Safka: Σκανδιναβική κουζίνα σε πανελλαδική πρώτη...

safka-skandinabiki-kouzina-se-panelladiki-proti

ΤΕΤΑΡΤΗ, 07 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Το bar-restaurant Safka που άνοιξε τις πόρτες του στον Κεραμεικό τον περασμένο Γενάρη, κρατά τα πρωτεία της σκανδιναβικής κουζίνας στην Ελλάδα, μιας και είναι το πρώτο που μας συστήνει τις σπεσιαλιτέ του παγωμένου Βορρά και μάλιστα, σε gourmet εκδοχή.

Ο chef Samu και η φωτογράφος Marika Koskinen είναι δύο αδέλφια από τη Φινλανδία. Ο Samu με 15 χρόνια εμπειρία ως chef σε μεγάλα εστιατόρια του Ελσίνκι και η Marika με σπουδαία φωτογραφικά έργα και σπουδές γύρω από το κρασί, αποφάσισαν να συστήσουν την κουζίνα της χώρας τους και της ευρύτερης περιοχής, σε μια πόλη που δεν τη γνωρίζει και δεν διαθέτει κάτι ανάλογο.

Ξεπερνώντας πολλά εμπόδια και δυσκολίες, τον Γενάρη του 2012, τα δύο αδέρφια κατάφεραν να βγάλουν την άδεια για το πολυπόθητο εστιατόριό τους. Η Αθήνα όμως, δεν είναι πια όπως πριν… Σε πείσμα των καιρών, οι δυο τους άνοιξαν τελικά το Safka, σε μια ανερχόμενη γειτονιά που σφύζει από ζωή.

Safka στη φινλανδική σλάνγκ σημαίνει «φαγητό». Το φαγητό της Σκανδιναβίας θέλουν να μας παρουσιάσουν λοιπόν, μέσα σε έναν χώρο minimal, με γήινες αποχρώσεις και μοντέρνα αισθητική. Οι φωτογραφίες της Marika κοσμούν τους τοίχους, ενώ ο Samu στην κουζίνα καπνίζει σολομό και τάρανδο, ψήνει μοσχάρι και φτιάχνει tartar.

Το μενού του παραμένει από την αρχή, μικρό και προσεγμένο. Λίγες επιλογές από ορεκτικά και κυρίως πιάτα συνθέτουν την κάρτα του και δίνουν την ευκαιρία στους θαμώνες να δοκιμάσουν γεύσεις από τη Σκανδιναβία σε μοντέρνα εκδοχή, βασισμένη σε γαλλικές τεχνικές.

Το φρέσκο ψωμάκι από βύνη, με βούτυρο με άνηθο και κομματάκια ρέγγας έδινε υπέροχα το σήμα της έναρξης. Όλα του τα ορεκτικά ήταν ένα κι ένα. Η ψημμένη κολοκύθα με μους από οργανικό αιγότυρο, παντζάρι και βινεγκρέτ μουστάρδας (8 ευρώ) έδενε αρμονικά τις γεύσεις της γλυκιάς κολοκύθας με το τυρένιο μους και γέμιζε το στόμα. Το ελαφρώς ψημένο tartar σολομού αρωματισμένο με vodka, συνοδευόταν από πουρέ παντζαριού, αγγουράκια με άνηθο και κόκκινα κρεμμυδάκια τουρσί (9.50 ευρώ) και ήταν υπέροχο, ελαφρύ και νόστιμο.

Ο κρύος καπνιστός τάρανδος με μαριναρισμένες πατάτες ταίριαζε άψογα με τη μαρμελάδα από τα γνωστά στη Σκανδιναβία μούρα lingonberry (12.5 ευρώ). Άλλωστε στον Βορρά συνηθίζεται να συνδυάζουν κρέας με μαρμελάδα και πολύ καλά κάνουν.

Η λεπτοκομμένη μοσχαρίσια γλώσσα, σερβιρισμένη με μαυροκρίθαρο και καπνισμένα κρεμμυδάκια shallot και κρέμα horseradish (8.50 ευρώ), όσο extreme κι αν ακούγεται, ήταν πολύ νόστιμη, τρυφερή και οικεία στo στόμα.

Από τα κυρίως πιάτα, το Safka ξεχωρίζει τον καπνιστό σολομό του που σερβίρεται με σωταρισμένα εποχιακά λαχανικά και σάλτσα από λευκό κρασί και σχοινόπρασο (15.50 ευρώ). Μην πάει ο νους σας στο κλασικό φιλέτο καπνιστού σολομό που αγοράζουμε από το super market. Ο Samu φέρνει φρέσκο φιλέτο σολομού από τη Νορβηγία και το καπνίζει με την παραδοσιακή σκανδιναβική μέθοδο. Το αποτέλεσμα είναι ένα υπέροχα αρωματισμένο φιλέτο φρέσκου σολομού, με μυρωδιά ξύλου, τρυφερό και μαλακό, που ενθουσιάζει τους επισκέπτες του Safka, οι οποίοι επιστρέφουν για να το απολαύσουν ξανά και ξανά.

Προσωπικά όμως, θεωρώ ότι τα αργοψημένα κομμάτια χοιρινού λαιμού με ψητές πατάτες, βότανα και σπανάκι, σερβιρισμένα με βούτυρο από καπνισμένο μήλο, ήταν η αποκάλυψη του μενού. Το κρέας μαλακό έλιωνε στο στόμα και είχε την απαραίτητη λιπαρότητα για να γίνει νόστιμο και ασυναγώνιστο.

Για το τέλος, η τάρτα από λεμόνι με μαρέγκα γλυκόριζας και σορμπέ γιαουρτιού ήταν ένα πρωτότυπο γλυκό με συνδυασμό διαφορετικών γεύσεων που όταν ενώνονταν, «απογείωναν» τον ουρανίσκο.

Κάθε Κυριακή, μπορείτε να απολαύσετε στο Safka brunch από τη 1 το μεσημέρι, με παραδοσιακά σκανδιναβικά πιάτα, ενώ κάθε τρίτη Τετάρτη διοργανώνεται στους χώρους του, γευσιγνωσία κρασιών από διαφορετικά κτήματα κάθε φορά. Την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου, σειρά έχει το Μέγα Σπήλαιο από την Πελοπόννησο με τα υπέροχα κρασιά του, συνοδευόμενα από ένα ενδιαφέρον μενού 4 πιάτων τα οποία ταίριαξε με τα κρασιά ο chef του Safka (33 ευρώ).

Πληροφορίες: Safka, Μεγάλου Αλεξάνδρου 80-82 & Πηλέως, Κεραμεικός, 210 5243340, www.facebook.com/pages/Safka-Athens/316339215050958 , 25-30 ευρώ.

Βάλια Κανελλοπούλου

[email protected]