Τα καλύτερα στέκια για την Τσικνοπέμπτη και οι σπεσιαλιτέ τους

ta-kalutera-stekia-gia-tin-tsiknopempti-kai-oi-spesialite-tous

ΠΕΜΠΤΗ, 07 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

Η Τσικνοπέμπτη έφτασε κι αναζητάτε κάτι εγγυημένο και νόστιμο; Το click@Life συγκέντρωσε για εσάς, τα καλύτερα στέκια και τις σπεσιαλιτέ τους, για να το τσικνίσετε όπως θέλει το… στομάχι σας.

Μπορεί το κρέας αλόγου να είναι… «στη μόδα» τελευταία, εμείς όμως, δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να την πατήσουμε. Αγαπάμε το ποιοτικό καλοψημένο κρέας, το μοσχομυριστό κοντοσούβλι και το ξεροκαμμένο κοκορέτσι, το παϊδάκι με το λιπάκι του και το «εθνικό» σουβλάκι μας. Το click@Life σας προτείνει μερικά από τα καλύτερα ψητοπωλεία-ταβέρνες της πόλης και τις σπεσιαλιτέ του καθενός, για να διαλέξετε όποιο τραβάει η όρεξή σας, μέρα που είναι!

… για εκλεκτή μπριζόλα

Αν αγαπάτε τη μυρωδιά του καλοψημένου κρέατος και τη μοναδική γεύση μιας μεγάλης σταβλίσιας μπριζόλας ή μιας υπερμεγέθους χοιρινής στα κάρβουνα, τότε μάλλον θα πρέπει να κινηθείτε στα στέκια που ειδικεύονται στη μπριζόλα. Έχοντας δοκιμάσει πολλά από αυτά, μπορούμε να προτείνουμε με σιγουριά το Kozi’s (Παναγή Τσαλδάρη 32-34, Μελίσσια, 210 8101584) που έφτασε από τη Νότιο Αφρική κατευθείαν στα Μελίσσια και προσφέρει από τα νοστιμότερα πιάτα με κρέας στην πόλη. Από ψαρονέφρι και Rib eye μέχρι burger και παϊδάκια, όλα ένα κι ένα. Για κρεατοφαγία από άλλο πλανήτη επιλέξτε να απομακρυνθείτε λίγο από τα στενά όρια της πόλης και να πάτε προς Μαραθώνα. Η Argentina στο Καλέντζι (Μπιτάκου 3, 22940 66476) φημίζεται για το εξαιρετικό της κρέας που παραγγέλνεται σε… κιλά και αργοψήνεται για ώρες στα κάρβουνα. Οι μπριζόλες της είναι βαρέων βαρών, ζουμερές και λαχταριστές και αποτελούν ακόμα μια σίγουρη λύση για τσίκνισμα, αν βρείτε τραπέζι φυσικά. Για μεγάλων διαστάσεων μπριζόλες προτιμήστε και τα παραδοσιακά Πλατάνια στην Αγία Παρασκευή (Μπουμπουλίνας 31, 2106510156) ή τον Παπουτσή στα Βριλήσσια (Μ. Μπότσαρη & Υψηλάντου 8, 2108040772) με τις πληθωρικές μερίδες και την παραδοσιακή αισθητική.

…για ζουμερά παϊδάκια

Η αλήθεια είναι ότι τα παϊδάκια ίσως, να έπρεπε να τοποθετηθούν στην αρχή της λίστας μας, μιας και είναι μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις των Ελλήνων. Χειμώνα-καλοκαίρι τα παϊδάκια είναι μια σταθερή αξία, ιδιαίτερα αγαπητή. Για τα ζουμερά καλοψημένα αρνίσια παϊδάκια του, φημίζεται ο Κορομηλάς στην Αγία Παρασκευή (Ελ. Βενιζέλου 72, 2106510496). Τα ηνία βέβαια, δικαιωματικά διατηρεί χρόνια τώρα, η Χασιά και πιο συγκεκριμένα, το Έλατο (Λεωφόρος Φυλής 2 και Ανθέων, 2102411405) με ιστορία χρόνων από το 1982 και μαστοριά στα κάρβουνα. Το ίδιο φυσικά, ισχύει και για τα Βλάχικα (Λεωφόρος Βάρης 35, Βάρη, 210 8956141) και την ομώνυμη ταβέρνα, που μέσα σε μια cult ατμόσφαιρα προσφέρουν από τα ωραιότερα κρέατα της πόλης. Το Τζάκι στο Πολυδένδρι (Πλατεία Ειρήνης, 2295052319) θα σας φιλέψει πληθωρικές μερίδες με λαχταριστά παϊδάκια, εκτός των τειχών.

…για αφράτο μπιφτέκι

Το μπιφτέκι δεν είναι ίσως, η πρώτη μας επιλογή όταν βγαίνουμε έξω για φαγητό και για πολλούς, πρόκειται για έδεσμα αμφιβόλου ποιότητας όταν δεν φτιάχνεται στο σπίτι. Για εκείνους όμως, που αγαπούν παράφορα την αφράτη εκδοχή του ζυμωμένου κιμά, προτείνουμε το εξαιρετικό μπιφτέκι του Κυρ Κώστα στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης (Πλατεία Αγ. Ειρήνης 2, Μοναστηράκι, 210 3232971). Ειδικεύεται στο μπιφτέκι από το 1946, σε σουβλάκι ή μερίδα και θα σας συναρπάσει. Κλασική και μη εξαιρετέα φυσικά, η Μπιφτεκούπολη στη Γλυφάδα, ο ιστορικός αυτός δρόμος που μοσχοβολάει τσίκνα κάθε μέρα. Το George’s Steak House (Κωνσταντινουπόλεως 4-6, Γλυφάδα, 210 8942041) ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1951 και ήταν από τα πρώτα ψητοπωλεία, τα οποία έδωσαν το χαρακτηριστικό όνομα «Μπιφτεκούπολη» στην περιοχή. Όλη η περιοχή όμως, ειδικεύεται στα μπιφτέκια, οπότε οι λάτρεις μπορούν να κατευθυνθούν με ασφάλεια εκεί. Εξαιρετικό μοσχαρίσιο μπιφτέκι θα γευθείτε βέβαια και στα κρητικά Ρωμανάκια της(Λεωφόρος Μεσογείων 366, Πλατεία Κοραή, Αγία Παρασκευή, 2106532278). Η μερίδα τους ακούει στο όνομα τα «Μπιφτεκάκια της καπλανοχαρίκλειας» και είναι φτιαγμένα με αγνές πρώτες ύλες. Φανταστικό μπιφτέκι σε μεγάλο μέγεθος θα σας σερβίρουν επίσης, στην ταβέρνα του Ηλία στο Χαλάνδρι (Αμυκλών 29, 2106773780), ενώ αν σας αρέσουν τα τυλιχτά σουβλάκια με μπιφτέκι, ο Λευτέρης ο Πολίτης (Σατωβριάνδου 20, Ομόνοια, 210 5225676) παραμένει στην Ομόνοια από το 1951, προσφέροντας ίσως το καλύτερο σουβλάκι με μπιφτέκι στην πόλη. Με έξτρα πάπρικα, κρεμμυδάκι και ντομάτα, είναι απόλαυση…

…για ολοστρόγγυλο κοκορέτσι

Σας αρέσει το κοκορέτσι, αλλά ακόμα δεν έχει έρθει το Πάσχα; Μην πτοείστε, αφού η Τσικνοπέμπτη σας δίνει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να γευτείτε τον αγαπημένο σας μεζέ. Το κοκορέτσι όμως, δεν είναι εύκολη υπόθεση για αυτό προτιμήστε στέκια που έχουν εγγυημένη ποιότητα και νοστιμιά. Το Τρίγωνο στα Καλύβια (Αθηνών 36, 22990 48540), εκτός από εξαιρετικές μπριζόλες, έχει κάθε μέρα φοβερό φρεσκοψημένο κοκορέτσι. Σερβίρεται σε μεγάλες μερίδες και είναι ζουμερό και μυρωδάτο. Με φρεσκοψημένο κοκορέτσι θα σας περιμένει και ο Κορωνιάς στα Μελίσσια (Αγίας Μαρίνης 3 κ Ανδρέα Παπανδρέου, 2108100800). Δείτε την «πραμάτεια» του σε μεγάλη βιτρίνα από τον δρόμο και διαλέξτε ό,τι τραβάει η όρεξή σας. Στην πλατεία της Σταμάτας επίσης, θα βρείτε 2-3 παραδοσιακές ταβέρνες, όπως ο Πιπίνος (25ης Μαρτίου & Γ.Ν. Πέππα 1, 210 6216250) που έχουν καθημερινά εξαιρετικής ποιότητας κοκορέτσι για να γλείφεις τα δάχτυλά σου. Αν όμως, δεν διατίθεστε να πάτε πολύ μακριά από το κέντρο της πόλης, το σουβλατζίδικο Ευριπίδης (Ελ Αλαμέιν 46, Ν. Ιωνία, 210 2718387 / Λ. Καποδιστρίου 78, Φιλοθέη 210 6828207) έχει τη λύση. Κοκορέτσι σε μερίδα, τυλίγεται για το σπίτι ή καταναλώνεται επί τόπου. Διαλέξτε ποιο από τα δύο υποκαταστήματά του σας βολεύει καλύτερα, αυτό της Νέας Ιωνίας ή της Φιλοθέης και κατευθυνθείτε το συντομότερο, προτού εξαντληθεί.

…για καλοψημένα μπριζολάκια

Αν αγαπάτε τα χοιρινά μπριζολάκια, έχουμε τρεις επιλογές για εσάς που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσουν, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Ο λόγος αρχικά, για τον ιστορικό Τέλη στην Ευριπίδου (Ευριπίδου 86, Πλ. Κουμουνδούρου, 2103242775), αγαπημένο στέκι γνωστών Αθηναίων εδώ και χρόνια, που προσφέρει αποκλειστικά και μόνο λαχταριστά μπριζολάκια, λουκάνικα, σαλάτα και πατάτες. Σίγουρη επιλογή είναι και τα Μπριζολάκια.gr στην Κυψέλη (Ευελπίδων 47 & Καλλινόβου, 2108813121), λίγο πιο κάτω από τα Δικαστήρια. Με μερικές μοντέρνες πινελιές στον χώρο τους, προσφέρουν καλό κρέας ψημένο με μαστοριά, μαζί με νόστιμες σαλάτες και παρελκόμενα. Εξαιρετικό είναι επίσης και το συκώτι τους. Τέλος, ο Βλάχος στα Μελίσσια (Καραμανλή 1 & 17 Νοέμβρη 11, 210 6130672) ειδικεύεται κι αυτός στα μπριζολάκια που έρχονται σε θεόρατες μερίδες επάνω σε πατάτες, αλλά και στις χειροποίητες πίτες ημέρας.

…για κεμπάμπ από την Πόλη και στην κορφή κανέλα

Αυθεντική πολίτικη νοστιμιά, το κεμπάμπ είναι μια εξαιρετική επιλογή για το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης. Νόστιμο και ζουμερό κεμπάμπ γιαουρτλού θα δοκιμάσετε στο K grill στην Καλλιθέα (Ελ. Βενιζέλου 330, 2109431765), σε μεγάλη βαθιά «σαλατιέρα», με πληθωρική δόση γλυκούτσικης σάλτσας ντομάτα και μπόλικο γιαούρτι. Γευστικό, απλό και χορταστικό. Από τα καλύτερα κεμπάμπ της πόλης θα δοκιμάσετε και στο ψητοπωλείο της Κάρπου, στον Νέο Κόσμο (Κάρπου 36, 2109013773). Εδώ θα απολαύσετε νόστιμο κεμπάμπ που συνοδεύεται από τη δικής τους έμπνευσης σος, καθώς και τζατζίκι που… κάνει τα φιλιά σας ακίνδυνα, καθώς δεν έχει καθόλου σκόρδο. Καθαρό και γευστικό κεμπάμπ έχει και το Aladdin στο Παλαιό Φάληρο (Αμφιθέας 104 & Άρεως 88, 210 9850328) που θα σας «γαργαλίσει» τον ουρανίσκο. Απλό, καυτερό adana κεμπάμπ ή γιαουρτλού, όποιο και να προτιμήσετε θα είναι υπέροχο.

…για ξεροψημένο κοντοσούβλι

Νοστιμιά που σου ανοίγει την όρεξη, σκορπάει το εκλεκτό χοιρινό, περασμένο σε κοντή σούβλα (κοντοσούβλι) και ψημένο για ώρες στα κάρβουνα. Το κοντοσούβλι είναι εξαιρετικός μεζές για τους γνώστες της κρεατοφαγία, όμως είναι αρκετά δύσκολο να πετύχεις καλό κοντοσούβλι. Εμείς σας προτείνουμε με σιγουριά, το Χάνι του Σταύρου στην πλατεία των Βριλησσίων (Γράμμου 32 & Αναλήψεως 6, 210 6830600). Εξαιρετικά ψημένο, μαλακό, με ιδιαίτερα μπαχαρικά και καρυκεύματα μοσχοβολάει και γεμίζει το στόμα. Καλό κοντοσούβλι θα δοκιμάσετε και στον Μαλλιώρα (www.mallioras.gr), σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας, που ειδικεύεται σε αυτό από το 1975. Ξεκίνησε το 1955 από τη Καρδίτσα και επεκτάθηκε και σε άλλες πόλεις. Η ειδίκευσή του άλλωστε αποκλειστικά σε ένα είδος φαγητού, αποτελεί και την εγγύηση της ποιότητάς του. Επίσης, ποιος γνωρίζει καλύτερα το κοντοσούβλι από τους Κύπριους; Μάλλον κανείς, για αυτό και η κυπριακή ταβέρνα Αφροδίτη στα Σπάτα και την Αγία Παρασκευή (Κων. Παλαιολόγου 3, Σπάτα, 2106635263 / Καποδιστρίου 8, Αγία Παρασκευή, 2106390160) είναι μια σίγουρη λύση για τους φίλους της συγκεκριμένης γεύσης, όπου μπορείτε να απολαύσετε αυθεντική σούβλα (κοντοσούβλι) από τη Μεγαλόνησο.

…για λαχταριστό λουκάνικο

Η αλήθεια είναι ότι η τσίκνα και τα κάρβουνα θέλουμε να είναι αυθεντική ελληνική υπόθεση, αλλά πρέπει να παραδεχτούμε ότι και οι «φίλοι» μας οι Γερμανοί αγαπούν εξίσου πολύ το κρέας. Έτσι, δεν μας ξενίζει το ότι θα φάμε φοβερό λουκάνικο σε διάφορες εκδοχές στη μπυραρία Munchen του κυρίου Έρικ στα Μελίσσια (Παπανδρέου Ανδρέα 13-15, 210 8033424). Ζητήστε τα πικάντικα λεπτά του λουκάνικα και εκείνα με τη γέμιση από τυρί. Σερβίρονται πάντα πάνω σε ένα παχύ στρώμα από ξινολάχανο ή με αυθεντική γερμανική πατατοσαλάτα. Εξαιρετικό χωριάτικο λουκάνικο στην αυθεντική του μορφή θα γευτείτε και στο παραδοσιακό ψητοπωλείο του Καρέα Τριανταφυλλιές (Λεωφόρος Αγίου Ιωάννου 73, 2107663607), αλλά και στο Αστέρι στην Παιανία (160ο χλμ. Λ. Λαυρίου, 2106644481) παλιά ταβέρνα, με ιστορία και αυθεντική παραδοσιακή αξία και αγάπη στα κάρβουνα.

…για σουβλάκι-«άλλα κόλπα»

Και last but don’t least το εθνικό μας σουβλάκι. Αγαπημένο, με σταθερή αξία ενδείκνυται για μια απολύτως low budget Τσικνοπέμπτη που δεν θα της λείπει η ποιότητα και η νοστιμιά. Σίγουρα υπάρχουν πολλά στέκια για να δοκιμάσετε λαχταριστό τυλιχτό σουβλάκι ή ακόμα και καλαμάκι. Εμείς ξεχωρίσαμε το σουβλάκι της Πλατείας στην πλατεία Νέας Πεντέλης (Πλ. Νέας Πεντέλης, 2108041716). Δοκιμάστε το με κοντοσούβλι και θα μας θυμηθείτε. Στην πλατεία Χαραυγής στην Παλιά Πεντέλη, πρέπει να δοκιμάσετε το καλαμάκι του Ιορδάνη (Πλατεία Χαραυγής, Παλαιά Πεντέλη, 210 8040543), που γίνεται με μεράκι και μαστοριά και είναι διάσημο σε όλη την πόλη. Η Αράχωβα επίσης, στην Πετρούπολη (25ης Μαρτίου 83, 2105051217) έχει νόστιμο και αγνό τυλιχτό σουβλάκι με απίστευτο γύρο, εξαιρετικό τζατζίκι και ξεροψημένη λαδωμένη πίτα. Καλό σουβλάκι στα Νότια, θα βρείτε στον φημισμένο Ζάχο στη Βουλιαγμένη (Ερμού 1, Βουλιαγμένη, 210 8960352) με τα διάσημα καλαμάκια του. Τέλος, από τα καλύτερα σουβλάκια της πόλης θα βρείτε στο Centro στον Πειραιά (Ακτή Θεμιστοκλέους 28, 210 4526687) με ωραίο γύρο ή καλαμάκι, αλλά αξίζει να δοκιμάσετε το σουβλάκι με την πανσέτα. Απόλαυση!

Βάλια Κανελλοπούλου

[email protected]