Τα πιο πρωτότυπα παγωτατζίδικα του κόσμου

ta-pio-prototupa-pagotatzidika-tou-kosmou

Φωτογραφία: www.facebook.com/pages/The-Chin-Chin-Laboratorists/133267400038990

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 05 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013

Επειδή το παγωτό ούτε ως ενήλικες δεν θα σταματήσουμε ποτέ να το αποζητάμε, ας δούμε τα πιο πρωτότυπα παγωτατζίδικα του κόσμου που έχουν ανάγει το παγωτό σε… επιστήμη!

Το καλοκαίρι το αποζητάμε από παιδιά, για τα κάστρα που θα χτίζαμε στην άμμο και για τα παγωτά που θα έλιωναν στα χέρια μας. Τώρα που μεγαλώσαμε και δεν χτίζουμε κάστρα στην άμμο, αλλά παγωτά δε θα σταματήσουμε ποτέ να τρώμε, καλό είναι ο παιδικός ενθουσιασμός να παραμείνει. Σε αυτό βοηθάει η εφευρετικότητα και η έμπνευση των παγωτατζήδων ανά τον κόσμο, που έχουν ανάγει το παγωτό σε εφαρμοσμένη επιστήμη και χημική αντίδραση.

Ακολουθούν τα πιο εξεζητημένα μαγαζιά με παγωτό σε τέσσερις ηπείρους, όπως τα παρουσίασε το Lonely Planet, ενώ μετά την ανάγνωση, ο πύραυλος από το περίπτερο της γειτονιάς θα μοιάζει πια ξεπερασμένος…

Λονδίνο

Το Λονδίνο, που δεν φοβάται τη γαστρονομική καινοτομία, παρουσιάζει το πρώτο μαγαζί στην Ευρώπη με παγωτό που παρασκευάζεται από υγρό άζωτο. Το μαγαζί λέγεται Chin Chin Laboratorists ( www.chinchinlabs.com / https://www.facebook.com/pages/The-Chin-Chin-Laboratorists/133267400038990 ) και βρίσκεται στο Camden του Λονδίνου. Όταν επισκεφτείτε το εργαστήριό του, θα βρείτε «επιστήμονες» με λευκές ποδιές και προστατευτικά γυαλιά, έτοιμους να σας εξυπηρετήσουν.

Φωτογραφία: www.facebook.com/pages/The-Chin-Chin-Laboratorists/133267400038990

Η διαδικασία έχει ως εξής: επιλέγετε τη γεύση που θέλετε, αυτή (π.χ. καραμέλα) ανακατεύεται με γάλα και στο τελικό στάδιο πέφτει το υγρό άζωτο που μετατρέπει το μίγμα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και κάτω από ένα σύννεφο καπνού, σε παγωτό. Η εφευρετικότητα των Chin Chin Laboratorists, δεν μένει μόνο στην τεχνική της παρασκευής του παγωτού, αλλά και στις γεύσεις, που ποικίλλουν από καπνιστή καραμέλα μέχρι γεύση φράουλας εμποτισμένη με σανό!

Καλιφόρνια

Στην Καλιφόρνια όπου το καλοκαίρι έχει άλλη μαγεία, άλλη γεύση έχουν και τα παγωτά. Στο Sprinkles ( www.sprinklesicecream.com ) στο Μπέβερλι Χιλς, θα έχετε την ευκαιρία να γευθείτε παγωτό με δημητριακά και καραμέλες μέσα σε χρωματισμένα κόκκινα χωνάκια ή ανάμεσα σε φρεσκοψημένα cupcakes.

Φωτογραφία: www.sprinklesicecream.com

Σε ένα άλλο παγωτατζίδικο στο Λος Άντζελες ( www.themilkshop.com ) θα δοκιμάσετε παγωτό σάντουιτς από υπερμεγέθη γαλλικά macaron και παγωτό με γεύση ταϊλανδέζικου τσαγιού. Το μαγαζί όμως, με τις πιο εξεζητημένες γεύσεις στην ανατολική ακτή είναι το Humphry Slocombe ( www.humphryslocombe.com ), στο Σαν Φρανσίσκο, όπου γεύσεις όπως φουά γκρα, παντζάρι και προσούτο με μάραθο και μαύρο πιπέρι, θα σας κάνουν να αλλάξετε την άποψη που είχατε μέχρι τώρα για το παγωτό ή ενδεχομένως, να το σιχαθείτε για πάντα…

Τόκυο

Και η ιστορία συνεχίζεται… Στο Τόκυο που όλα έχουν πάρει το δρόμο της «υπερβολής», το ίδιο έκανε και το παγωτό και θα το βρείτε με γεύση όπως μελάνι από καλαμάρι, wasabi ή κάκτου και χελιού. Στο Ice Cream City, στο Ikebukuro της Toshima, θα βρείτε ένα «μουσείο» παγωτού, με αμέτρητες μηχανές self-service παγωτού και δωμάτια γεμάτα με καταψύκτες με γεύσεις που δεν φαντάζεστε και μάλλον, δεν θέλετε καν να φανταστείτε, όπως είναι η γεύση από ωμό άλογο.

Φωτογραφία: www.nanaha.com

Για τους πιο παραδοσιακούς του παγωτού, που το προτιμούν ως επιδόρπιο παρά ως κυρίως πιάτο, υπάρχει το Nana’s Green Tea ( www.nanaha.com ), όπου θα βρείτε το πράσινο τσάι σε όλες τις παγωμένες εκδοχές του και σε όλους τους πιθανούς γευστικούς συνδυασμούς.

Σύδνεϋ

Στην Αυστραλία ευτυχώς, ακόμα τιμούν το παραδοσιακό παγωτό και εξαντλούν την δημιουργικότητά τους στις μορφές αυτού και στους συνδυασμούς ιδιαίτερων γεύσεων, όπως είναι η βότκα με καραμέλα, το φυστικοβούτυρο με μελόπιτα, η γλυκόριζα με αψέντι. Το ίδιο μαγαζί, που λέγεται Gelato Messina ( www.gelatomessina.com ), που λανσάρει αυτές τις γεύσεις, είναι φημισμένο και για την τούρτα σε σχήμα burger ή samurai ξυλάκι και για τις παγωμένες δημιουργίες του σε σχήμα μανιταριού και ό,τι άλλο σκεφτείτε. Στο Σύδνεϋ, θα βρείτε ακόμα το καφέ Adriano Zumbo ( www.adrianozumbo.com ), με παγωτό από φρέσκο ανανά και παγωτά-σάντουιτς γαρνιρισμένα με καραμέλες.

Φωτογραφία: www.gelatomessina.com

Πουέρτο Ρίκο

Τέλος, στο ορεινό χωριό Lares, στο Πουέρτο Ρίκο, που ο θερμός καιρός κάνει το παγωτό αναγκαίο, υπάρχει μια οικογενειακή επιχείρηση που βγάζει 50 γεύσεις την ημέρα. Αλλά αυτές οι 50 γεύσεις, ακόμα και αν η επιχείρηση υπάρχει από το 1958, δεν είναι καθόλου κλασικές. Παγωτό με γεύση γλυκοπατάτας και κανέλας, με γεύση καλαμποκιού ή ακόμα και μπακαλιάρου, είναι μερικές από τις πολλές και πρωτάκουστες γεύσεις. Η έμπνευση του Heladería Lares, όπως λέγεται το μαγαζί, προέρχεται από την τοπική λατινοαμερικάνικη κουζίνα και ακόμα και αν δεν είστε θαυμαστής της, ίσως να την αγαπήσετε μέσα από τα παγωτά της.