5 αγαπημένες ιταλικές γεύσεις και οι... πόλεις τους

5-agapimenes-italikes-geuseis-kai-oi-poleis-tous-agapimenes-italikes-geuseis-kai-oi-poleis-tous

ΤΕΤΑΡΤΗ, 03 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013

Για του περισσότερους η Ιταλία είναι ένας αγαπημένος ταξιδιωτικός προορισμός. Με τουριστικά αξιοθέατα και διαδρομές, αρχαιολογικά μνημεία και μακρόχρονη ιστορία, η γειτονική Ιταλία αποτελεί πόλο έλξης για κάθε επισκέπτη. Διαθέτει όμως και πληθώρα τοπικών εδεσμάτων που θα σας κάνουν να γλείφετε τα δάχτυλά σας. Ας δούμε τα πιο δημοφιλή από αυτά και που να τα δοκιμάσετε…

Οι Ιταλοί είναι λαός ζωντανός, με έντονο μεσογειακό ταπεραμέντο και αγάπη στο καλό φαγητό. Όταν λοιπόν επισκεφθείτε την Ιταλία, μην περιοριστείτε μόνο στα αξιοθέατά της. Επιχειρήστε και μια γαστριμαργική εξερεύνηση της παραδοσιακής της κουζίνας.

Ιταλία δεν σημαίνει μόνο pizza και ζυμαρικά. Κάθε άλλο μάλιστα. Υπάρχουν εκλεκτά εδέσματα και γευστικά πιάτα, που θα ικανοποιήσουν και τα πλέον απαιτητικά γούστα.

Με απλά υλικά, αλλά πολλή φροντίδα και μεράκι, οι Ιταλοί έχουν πετύχει να διαμορφώσουν μια ιδιαίτερα πλούσια και δημοφιλή κουζίνα που έχει κατακτήσει… τον κόσμο. Κάθε πόλη της Ιταλίας, έχει και το δικό της παραδοσιακό γεύμα. Επιλέξτε προορισμό και συνδυάστε τον με ένα ξεχωριστό πιάτο…

Ριζότο στο Μιλάνο

Η εκλεπτυσμένη απλότητα στο πιάτο σας. Το ριζότο, χωρίς υπερβολή, αποτελεί «θεσμό» και παράδοση συνυφασμένη με την κουλτούρα των ιταλών. Φημισμένο και με μακραίωνη ιστορία το «risotto alla Milanese»(ριζότο αλά μιλανέζε), παρασκευάζεται παραδοσιακά από ρύζι με κοντούς κόκκους για να παραμένει σπειρωτό, σαφράν και μπαχαρικά από τη γη της Ιταλίας.

Μέχρι και σήμερα χρησιμοποιούνται τα ίδια συστατικά ως βάση, αλλά μπορούμε ελεύθερα να προσθέσουμε οποιοδήποτε υλικό της αρεσκείας μας, από καλαμάρια μέχρι … γλυκιά κολοκύθα και να εμπλουτίσουμε τη γεύση του. Η κατάλληλη εποχή για να το δοκιμάσετε και να μαγειρέψετε το συγκεκριμένο ριζότο, είναι η άνοιξη. Τότε υπάρχει στη φύση πληθώρα υλικών, για να εμπλουτίσουμε το πιάτο μας.

Pizza στη Νάπολη

Η ιστορία της pizza ανατρέχει στο βάθος των αιώνων την περίοδο του Μεσαίωνα, ενώ ως προς την καταγωγή της εξακολουθούν να ερίζουν πόλεις και χωριά. Το σίγουρο είναι ότι η pizza με τη σημερινή της μορφή και την προσθήκη τυριού, εμφανίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Το 1889, προστέθηκαν ντομάτες, μοτσαρέλα και βασιλικός, ώστε να αποκτήσει η pizza τα χρώματα της ιταλικής σημαίας και να αποδοθεί τιμή στη σύζυγο του βασιλιά Umberto Ι, τη βασίλισσα Margherita, η οποία δεν καταδεχόταν να δοκιμάσει από το φαγητό των φτωχών.

Η συνέχεια είναι μάλλον γνωστή, η βασίλισσα έδωσε το όνομά της στην pizza, που έμελλε να γίνει η αγαπημένη πολλών, εντός και εκτός Ιταλίας. Πέρα από τα αξιοθέατα και την πλούσια ιστορία της, η Νάπολη φημίζεται και για την καλή κουζίνα της. Οι ναπολιτάνοι παίρνουν πολύ στα σοβαρά την υπόθεση της παρασκευής της pizza και η γευστική εμπειρία από την δοκιμή της, σίγουρα θα ξεπεράσει κάθε προσδοκία σας. Στη Νάπολη θα βρείτε παραδοσιακά ιταλικά μαγαζιά, που σερβίρουν μόνο pizza Marinara και Margherita, ως τις μόνες αυθεντικές γεύσεις για pizza.

Για γλυκό στην Απουλία

Τα zeppole είναι μικρά καλοτηγανισμένα γλυκά, κάτι σαν τους δικούς μας λουκουμάδες ή τα ντόνατς. Πασπαλίζονται με ζάχαρη άχνη και μερικές φορές στολίζονται με κρέμα ζαχαροπλαστικής. Κατά παράδοση, οι ιταλοί συνηθίζουν να τρώνε zeppole στις 19 Μαρτίου, την ημέρα του Αγίου Ιωσήφ.

Η πόλη στην οποία μπορείτε να δοκιμάσετε τα γλυκά αυτά εδέσματα, είναι η Απουλία, στην άκρη της νότιας Ιταλίας. Η πόλη έχει και ιστορικό ενδιαφέρον, καθώς εδώ θα συναντήσετε μια ακτογραμμή 800χλμ. με εμφανή τα σημάδια από εχθρικές επιδρομές στο παρελθόν.

Αρνάκι και μελιτζάνες στην Καλαβρία

Στην περιοχή της Καλαβρίας, στη νότια Ιταλία θα απολαύσετε κρέας από κατσίκι και αρνί, ενώ θα παραμελήσετε το μοσχάρι. Η γεωλογία του εδάφους δεν ευνοεί ιδιαίτερα την εκτροφή των μοσχαριών. Οι κάτοικοι όμως είναι ιδιαίτερα προνοητικοί και φυλάνε τα λουκάνικα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, για να έχουν αποθέματα για τους δύσκολους καιρούς.

Παραδοσιακά στην Καλαβρία, οι ντόπιοι προτιμούν να είναι αυτάρκεις στην παραγωγή των τροφών, οπότε εδώ δεν θα βρείτε τις μεγάλες ποικιλίες λαχανικών ή λοιπών προϊόντων που συναντάμε αλλού. Η μελιτζάνα είναι πραγματικά πολύ διάσημη στην περιοχή. Εάν βρεθείτε εδώ μην παραλείψετε να δοκιμάσετε από τις σπεσιαλιτέ της περιοχής την «Polpette di melanzane» και την «parmigiana di melanzane» (κομμένες μελιτζάνες, πασπαλισμένες με τυρί παρμεζάνα και πλούσια σάλτσα ντομάτας).

Για αλλαντικά στην Πάρμα

Μπορεί η Πάρμα να είναι φημισμένη για το προσούτο της, όμως η περιοχή στο βόρειο τμήμα της χώρας διαθέτει και το εξαιρετικό σαλάμι di Felino. Με ιδιαίτερα νόστιμη γεύση, είναι ένα στεγνό και ώριμης ηλικίας λουκάνικο με αυθεντική μυρωδιά και υφή καλοδιατηρημένου κρέατος. Το συγκεκριμένο αλλαντικό μάλιστα είναι τόσο φημισμένο, ώστε έχει και δικό του χώρο για να εκτίθεται… το Μουσείο Salame Felino. Στην πόλη υπάρχουν αρκετά ακόμη αξιοθέατα, όπως ο καθεδρικός ναός της Πάρμας και το μοναστήρι των Βενεδικτίνων, που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα.