Λουκουμάδες: η νέα γλυκιά μόδα και τα στέκια της

loukoumades-i-nea-glukia-moda-kai-ta-stekia-tis-nea-glukia-moda-kai-ta-stekia-tis

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 04 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

Με νέα ή παλιά αισθητική, με παράδοση ή μοντέρνα ματιά, οι λουκουμάδες είναι αξεπέραστοι και το click@Life παρουσιάζει 11 στέκια για να τους απολαύσετε.

Πριν λίγα χρόνια τα μοντέρνα σουβλατζίδικα γέμιζαν τις γωνιές της πόλης. Λίγο μετά τα γιαουρτάδικα με το παγωτό-γιαούρτι και τις χίλιες γαρνιτούρες κέρδιζαν τις καρδιές των κατοίκων της Αθήνας και ξεφύτρωναν σε κάθε γειτονιά. Τώρα, οι λουκουμάδες έχουν σειρά και έχουν ήδη γίνει το νέο trend της πόλης.

Αιγαίον

Στο ημιυπόγειο του Αιγαίον στην Πανεπιστημίου, μπορείς να γευτείς μερικούς από τους καλύτερους λουκουμάδες της πόλης, καθισμένος στα μαρμάρινα τραπεζάκια του, σε μια ατμόσφαιρα που θυμίζει ακόμα την Αθήνα του ’30. Με ιστορία 86 και κάτι χρόνων, οι λουκουμάδες στο Αιγαίον θα σας γλυκάνουν και με το παραπάνω. Κλασικοί με μέλι και κανέλα, με καρύδια, με σοκολάτα υγείας ή για τους λιγότερο γλυκατζήδες με κασέρι. Οι Λουκουμάδες Αιγαίον χοντρουλοί και μελωμένοι σίγουρα, θα σας τρελάνουν. Πληροφορίες: Πανεπιστημίου 46, 210 3814621-2, www.loukoumades-aigaion.gr/shop/products .

Μελούκ

Η περσινή άφιξη του Χαλανδρίου που συνδυάζει τους λουκουμάδες και τα cocktails γιόρτασε πρόσφατα τον ένα χρόνο λειτουργίας της και συνεχίζει απρόσκοπτα να μας βάζει σε πειρασμό. Λουκουμάδες γλυκοί και αλμυροί, σερβίρονται με ό,τι μπορείτε να φανταστείτε, σε περισσότερους από 60 συνδυασμούς γεύσεων. Δοκιμάστε γλυκούς λουκουμάδες με πάστα μήλο, κανέλα και σταφίδες, με bitter σοκολάτα και μαστίχα Χίου, με καραμελωμένους ξηρούς καρπούς και μπισκότο ή αλμυρούς με σος 4 τυριών, με σος γιαουρτιού και φέτα, με φρέσκια ντομάτα, ρίγανη κι ελιά ή με ξινομυζήθρα και μέλι. Πληροφορίες: Κολοκοτρώνη 5, Χαλάνδρι, 210 6824600, www.melouk.gr/ .

Λουκουμάδες Χανίων Θ. Κτιστάκης

Από το 1912, το παλιομοδίτικο καφενείο-ζαχαροπλατσείο του Κτιστάκη στην οδό Σωκράτους στην Ομόνοια, γλυκαίνει γενιές και γενιές. Οι μικροί του λουκουμάδες γεμάτοι με σιρόπι, γαρνιρισμένοι με σουσάμι και κανέλα, τρώγονται σε θερμοκρασία δωματίου, ζεστοί ή και κρύοι. Το τραγανό τους περίβλημα σκάει στο στόμα σας, απελευθερώνοντας την υπέροχη γεύση του μελιού που κρύβει μέσα του. Αν βρεθείτε στο κέντρο της Αθήνας, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε μια μερίδα από τους ιστορικούς αυτούς λουκουμάδες. Πληροφορίες: Κτιστάκης, Σωκράτους 59, Ομόνοια, 2105240891, https://www.facebook.com/Ktistakis.loukoumades .

BouLouKa

Με ένα υπέροχο εικαστικό στον τοίχο της εισόδου της στην Πανόρμου, η Boulouka μας υποδέχεται… ζυμώνοντας. Με αυθεντική πολίτικη συνταγή που κρατά από το 1914 και την Πόλη -από όπου κατάγεται ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού- οι λουκουμάδες της BouLouKa φτιάχνονται επί τόπου, μπροστά σας, ακολουθώντας τη φιλοσοφία και την άποψη ότι το ζυμάρι είναι ένας ζωντανός οργανισμός, που «μιλά» καλύτερα με το ανθρώπινο χέρι, παρά με οποιοδήποτε σύγχρονο μηχάνημα… Διαλέξτε αλμυρούς ή γλυκούς, με σοκολάτα ή παγωτό μηχανής και δοκιμάστε επίσης, το αυθεντικό πολίτικο ρυζόγαλο που φτιάχνουν με τα χεράκια τους. Πληροφορίες: Πανόρμου 84, 210 6990131 https://www.facebook.com/boulouka.panormou .

Νέος Κρίνος

Το λουκουματζίδικο «Κρίνος» υπήρχε στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας από το 1930, όταν προσέφερε λαχταριστούς λουκουμάδες στη γειτονιά. Σήμερα, ο χώρος ανανεώθηκε κι έγινε ο «Νέος Κρίνος», παραμένοντας όμως, πιστός στην παράδοση, με βασικό σκοπό να γνωρίσει στους νέους την έννοια του ζαχαροπλαστείου-καφενείου. Ο χώρος του συνδυάζει το χθες με το σήμερα, είναι στολισμένος με ζωγραφιές και τοιχογραφίες, ενώ οι λουκουμάδες του παραμένουν λαχταριστοί. Ζεστοί, αφράτοι και παραδοσιακοί σου φτιάχνουν τη μέρα. Πληροφορίες: Δεκελείας 108, Νέα Φιλαδέλφεια, 210 2513220, http://neoskrinos.wix.com/mat13 .

Loukoumami

Μια αρκετά πιο μοντέρνας αισθητικής άφιξη έκανε την εμφάνιση της πριν μερικούς μήνες στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στην οδό Πανεπιστημίου. Εδώ δεν θα βρείτε μόνο την κλασική και γνωστή μας μορφή λουκουμάδων, αλλά και τα αντίστοιχα ισπανικά churros ή τα γαλλικά beignets. Οι 3 αυτές λαχταριστές λιχουδιές ενώνονται κάτω από την ίδια στέγη και προκαλούν «πανικό» στους γλυκατζήδες! Διαλέξτε ανάμεσα στις υπέροχες γεύσεις και απολαύστε χωρίς ενοχές. Πληροφορίες: Πανεπιστημίου 44, Αθήνα, 210 3389733, www.facebook.com/loukumami .

Κρίνος

Κλασικοί κι αγαπημένοι είναι πια οι λουκουμάδες της Αιόλου, στο παλιό μεγάλο κατάστημα του Κρίνου. Οι παραδοσιακοί του στρογγυλοί λουκουμάδες με την μεγάλη τρύπα στη μέση, φτιάχνονται εκείνη την ώρα και σερβίρονται φρέσκοι και τραγανοί, στο αυθεντικό τους μεταλλικό πιατάκι. Αν την ώρα που απολαμβάνετε τον λουκουμά σας δείτε στο διπλανό τραπέζι κάποια γνωστή προσωπικότητα, μην παραξενευτείτε, αφού ο Κρίνος είναι στέκι διασήμων από το 1923 κιόλας, όταν πρωτοάνοιξε. Ο ανταγωνισμός του λουκουμά με την παραδοσιακή μπουγάτσα Θεσσαλονίκης που προσφέρει επίσης, ο Κρίνος θα σας βάλει δύσκολα… Πληροφορίες: Αιόλου 87, 210 3216852.

Λουκουμέλι

Στην καρδιά της Καλλιθέας, σε ένα μικρό αλλά θαυματουργό μαγαζάκι, θα καταλάβετε ότι η απόλαυση δεν έχει όρια. Εδώ οι λουκουμάδες φτιάχνονται στο χέρι και τηγανίζονται κατά την παραγγελία, ενώ για τη γαρνιτούρα οι επιλογές είναι πολλές: με ζάχαρη άχνη και κανέλα, με μέλι και καρύδι, με παγωτό καϊμάκι, με λευκή σοκολάτα, με σιρόπι βύσσινο ή με ανάμικτη σοκολάτα και μπανάνα. Πληροφορίες: Χαροκόπου 52 και Σοφοκλέους, Καλλιθέα, 210-9525100, http://www.loukoumades-loukoumeli.gr/ .

Λουκουμάδες Μπαλατσούρα

Από το 1930 μέχρι και σήμερα οι αδερφοί Μπαλατσούρα προσφέρουν μερικούς από τους καλύτερους λουκουμάδες της πόλης στο Αιγάλεω. Παραδοσιακοί και αναλλοίωτοι στον χρόνο, οι λουκουμάδες τους είναι για πολλούς αξεπέραστοι. Τραγανοί απέξω και αφράτοι στο εσωτερικό τους, δεν μπορείς να τους αντισταθείς. Πληροφορίες: Ιερά Οδός 237, Αιγάλεω, 210 5982806.

Λουκουμάκος

Μια πιο μοντέρνα ματιά στους λουκουμάδες προτείνει ο Λουκουμάκος στα Πετράλωνα και φέρνει την παραδοσιακή ιστορία τους στο σήμερα. Εδώ οι κλασικοί λουκουμάδες με μέλι και κανέλα είναι μόνο η αρχή, αφού μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε δεκάδες γεύσεις και γαρνιτούρες που θα στολίσουν τον «τρύπιο» λουκουμά σας. Λουκουμάδες με σοκολάτα και μπανάνα, με λευκή σοκολάτα και μπισκότα Oreo, με ανάμικτη σοκολάτα, με αλλαντικά σος γιαουρτιού και βασιλικό ή γιατί όχι και μια μερίδα λουκουμάδες… μιλφέιγ. Αυτά κι άλλα πολλά στα Άνω Πετράλωνα. Πληροφορίες: Δημοφώντος 88, Άνω Πετράλωνα, 213 0154436, http://loukoumakos.blogspot.gr/2012/04/blog-post.html .

Λουκουμάδες Σιαμέτης

Τα Νότια Προάστια έχουν τη χάρη τους και στον συγκεκριμένο τομέα. Η Βάρη δίνει τη δική της λύση στις γλυκές λιγούρες των Νοτίων με τον Σιαμέτη που εδώ και 3 χρόνια και κάτι διατηρεί το όμορφο λουκουματζίδικό του. Εδώ οι επιλογές ξεφεύγουν από την κλασική παραδοσιακή συνταγή και ακολουθούν μοντέρνα μονοπάτια. Λουκουμάδες γεμιστοί ή γαρνιρισμένοι με πραλίνα, με κρέμα Βαυαρίας, με cookies, με μαρμελάδα φράουλα ή με παγωτό, σερβίρονται πάντα φρέσκοι και ζεστοί. Πληροφορίες: Πανός 8, Βάρη, 210 8992270, www.loukoumades-siameths.gr/ .

Βάλια Κανελλοπούλου

[email protected]