Μικρά μυστικά για να κάνετε το κρέας σας πιο ζουμερό

mikra-mustika-gia-na-kanete-to-kreas-sas-pio-zoumero

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013

Θέλετε να φτιάξετε μπιφτέκια και μπριζόλες που κάνουν τέτοια εντύπωση σαν αυτά που τρώτε έξω ή που βλέπετε στις φωτογραφίες; Αν έχετε αποτύχει δε σημαίνει ότι είναι αδύνατον, για αυτό πάρτε θέση μάχης και ετοιμαστείτε για να μάθετε να μαγειρεύετε… ζουμερά!

Είναι εύκολο να φτιάξουμε ένα μπιφτέκι ή μια μπριζόλα, αλλά το δύσκολο είναι να πετύχουμε ακριβώς την εικόνα και τη γεύση που είχαμε στο μυαλό μας όταν ξεκινήσαμε το μαγείρεμα. Για να έχετε το επιθυμητό ζουμερό αποτέλεσμα αρκεί να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα και θα δείτε τα σπιτικά μπιφτέκια και τις μπριζόλες… με άλλο μάτι.

Για ζουμερά μπιφτέκια

Το λίπος δίνει γεύση

Για ζουμερά μπιφτέκια επιλέξτε κιμά που να έχει αρκετό λίπος. Το έξτρα-άπαχο είναι σίγουρα πιο υγιεινό, αλλά τα μπιφτέκια σας τείνουν να είναι στεγνά και λιγότερο ζουμερά απ’ ό,τι εκείνα που έγιναν με κιμά περισσότερο λίπος.

Αναμίξτε τα

Μπορείτε αν θέλετε ένα ακόμα πιο λαχταριστό αποτέλεσμα, να αναμίξετε 2-3 κουταλιές της σούπας ντοματοχυμό ή ζωμό βοδινού για κάθε κιλό κρέατος.

Χειριστείτε τα με προσοχή

Δε χρειάζεται να πιέζετε τα μπιφτέκια σας και να τα πλάθετε μία ώρα για να πετύχετε έναν ομοιόμορφο δίσκο. Φτιάξτε μερικές μπαλίτσες από κιμά και απλά πατήστε τις ελαφρά με το χέρι στη μέση, μέχρι ο κιμάς να σχηματίσει έναν παχουλό κύκλο.

Αφήστε τα στην ησυχία τους

Μόλις βάλετε τα μπιφτέκια στη σχάρα ή στο τηγάνι, αντισταθείτε στην επιθυμία να τα πατήσετε με τη σπάτουλα ή να τα γυρίζετε συνέχεια. Θέλουν τον χρόνο τους και την ησυχία τους…

Για ζουμερή μπριζόλα

Επιλέξτε σωστά το κρέας σας

Είναι αλήθεια ότι μερικές από τις πιο τρυφερές μπριζόλες, όπως το φιλέτο και το ψαρονέφρι, είναι και οι πιο ακριβές. Αυτό δε σημαίνει όμως, ότι κάποιες από τις πιο φθηνές δεν μπορούν να είναι εξίσου τρυφερές και νόστιμες, όπως για παράδειγμα ο λαιμός. Αν όμως, θέλετε να μειώσετε το λίπος στο φαγητό σας, να ξέρετε ότι το πιο άπαχο κρέας βρίσκεται στα φιλέτα.

Ετοιμάστε τη και αφήστε τη

Τοποθετήστε τη μπριζόλα πάνω στο πιο καυτό μέρος της φωτιάς ή του τηγανιού κι αφήστε την εκεί για τουλάχιστον τρία-τέσσερα λεπτά, χωρίς να την μετακινείτε. Όταν η πρώτη πλευρά έχει αποκτήσει ένα έντονο καφέ χρώμα, τότε γυρίστε την από την άλλη πλευρά.

Το μεγάλο φινάλε

Μόλις τελειώσετε με το ψήσιμο της μπριζόλας σας, μετακινείστε τη σε ένα πιο δροσερό μέρος της σχάρας σας ή βγάλτε το τηγάνι από τη φωτιά για λίγο και αφήστε τη να ολοκληρώσει το ψήσιμό της για 4-5 λεπτά με έμμεση πρόσληψη θερμότητας και... ξεκούραση.