Πώς να φτιάξετε την τέλεια σπιτική λεμονάδα

pos-na-ftiaksete-tin-teleia-spitiki-lemonada

ΤΕΤΑΡΤΗ, 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Η πραγματική λεμονάδα δεν έχει καμία σχέση με το άχρωμο ανθρακούχο αναψυκτικό που παίρνουμε από το περίπτερο. Είναι γλυκόξινη και 10 φορές πιο δροσιστική, αλλά πώς την φτιάχνουμε; Ας κάνουμε ένα τεστ γευσιγνωσίας στην αναζήτηση της τέλειας λεμονάδας.

Ακόμη και αν δεν είστε οπαδός της, αυτή την εποχή ένα ποτήρι παγωμένη λεμονάδα μοιάζει με όαση. Και δεν αναφερόμαστε στο ανθρακούχο αναψυκτικό που είναι φορτωμένο με γλυκαντικά, αλλά στο παραδοσιακό ποτό που αφήνει μια υπέροχη γλυκιά και ξινή γεύση που ταιριάζει διάνα σε μια καυτή καλοκαιρινή μέρα. Πώς τη φτιάχνουμε όμως;

Πρώτη συνταγή

Μια συνταγή, η πιο απλή και παραδοσιακή, θέλει να διαλύετε δύο φλιτζάνια ζάχαρης σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό μέχρι να γίνουν σιρόπι και στη συνέχεια, να προσθέτετε δύο φλιτζάνια φρέσκο χυμό λεμόνι. Όταν το λεμονένιο σιρόπι σας είναι έτοιμο, μπορείτε να αραιώσετε 2 δάχτυλα από αυτό με παγωμένο νερό και πολλά παγάκια. Το αποτέλεσμα είναι γλυκό και ξινό και ιδιαίτερα δροσιστικό.

Δεύτερη συνταγή

Μια άλλη αρκετά παρόμοια συνταγή, περιλαμβάνει 1 λίτρο βραστό νερό, τρία στυμμένα λεμόνια και 5-6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη. Τα αφήνετε να διαλυθούν για 15-30 λεπτά. Φέτες λεμονιού και ένα κλαδάκι μέντας μπορούν να προστεθούν για την τελική ώρα της ψύξης, αλλά προσοχή γιατί οι φέτες του λεμονιού μπορεί να πικρίσουν το μίγμα σας.

Τρίτη συνταγή

Αυτή η συνταγή μοιάζει περισσότερο με αναψυκτικό μιας και περιέχει σόδα. Σιγοβράστε νερό μαζί με τη φλούδα από 2-3 λεμόνια προκειμένου να απελευθερώσουν τα λεμόνια τα αρώματα και τη γεύση τους. Αφού κρυώσει το μίγμα, ανακατέψτε το χυμό από τα 3 λεμόνια με 5 κουταλιές ζάχαρη και αφού διαλυθεί η ζάχαρη, αραιώστε με σόδα και σερβίρετε με ένα κλαδάκι μέντας και μια φέτα αγγουριού προαιρετικά. Εδώ η ισορροπία ξινών, πικρών και γλυκών γεύσεων είναι σχεδόν απόλυτη, με τη μέντα και το αγγούρι να προσφέρουν μια διακριτική γεύση καλοκαιριού, που κάνει αυτή τη συνταγή να ξεχωρίζει.

Τέταρτη συνταγή

Η συγκεκριμένη συνταγή είναι ένα μίγμα από ζεστό νερό με ξύσμα από τρία λεμόνια και τον χυμό 6 μέτριων λεμονιών μαζί με 150 γραμμάρια ζάχαρης. Αφήστε το μίγμα όλη τη νύχτα και η γεύση θα καταλήξει όσο ισορροπημένη χρειάζεται για να τη λατρέψετε.

Πέμπτη συνταγή

Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για να τη συνοδεύσετε με σπιτικά μπισκότα, αν και η μέθοδός της είναι κάπως ασυνήθιστη. Κόψτε 2 λεμόνια αφαιρώντας τα κουκούτσια τους και βάλτε τα σε ένα μπλέντερ μαζί με 4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη και ένα ποτήρι νερό. Ανακατέψτε τα καλά όλα μαζί και μετά η λεμονάδα σας είναι έτοιμη για σερβίρισμα μαζί με μπόλικο πάγο.

Έκτη συνταγή

Εδώ που τα λέμε όμως, καμιά λεμονάδα δε θα σας φανεί τόσο απολαυστική όσο εκείνη που θα δοκιμάσετε σε ένα ζεστό μέρος, όπως είναι η Ινδία. Εκεί η λεμονάδα είναι λίγο διαφορετική και γίνεται με την προσθήκη του χυμού 4 λεμονιών σε μια κανάτα γεμάτη νερό. Στη συνέχεια προσθέτουμε 7-8 κουταλιές της σούπας ζάχαρη για να γλυκάνει και σερβίρουμε με πάγο και μια φέτα λεμόνι. Μια πρέζα μπαχαρικών μασάλα ή λίγο αλάτι είναι μια προαιρετική προσθήκη που μπορεί να κάνει όμως, τη διαφορά. Ο συνδυασμός αλατιού και ζάχαρης συνδράμει στην αντικατάσταση των χαμένων ηλεκτρολυτών λόγω της υψηλής θερμοκρασίας και είναι ευεργετικός.

Η τέλεια λεμονάδα

2½ λεμόνια

50 gr λευκή ζάχαρη

570 ml κρύο νερό

1 πρέζα αλάτι

¼ αγγούρι κομμένο σε φέτες

Ένα μικρό ματσάκι δυόσμο

Κόψτε ένα από τα λεμόνια σε κομμάτια και ρίξτε τα στο μπλέντερ μαζί με τον χυμό του και τον χυμό των άλλων λεμονιών, τη ζάχαρη, το αλάτι και λίγο από το νερό. Ανακατέψτε και μετά προσθέστε το υπόλοιπο νερό και αν το κρίνετε απαραίτητο προσθέστε περισσότερη ζάχαρη.

Ρίξτε το μίγμα μέσα σε μια κανάτα και προσθέστε τις φέτες του αγγουριού και μερικά κλωναράκια δυόσμο. Στη συνέχεια βάλτε τη λεμονάδα στο ψυγείο μέχρι να παγώσει καλά. Σερβίρετε πάνω σε πάγο μαζί με μια φρέσκια φέτα αγγουριού και μερικά φυλλαράκια δυόσμου σε κάθε ποτήρι.

Tip: Αν προτιμάτε μια αφρώδη λεμονάδα, προσθέστε μόνο 250ml κρύο νερό στο μπλέντερ και στη συνέχεια συμπληρώστε την κανάτα με κρύα σόδα πριν το σερβίρισμα.