Ταιριάζει το κρασί με την ασιατική κουζίνα; Γιατί όχι;

tairiazei-to-krasi-me-tin-asiatiki-kouzina-giati-oxi

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Είστε οπαδοί της ασιατικής κουζίνας, αλλά δεν ξέρετε με τι κρασί να την «ζευγαρώσετε»; Κανένα πρόβλημα. Οι εύλογες απορίες είναι για να απαντώνται…

Κάθε φίλος του κρασιού μπορεί να βρει ένα κλασικό -μαζικής παραγωγής-«κόκκινο» κρασί για να το «πασάρει» έξυπνα δίπλα από μια πιατέλα με τυριά διαφόρων ειδών και κρακεράκια και να εντυπωσιάσει τους καλεσμένους του.

Τι γίνεται όμως, όταν πρέπει να πετύχει κανείς έναν συνδυασμό του κατάλληλου οίνου με «ρωμαλέες» ασιατικές γεύσεις, όπως είναι το αρνί biryani ή οι ντελικάτες γαρίδες tempura;

Εκεί λοιπόν, μπαίνουμε στα χωράφια των ειδικών. Μία από αυτούς είναι η Jeannie Cho Lee, η οποία μοιράστηκε τα φώτα της με το CnnGo. Πρόκειται για μέλος του κλειστού παγκόσμιου club των «Αυθεντιών του Οίνου» (Masters of Wine), για την είσοδο στο οποίο, το φιλτράρισμα είναι εξαντλητικό. Ας ρίξουμε μια ματιά στις απόψεις της.

Οι Ασιάτες πολλές φορές ανατρέπουν αυτά που θεωρούμε ως θέσφατα. Το βασικό, σύμφωνα με τη Lee, είναι να σταματήσει κανείς να ψάχνει την απόλυτη ταύτιση ανάμεσα στη φιάλη και το πιάτο.

Το κλασικό ασιατικό γεύμα είναι σημαντικά διαφορετικό στο περιεχόμενό του από ένα ευρωπαϊκό. Εκεί όπου ο Ευρωπαίος παραγγέλνει ψάρι, ο Ασιάτης προτιμά το κοτόπουλο, ενώ κάποιος τρίτος το βοδινό. Αλλά και οι γεύσεις τους δεν μοιάζουν. Ως εκ τούτου η επιλογή του κρασιού δεν είναι εύκολη υπόθεση για έναν Ευρωπαίο. Η μήπως είναι;

Μην δίνετε υπερβολική σημασία στο συνδυασμό

Είναι σημαντικό να μάθετε να κάνετε διάλειμμα ανάμεσα στην κάθε λαχταριστή μπουκιά. Ακόμη και αν η επιλογή που κάνατε δεν σας… «βγήκε», ξεπεράστε το. Αν το φαγητό που τρώτε δεν πάει με το κρασί σας, μετά από κάθε μπουκιά μπορείτε να πίνετε λίγο νερό ή τσάι και να καθαρίζετε τον ουρανίσκο σας πριν πιείτε κρασί. Έτσι κι αλλιώς, η τελειότητα είναι μια αυταπάτη…

Συμβουλές συνδυασμών

Ας δούμε όμως, κάποιες γενικές κατευθυντήριες γραμμές για την επιλογή του κρασιού που θα συνοδεύει κλασικά ασιατικά πιάτα.

Κίνα

Πάπια Πεκίνου: Πριν επιλέξετε ένα κρασί που να πηγαίνει με την πάπια Πεκίνου, τσεκάρετε πρώτα τη σος της. Pinot Noir από τη Βουργουνδία ταιριάζει υπέροχα με μια ήπια σάλτσα δαμάσκηνου, ενώ για μια πολύ γλυκιά σάλτσα, ένα Pinot Noir από τη Νέα Ζηλανδία θα ήταν μια καλή επιλογή.

Dim sum: Δοκιμάστε αυτά τα βρασμένα πουγκάκια με γέμιση από λαχανικά ή κρέας, μαζί με γερμανικό ξηρό Riesling.

Γαρίδα Tempura: Η παναρισμένη και τηγανισμένη αυτή γαρίδα ταιριάζει πολύ με ένα λευκό κρασί από τη Βουργουνδία ή ένα ιταλικό Friulano.

Ινδία

Βiryani: Ώριμο ιταλικό Nebbiolo με υψηλή οξύτητα για να εξουδετερώνει τα καρυκεύματα του πικάντικου αυτού συνδυασμού από ρύζι και λαχανικά ή κρέας. Επίσης, ένα ιταλικό Barbera θα ταίριαζε αρκετά.

Χοιρινό vindaloo: Σε αυτό το πιάτο με έντονο curry χρειάζεται οξύτητα, αλλά και ένας ελαφρύς φρουτώδης τόνος. Ένα κρύο γερμανικό Pinot Noir ώριμης σοδειάς από το Pfalz ή το Baden είναι ιδανικό.

Thali λαχανικών: Για μαλακές γεύσεις, ένα Sauvignon Blanc από την γαλλική κοιλάδα του Loire πάει γάντι. Για δυνατότερες γεύσεις, ένα νεοζηλανδέζικο Sauvignon Blanc θα ταίριαζε αρκετά.

Ιαπωνία

Tuna Toro: Το sushi τόνου ταιριάζει πολύ με ένα λευκό και ξηρό γαλλικό Grand Cru chablis.

Kaiseki: To Kaiseki συνδυάζει διαφορετικές λεπτές γεύσεις με υψηλή αισθητική, όμορφη ισορροπία χρωμάτων και γεύσεων και προσεγμένη παρουσίαση και ταιριάζει με μια «Vintage» σαμπάνια του 1982 μέχρι το 1985.

Μαλαισία

Βοδινό rendang: Αυστραλιανό Shiraz ή κάτι ακόμη πιο πικάντικο από τον Βόρειο Ρήνο, ταιριάζει πολύ με αυτό το πικάντικο κρέας με γάλα καρύδας.

Γαρίδα sambal: Κρύο ροζέ ή αφρώδες ροζέ κρασί από τη νότια Γαλλία, κυρίως από την Provence, πάει πολύ με την πικάντικη γεύση του τσίλι που έχει η σος sambal.

Κορέα

Παϊδάκια Galbi: Καλό θα ήταν εδώ ένα Merlot που ταιριάζει με τη γεύση του ψητού κρέατος, αλλά και της σόγιας. Είτε από την πολιτεία της Ουάσινγκτον είτε από το γαλλικό Pomerol, δένει υπέροχα με τη γεύση του κρέατος.

Bulgogi: Αυτό το κορεάτικο bbq θέλει ένα όχι ιδιαίτερα βαρύ κόκκινο, από την ισπανική ποικιλία Grenache. Ένα Châteauneuf-du-Pape, από το νότιο Ρήνο ή από τη Νότια Αυστραλία είναι ιδανικό.

Σιγκαπούρη

Ρύζι με κοτόπουλο Hainanese: Ανάλογα με το πόσο καυτερή είναι η σάλτσα, κάτι σε λευκό και φρουτώδες, όπως ένα «βαρύ» Pinot Gris από την Αλσατία ή ένα Grüner Veltliner από την Αυστρία θα ταίριαζε πολύ.

Κάβουρας με μαύρο πιπέρι: Δροσερό ελαφρύ κρασί από την ισπανική ποικιλία Grenache ή ένα υψηλής ποιότητας γαλλικό Beaujolais Cru του πάει πολύ.

Ταϊλάνδη

Το πράσινο ταϊλανδέζικο curry συνδυάζεται όμορφα με ένα Pinot Noir, ενώ τα φρέσκα spring rolls με γαρίδα και σάλτσα, με ένα ξηρό Riesling.

Glass noodles με θαλασσινά: Αυτά τα διαφανή noodles με θαλασσινά συνοδεύονται όμορφα είτε με ένα Albariño είτε με ένα Rueda Verdejo από την Ισπανία.

Πράσινη σαλάτα με μάνγκο: Η γεύση του μάνγκο συνοδεύεται ευχάριστα με το Gewürztraminer από την Αλσατία.

Τηγανητό μοσχαρίσιο κρέας με βασιλικό: Ένα Ηermitage syrah είναι ό,τι πρέπει για τον συνδυασμό αυτών των γεύσεων.

Μάνγκο και κολλώδες ρύζι: Αυτό το νοστιμότατο επιδόρπιο πάει πολύ είτε με έναν επιδόρπιο οίνο Trockenbeerenauslese (TBA) από την Αυστρία, είτε με ένα γλυκό Tokaji από την Ουγγαρία. Εάν το μάνγκο δεν είναι πολύ γλυκό, τότε και ένα γαλλικό γλυκό Sauternes θα έκανε καλά τη «δουλειά» του.

Χοιρινό satay με σάλτσα από φιστίκι: Ένα Cabernet blend από την Καλιφόρνια ή την Αυστραλία ταιριάζει με τα ψητά αυτά μαριναρισμένα καλαμάκια.

Και μια τελευταία συμβουλή: μην προσπαθείτε σώνει και ντε να συνδυάσετε τη σούπα noodles –που συναντάται πολύ σε όλες τις χώρες της Ασίας- με κρασί. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα τα καταφέρετε.

Αν το θέλετε οπωσδήποτε όμως, πιείτε κρασί λίγο πριν και λίγο μετά τη σούπα και όχι κατά τη διάρκεια της κατανάλωσής της.