Στο Saving Food Festival κανένα τρόφιμο δεν πάει χαμένο

geuma-fagito-trapezi
ΤΕΤΑΡΤΗ, 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Το Σάββατο 3 Μαρτίου στο Impact Hub Athens έρχεται ένα φεστιβάλ που σέβεται πραγματικά το φαγητό.

Ίσως δεν γνωρίζατε ότι πάνω από το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων σπαταλάται στους αγρούς και τα σούπερ μάρκετ, τα νοικοκυριά και τα εστιατόρια. Όπως επίσης ότι καθένας από εμάς στην Ε.Ε. σπαταλά κατά μέσο όρο 173 κιλά τροφίμων ετησίως. Ποιο είναι, όμως, το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της σπατάλης τροφίμων και τελικά υπάρχουν εύκολες λύσεις για την αντιμετώπιση ενός τόσο σημαντικού ζητήματος;

Το Σάββατο 3 Μαρτίου 2018, το Μπορούμε, το WWF Ελλάς και το Impact Hub Athens ενώνουν για ακόμη μια φορά τις δυνάμεις τους κατά της σπατάλης τροφίμων με το Saving Food Festival και προσκαλούν μικρούς και μεγάλους να ανακαλύψουν μαζί τις απαντήσεις σε αυτά τα καίρια ερωτήματα. Μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα βιωματικών εκπαιδευτικών δράσεων και μαγειρικών επιδείξεων θα αναδείξει τις πολλαπλές πτυχές της σπατάλης τροφίμων και θα δώσει στους επισκέπτες χρηστικές συμβουλές και απαντήσεις για να την καταπολεμήσουν.

Όσοι βρεθείτε στο Impact Hub Athens, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε σεφ και food bloggers εν δράσει, να ανακαλύψετε πολύτιμα μυστικά και δημιουργικές συνταγές, αλλά και να ετοιμάσετε μαζί τους νόστιμα πιάτα και να φωτογραφηθείτε με την παρέα τους σε ένα πρωτότυπο photo booth. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι θα έχετε την ευκαιρία να ενημερωθείτε μέσα από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό για το ζήτημα της σπατάλης των τροφίμων.

Τα παιδιά με τη σειρά τους θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, αφού θα «υπερασπιστούν» τη διατροφική αξία των «άσχημων» φρούτων και λαχανικών, θα ταξιδέψουν με ένα παιδικό αφήγημα στον κόσμο της προσφοράς φαγητού και θα απολαύσουν μια διαφορετική περιήγηση στα ράφια και την κουζίνα του σπιτιού τους, με σκοπό να μάθουν απλούς πρακτικούς τρόπους περιορισμού της σπατάλης τροφίμων.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα της ημέρας θα περιλαμβάνει:

Μαγειρικές επιδείξεις από τις food bloggers Mamatsita, Madame Ginger και Funky Cook, οι οποίες θα παρουσιάσουν γευστικές προτάσεις για την αξιοποίηση περισσευούμενου φαγητού και ιδέες για εναλλακτικά και θρεπτικά καθημερινά γεύματα!

Disco Soup Party, όπου εθελοντές –με την καθοδήγηση των σεφ Στέλιοu Μαστοράκoυ και Κλεομένη Ζουρνατζή- θα προετοιμάσουν και θα προσφέρουν σαλάτες και φρουτοσαλάτες εποχής, αξιοποιώντας περισσευούμενα φρούτα και λαχανικά, που θα έχουν διασώσει οι εθελοντές στο πλαίσιο του προγράμματος «Μπορούμε στη Λαϊκή».

Βιωματικά εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά και οικογένειες γύρω από τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, την περιβαλλοντική προστασία και την κοινωνική προσφορά.

Ανάγνωση, παιχνίδι και αυτοσχεδιασμούς με αφορμή το παιδικό βιβλίο «ΔΙΝΩΣΑΥΡΟΣ: Πετάει το φαγητό» για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και την αξία προσφοράς περισσευούμενου φαγητού. Με την Αλεξάνδρα Κ* και τον Δικαίο Χατζηπλή.

Έκθεση φωτογραφιών και προβολές βίντεο που πραγματεύονται το ζήτημα της σπατάλης τροφίμων, καθώς και ενημέρωση των επισκεπτών για το έργο και τις δράσεις του Μπορούμε και του WWF Ελλάς.

Social Challenges Innovation Platform: Παρουσίαση της πλατφόρμας και των χρηματοδοτικών εργαλείων για τα βιώσιμα συστήματα τροφής (sustainable food systems) από τη Μαρίνα Σαρλί, υπεύθυνη ευρωπαϊκών προγραμμάτων του Impact Hub.

Δείτε το ολοκληρωμένο πρόγραμμα εδώ και ετοιμαστείτε αυτό το Σάββατο να κάνετε κάτι καλό για εσάς και τον πλανήτη.

Info
Saving Food Festival
Σάββατο 3/3 2018, 11.00–19.00
Impact Hub Athens, Καραϊσκάκη 28, Αθήνα (μετρό Μοναστηράκι)
Είσοδος ελεύθερη