (κάτι που θεωρούσαν) μπίρα και ίσως ήταν αυτή που τους έκανε να λατρέψουν αργότερα το ζύθο. Τι κρύβεται, όμως, πίσω από αυτή την αστεία και παιδική ονομασία;

Πολλοί την αγαπούν γιατί κατορθώνει να καλύψει την όποια περιεκτικότητα σε αλκοόλ έχει ένα ποτό, αφήνοντας μια ευχάριστη, περισσότερο παιδική και λιγότερο ενήλικη γεύση. Τι ακριβώς, όμως, είναι η τζιτζιμπίρα;

Ουσιαστικά είναι ένα αναψυκτικό με ανθρακικό που παρασκευάζεται με νερό, ζάχαρη και τζίντζερ κι αφήνει μια όξινη και γλυκιά γεύση. Παρ’ όλο που η ονομασία της παραπέμπει στο ginger ale, είναι λίγο διαφορετική, καθώς η τζιτζιμπίρα έχει πιο έντονη γεύση και δεν έχει τόσες φυσαλίδες όσες το ginger ale. Στην ουσία, η τζιτζιμπίρα είναι προϊόν ζύμωσης, ενώ το ginger ale ένα αεριούχο νερό με άρωμα τζίντζερ.  

Η τζιτζιμπίρα των παιδικών μας χρόνων

Σε αντίθεση με αυτό που αφήνει να εννοηθεί η ονομασία της, δεν πρόκειται για ένα αλκοολούχο ποτό, παρ’ όλο που οι ρίζες της δείχνουν ότι υπήρξε. Πρώτη φορά παρασκευάστηκε στο Yorkshire της Αγγλίας στα μέσα του 18ου αιώνα, με την Αμερική και τον Καναδά να ακολουθούν. Κατά το 1800, μάλιστα, την απολάμβαναν ιδιαιτέρως στην Αγγλία, με περιεχόμενο σε αλκοόλ στο 11%, αν και η σημερινή της εκδοχή δεν έχει τέτοια περιεκτικότητα, φτάνοντας μόλις το 0,5%, κάτι που την κατηγοριοποιεί ως μη αλκοολούχο ποτό. Όπως καταλαβαίνετε, λοιπόν, δεν πρόκειται για μπίρα αρωματισμένη με τζίντζερ, αλλά για ένα ξεχωριστό ποτό.

Στην Ελλάδα έφτασε έναν αιώνα αργότερα, την εποχή της Αγγλοκρατίας, όπου ο αγγλικός στρατός την έφερε στο Ιόνιο και τα νησιά του. Σήμερα παράγεται στην Κέρκυρα, αποδεικνύοντας ότι η τζιτζιμπίρα ήρθε για να μείνει, με λιγοστούς αρχικά παραγωγούς της να παίρνουν άδεια για να τη σερβίρουν.

Όπως είναι φυσικό, στην εποχή της ποτοαπαγόρευσης έκανε θραύση, ενώ σήμερα καταναλώνεται με διάφορους τρόπους.

Τα διάσημα Moscow Mules

Πώς μπορούμε να την αξιοποιήσουμε;
Οι δυνατότητές της είναι πραγματικά απεριόριστες. Προφανώς και μπορείτε να την καταναλώσετε μόνη της, αφού είναι άκρως απολαυστική κι έτσι, αλλά είναι σίγουρα πιο διασκεδαστικό να την προσθέσετε σε cocktail και mocktail.

Συνήθως προστίθεται στα Moscow Mules, ένα κοκτέιλ με τζιτζιμπίρα, λικέρ και χυμό φρούτων ή λεμονιού, ενώ ταιριάζει πολύ και με bourbon, αλλά και σε μια σαγκρία ή σε μια μαργαρίτα.

Μην περιοριστείτε, όμως, μόνο σε αυτά, καθώς η τζιτζιμπίρα ταιριάζει σχεδόν με τα πάντα.