Bραζιλιάνικo bbq: o «βασιλιάς» του ψητού κρέατος

brazilianiko-bbq-o-basilias-tou-psitou-kreatos-basilias-tou-psitou-kreatos

ΠΕΜΠΤΗ, 18 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013

Η Βραζιλία είναι ίσως, η μόνη χώρα στον κόσμο, όπου οι μερίδες φαγητού είναι μεγαλύτερες από τις αμερικανικές, με πρωταγωνιστή το κρέας. Στην αναζήτηση λοιπόν του τέλειου bbq, η βραζιλιάνικη εκδοχή αγγίζει τα όρια της τελειότητας. Αρπάξτε το «σπαθί» σας, ανάψτε κάρβουνα κι ετοιμαστείτε για μια μοναδική εμπειρία.

Η βραζιλιάνικη παράδοση bbq ονομάζεται churrascaria και έρχεται από τις νότιες περιοχές της χώρας και πιο συγκεκριμένα από την τεχνική μαγειρέματος στην εξοχή των gaucho.

Υπάρχουν περισσότερα από 20 διαφορετικά είδη κρέατος για να επιλέξετε κατά τη διάρκεια ενός γεύματος σε κάποια από τα μεγάλα churrascarias. Κάθε σούβλα έχει και διαφορετικό είδος κρέας από τις υπόλοιπες. Εσείς απλά επιθεωρείτε τις σούβλες, γνέφετε αν σας αρέσει κάποια που περνάει από μπροστά σας και ο σερβιτόρος στη συνέχεια, σας σερβίρει όσο θέλετε.

Μπορεί να υπάρξει συνωστισμός στην αίθουσα της churrascaria και η επιλογή δεν είναι εύκολη, αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο γιατί το αργό βραζιλιάνικο ψήσιμο, γνωστό και ως rozidio δημιουργεί κάποια απίστευτα νόστιμα κρέατα.

Όλα ξεκινούν με την αφοσίωση στην υψηλή ποιότητα του κρέατος και στα ξεχωριστά τεμάχια. Τα κομμάτια του κρέατος καρφώνονται πάνω στη σούβλα και στη συνέχεια ψήνονται αργά πάνω από τα κάρβουνα για να αποκτήσουν μια χυμώδη υφή και ξεροψημένη επιφάνεια. Όταν το εξωτερικό στρώμα του κρέατος ροδίσει, το κόβετε για να σερβιριστείτε και αφήνετε την υπόλοιπη σούβλα στα κάρβουνα να συνεχίσει το ψήσιμό της.

Ο τρόπος του bbq είναι προσαρμοσμένος στις ατομικές σας προτιμήσεις. Έχετε μια ευρεία επιλογή τεμαχίσματος του κρέατος, αλλά και στυλ ψησίματος. Έχουμε λοιπόν έτσι το rare/ελάχιστα ψημένο (mal passado), το μεσαίο προς rare (a ponto para mal), το μεσαίο (a ponto), το μεσαίο προς καλoψημένο (a ponto para bem) και το πολύ καλοψημένο (bem passado).

Το δημοφιλέστερο από όλα τα βραζιλιάνικα κρεατικά είναι η picanha, η οποία λιώνει στο στόμα, ενώ ακολουθούν το alcatra, το baby beef, τo φιλέτo, το χοιρινό, τα λουκάνικα, το κοτόπουλο και πολλά ακόμα.

Τα 5 κορυφαία βραζιλιάνικα κρεατικά ψημένα στο bbq

Picanha

Με διαφορά το αγαπημένο κρέας για τους Βραζιλιάνους είναι η picanha, ένα κιλότο κομμένο σε λεπτές φέτες που συνοδεύεται με ρύζι και φασόλια. Για όποιον θέλει να γνωρίσει τη βραζιλιάνικη παράδοση μπάρμπεκιου, αυτή είναι η επιλογή που πρέπει να κάνει.

Οι Βραζιλιάνοι ψήνουν στη σχάρα πλάκες από picanha με το λίπος πάνω, και το κόβουν σε φέτες πριν το σερβίρουν. Μια καλή picanha είναι ζουμερή, τρυφερή και σε κάνει να θες ακόμα περισσότερη. Είναι ένα από τα κορυφαία κομμάτια και προσφέρει μια εμπειρία πολύ ανώτερη από αυτή της απλής μπριζόλας.

Baby beef

Το δεύτερο πιο δημοφιλές κρεατικό για το βραζιλιάνικο bbq είναι το Baby beef και ακριβώς επειδή θεωρείται λιχουδιά, κοστολογείται ανάλογα και είναι το πιο ακριβό από τα είδη της churrascaria. Το Baby beef προέρχεται από μικρές αγελάδες και πιο συγκεκριμένα από το τμήμα του φιλέτου. Είναι πιο μαλακό και άπαχο από το κρέας των ώριμων αγελάδων και αποτελεί πόλο έλξης για τους ουρανίσκους.

Alcatra

Το alcatra είναι ένα κόντρα φιλέτο και είναι παραδοσιακό πιάτο στα πορτογαλικά σπίτια. Σερβίρεται ως ένα είδος ψητού κατσαρόλας αλλά οι Βραζιλιάνοι το αξιοποίησαν και στη σχάρα, δημιουργώντας μια μοναδική γεύση. Η σωστή επιλογή καρυκεύματος, το ψήσιμο στη σχάρα και η καπνιστή γεύση του, δίνουν σε αυτό το είδος μια γεύση και μια τρυφερότητα που δε θα μπορείτε να σταματήσετε να σκέφτεστε. Στην πραγματικότητα είναι ένα εντελώς διαφορετικό κόντρα φιλέτο…

Lombo

Η churrascaria δεν αποτελείται μόνο από βοδινά κρέατα όμως, αφού στο μενού υπάρχουν και χοιρινό, αρνί, κοτόπουλο και ψάρια. Το lombo είναι ένα είδος χοιρινού που αξίζει να δοκιμάσετε. Το φιλέτο αυτό είναι κομμένο σε φέτες και σκεπάζεται από τυρί παρμεζάνα. Όπως γίνεται και στο βοδινό, μόνο τα καλύτερα κομμάτια φιλέτου φτάνουν στη σχάρα έτσι ώστε το χοιρινό να είναι τόσο ζουμερό και τρυφερό όσο και τα τεμάχια βοδινού κρέατος.

Φιλέ μινιόν

Ο βασιλιάς του κρέατος για πολλούς, αποτελεί κι ένα μέρος από το πάνθεον του βραζιλιάνικου bbq. Το φιλέ μινιόν παραμένει από τα αγαπημένα κομμάτια κρέατος, αλλά έχει πλέον δυνατό ανταγωνισμό από την picanha και το μοσχαράκι. Το φιλέ μινιόν είναι γνωστό για την έλλειψη λίπους και στα χέρια ενός καλού ψήστη τα αποτελέσματα μπορεί να είναι εντυπωσιακά.

Το καλό πάντως με την churrascaria είναι ότι δεν χρειάζεται να περιοριστείτε σε ένα μόνο κομμάτι κρέας. Μπορείτε να επιλέξετε μερικές φέτες picanha, λίγο φιλέ μινιόν αλλά και περισσότερα είδη κρέατος, ανάλογα με την όρεξή σας.