Κατώγι & Στροφιλιά Α.Ε.: Περιβαλλοντική συνείδηση και εκλεκτές ετικέτες

katogi-kai-strofilia-ae-periballontiki-suneidisi-kai-eklektes-etiketes-strofilia-ae-periballontiki-suneidisi-kai-eklektes-etiketes

ΤΡΙΤΗ, 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

Έχοντας στη διάθεσή της περισσότερα από 600 στρέμματα αμπελώνων στο Μέτσοβο, στη Μακεδονία, στην Πελοπόννησο και στην Αττική και με οινοποιεία στο Μέτσοβο, στην Ανάβυσσο και στη Νεμέα, η εταιρία Κατώγι & Στροφιλιά Α.Ε. συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο δυναμικές ελληνικές οινοπαραγωγικές εταιρείες της Ελλάδας.

Με βασική της αξία τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση του περιβάλλοντος από την παραγωγική της διαδικασία και τη μη σπατάλη ανθρώπινων και φυσικών πόρων, η εταιρία επενδύει συστηματικά στους αμπελώνες της, στον τεχνολογικό εξοπλισμό των οινοποιείων της και στο ανθρώπινο δυναμικό της, και παράγει κρασιά από γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες.

Η ιστορία της εταιρίας Κατώγι Αβέρωφ ξεκινάει στα τέλη της δεκαετίας του 1950, όταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ φυτεύει, τα πρώτα στην Ελλάδα, κλήματα της ποικιλίας Cabernet Sauvignon στις απόκρημνες πλαγιές της Πίνδου και εμφιαλώνει στο κατώγι του σπιτιού του στο Μέτσοβο το κρασί που παίρνει το όνομα Κατώγι Αβέρωφ.

Από την άλλη, η Στροφιλιά ξεκινά το 1980, όταν δύο φίλοι και συνάδελφοι (μηχανικοί), ο Γιάννης Μαλτέζος και ο Αχιλλέας Λαμψίδης, αποφασίζουν να αναμπελώσουν το οικογενειακό κτήμα της οικογένειας Μαλτέζου στη θέση Τουρκοχώραφo στην Ανάβυσσο. Επιλέγουν ξένες ποικιλίες με στόχο ένα αναβαθμισμένο κρασί.

Πότε ξεκίνησε η λειτουργία του οινοποιείου σας και ποια τα σημαντικότερα ιστορικά και λειτουργικά του στοιχεία;

Η Κατώγι και Στροφιλιά είναι οινοποιητική εταιρεία που προέκυψε από τη συγχώνευση των εταιρειών Κατώγι Αβέρωφ και Στροφιλιά. Η ιστορία της εταιρείας Κατώγι Αβέρωφ ξεκινά στα τέλη της δεκαετίας του ’50 όταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ φυτεύει, τα πρώτα στην Ελλάδα, κλήματα της ποικιλίας Cabernet Sauvignon στις απόκρημνες πλαγιές της Πίνδου και εμφιαλώνει στο κατώγι του σπιτιού του στο Μέτσοβο το κρασί που παίρνει το όνομα Κατώγι Αβέρωφ. Αντίστοιχα, η Στροφιλιά ξεκινάει το 1980, όταν δύο φίλοι, ο Γιάννης Μαλτέζος και ο Αχιλλέας Λαμψίδης, αποφασίζουν να αναμπελώσουν τους οικογενειακούς τους αμπελώνες στην Ανάβυσσο.

Πού βρίσκονται οι αμπελώνες σας και τι σημασία έχει η συγκεκριμένη τοποθεσία για το τελικό αποτέλεσμα;

Καλλιεργούμε αμπελώνες στην Ήπειρο, στη Μακεδονία, στην Αττική και στην Πελοπόννησο και κάθε κάθε αμπελώνας διακρίνεται για τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ειδικότερα, οι αμπελώνες μας στο Μέτσοβο είναι οι ορεινότεροι στην Ελλάδα, σε υψόμετρο 1000 μ. και από τους ορεινότερους στην Ευρώπη.

Τι ποικιλίες καλλιεργείτε;

Καλλιεργούμε γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες, όπως Σαββατιανό, Ροδίτης, Μαλαγουζιά, Ντεμπίνα, Αγιωργίτικο, Ξινόμαυρο, Βλάχικο, Τραμίνερ, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir και άλλες.

Ποιες είναι οι ετικέτες του οινοποιείου σας;

Η εταιρία παράγει πάνω από είκοσι διαφορετικές ετικέτες κρασιού, με πιο δημοφιλείς το Κατώγι Αβέρωφ, τη Στροφιλιά και τα ανερχόμενα Rossiu di Munte.

Μπορείτε να μας πείτε τα βασικά τους χαρακτηριστικά;

Κάθε κρασί εκφράζει τα χαρακτηριστικά των ποικιλιών του σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά του τόπου από τον οποίο προέρχεται. Για παράδειγμα τα κρασιά που προέρχονται από τους αμπελώνες στο Μέτσοβο διακρίνονται για την κομψότητά τους και για τα αρωματικά χαρακτηριστικά βοτάνων και μυρωδικών που κυριαρχούν στο βουνό. Εν γένει, τα κρασιά της Κατώγι και Στροφιλιά παρουσιάζουν μια ευρεία γκάμα χαρακτηριστικών, ωστόσο αξίζει να τονίσουμε πως είναι όλα ιδαίτερα φιλικά προς το φαγητό.

Ποια είναι η διαδικασία παραγωγής των προϊόντων σας;

Η εταιρία διαθέτει τρία οινοποιεία, στο Μέτσοβο στην Ανάβυσσο και στη Νεμέα γεγονός που επιτρέπει την καλύτερη αξιοποίηση των αμπελώνων της κάθε περιοχής. Η συγκομιδή των σταφυλιών γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή και ακολουθεί η διαλογή τους ώστε να οινοποιηθούν σταφύλια που βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση υγιεινής. Το επόμενο στάδιο είναι η οινοποίηση που εξελίσσεται διαφορετικά για κάθε τύπο κρασιού ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό ποιοτικό αποτέλεσμα. Τέλος, η διαδικασία παραγωγής ολοκληρώνεται με την εμφιάλωση και το ετικετάρισμα των κρασιών, και την παλαίωσή τους αν αυτό κρίνεται απαραίτητο, στα κελλάρια μας.

Ποιο είναι το ύψος της ετήσιας παραγωγής σας;

Η συνολική παραγωγή ξεπερνάει τις 600.000 φιάλες.

Ποια διαδικασία ακολουθείτε για την πιστοποίηση της ποιότητας των ετικετών;

Η διασφάλιση της ποιότητας των κρασιών αποτελεί το πρώτο και κύριο μέλημα μας. Ετσι, η διαδικασία παραγωγής πληροί τα ποιοτικά κριτήρια της ίδιας της εταιρίας, και επιπλέον είναι πιστοποιημένη κατά το πρότυπο σύστημα διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων ISO 22000. Και ειδικότερα, τα κρασιά που έχουν την ένδειξη Ποικιλιακός, Προστατευόμενη Γεωγραφική Ενδειξη και Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης εγκρίνονται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να πιστοποιηθεί η ένδειξή τους.

Ποιος είναι ο στόχος σας ως ελληνικό οινοποιείο;

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, η Κατώγι και Στροφιλιά προχώρησε σε μείωση των τιμών των προϊόντων της το περασμένο φθινόπωρο, με στόχο οι καταναλωτές να συνεχίσουν να απολαμβάνουν επώνυμο τυποποιημένο ελληνικό κρασί στην καθημερινότητά τους. Παράλληλα η εταιρία εξάγει σε 14 χώρες και εντείνει συστηματικά τις προσπάθειές της για την περαιτέρω ανάπτυξη των εξαγωγών. Τέλος, άλλος ένας σημαντικός στόχος για την εταιρία είναι η συνεχής ανάπτυξη του οινοτουρισμού. Το Κατώγι Αβέρωφ στο Μέτσοβο είναι μια ολοκληρωμένη μονάδα οινοτουρισμού, όπου η παραγωγή του κρασιού συνυπάρχει με το 4* ξενοδοχείο μας και εμπλουτίζεται με γευστικές δοκιμές κρασιών και εδέσματα στο εστιατόριο του ξενοδοχείου.

Τι θα συμβουλεύατε έναν οινόφιλο όταν επιλέγει το κρασί του;

Να αναζητά την ποιότητα και την καλή σχέση ποιότητας-τιμής.

Η υψηλή τιμή ενός κρασιού αποτελεί και απόδειξη υψηλής ποιότητας;

Οχι απαραίτητα. Σαφώς για τα κρασιά υψηλής ποιότητας τα κόστη της παραγωγής είναι υψηλότερα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όσο ακριβότερο είναι ένα κρασί τόσο καλύτερο είναι.

Τέλος, θα θέλατε να μας πείτε την προσωπική σας αγαπημένη επιλογή κρασιού και με τι πιάτο θα τη συνοδεύατε;

Μου αρέσει πολύ το Κατώγι Αβέρωφ ερυθρό με κρέατα σχάρας. Είναι μια σταθερή αξία που προσφέρει πάντα απόλαυση.

Πληροφορίες: www.katogi-strofilia.gr .