Πού κλείνουμε τραπέζι για μπακαλιάρο και σκορδαλιά

mpakaliaros-1
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

Ξεπερνάμε το γεγονός ότι η 25η Μαρτίου, φέτος, δεν μας προσφέρει μια ανάσα από τη δουλειά και οργανώνουμε την Κυριακή μας έτσι ώστε να τη γιορτάσουμε έξω και να απολαύσουμε το παραδοσιακό έδεσμα της ημέρας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Τα Μπακαλιαράκια του Δαμίγου, Πλάκα
Η Πλάκα είναι ίσως το πιο παραδοσιακό μέρος για τέτοιες παραδοσιακές ημέρες και τα Μπακαλιαράκια του Δαμίγου είναι μια από αυτές τις ιστορικές ταβέρνες που μετρά χρόνια από το 1865 και όπως είναι ξεκάθαρο, σπεσιαλιτέ της είναι ο μπακαλιάρος. Με τηγανητό και αφράτο μπακαλιαράκι, σπιτική σκορδαλιά, μυρωδάτο κρασί από τα Μεσόγεια, φρεσκοκομμένες πατάτες και πλήθος άλλων γεύσεων -για όσους δεν είναι και τόσο παραδοσιακοί- η ταβέρνα σας δίνει μπόλικες επιλογές σε μεγάλες μερίδες, σε μια από τις πιο γραφικές περιοχές της Αθήνας. Info: Κυδαθηναίων 41, Πλάκα, 210 3225084.

Θαλασσινός, Τζιτζιφιές
Ο Θαλασσινός έχει πάντα τη δική του πρόταση μπακαλιάρου, είτε τηγανητό, είτε σε παραλλαγές, όπως μπακαλιάρο μαγειρευτό με πατάτες ή ταρτάρ μπακαλιάρου με εσπεριδοειδή και αρωματικά, ενώ το μενού περιλαμβάνει και άλλα ψαρικά, για όσους επιθυμούν να… αλλαξοπιστήσουν. Info: Λυσικράτους 32, Αθήνα, 210 9404518.

Λάιμ bistro, Γκάζι
Το Λάιμ bistro πάντα δίνει μια διαφορετική εναλλακτική για όσους ακολουθούν πιο cruelty free διατροφή και προτείνει έναν εναλλακτικό «μπακαλιάρο» σκορδαλιά και άλλα παραδοσιακά εδέσματα της ημέρας, όλα χειροποίητα με αγνά, φυτικά υλικά, φτιαγμένα με μεράκι και περίσσεια φαντασία. Info: Δεκελέων 23, Γκάζι, 210 3474423.

Τα Μπακαλιαράκια της Άνοιξης, Άνοιξη
Με κουζίνα που βασίζεται στην ελληνική γαστρονομία κρατώντας την παράδοση, τα Μπακαλιαράκια της Άνοιξης ξέρουν πώς να προσφέρουν ελληνικές γεύσεις. Η σπεσιαλιτέ του μαγαζιού είναι σίγουρα ο μπακαλιάρος, αλλά παρ’ όλ’ αυτά στον κατάλογό του θα βρείτε και σαρδέλα φιλέτο στη σχάρα, γαρίδα κριθαρότο, χταπόδι λαδοριγανάτο, μπακαλιαροκεφτέδες, φάβα Σαντορίνης και πολλά άλλα. Για το μενού της ημέρας, ο μπακαλιάρος δεν θα μπορούσε να μην έχει τις παραλλαγές του (ψητός, τηγανητός, πλακί στο φούρνο με κρεμμύδι), ενώ και η σκορδαλιά του ξεχωρίζει για την ήπια γεύση της. Info: Αθηνών-Χαλκίδος 17 Άνοιξη, 210 8144425.

Ορίζοντες Λυκαβηττού, Λυκαβηττός
Περάστε την Κυριακή σας έχοντας στο πιάτο και μπακαλιάρο, αλλά και την… Αθήνα, ανεβαίνοντας πάνω στο λόφο του Λυκαβηττού και απολαμβάνοντας τη θέα από το εστιατόριο Ορίζοντες Λυκαβηττού. Στο μενού της ημέρας (31 ευρώ/άτομο) σας περιμένει εκτός από μπακαλιάρο-σκορδαλιά με βραστά λαχανικά και σαλάτα από φρέσκα φασολάκια (βελόνες), φρέσκο κρεμμυδάκι και μυρωδικά, γόνος γαρίδας τηγανιτός σε κρούστα από σιμιγδάλι και αϊολί χωρίς αυγό, αλλά και μπακλαβάς με αποξηραμένα φρούτα, σιροπιασμένος με μέλι, με τη συνοδεία λευκού ή κόκκινου house wine. Info: Αριστίππου 1, Λυκαβηττός (είσοδος τελεφερίκ), 210 7210701.

Ψωμί κι Αλάτι, Χαλάνδρι
Το εστιατόριο του σεφ Γιάννη Λουκάκου προσφέρει πάντα επίκαιρο μενού και δεν θα μπορούσε να μην τιμήσει αναλόγως και την 25η Μαρτίου. Γι' αυτή την ημέρα, μπορείτε να απολαύσετε ένα ξεχωριστό μενού με σκορδαλιά με πατάτα και αμύγδαλο, αλλά και μπακαλιάρο παστό σε κουρκούτι μπίρας με σάλτσα παντζαριού. Το μενού, όμως, κρύβει πολλά ακόμα, όπως κροκέτες μπακαλιάρου, τηγανητούς γίγαντες, χταπόδι ξιδάτο, φρέσκες σουπιές στη σχάρα και μπόλικες ακόμα επιλογές για όσους θέλουν ποικιλία. Info: Πλατεία Ελευθερωτών 8, Χαλάνδρι, 210 6848178.