10+1 καφενεία για τσίπουρο, μπίρα και μεζέ

10kai1-kafeneia-gia-tsipouro-mpira-kai-meze

ΤΡΙΤΗ, 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

Λίγο η οικονομική κρίση που μας οδήγησε σε φθηνότερες επιλογές διασκέδασης, λίγο η ανάγκη για επιστροφή στο… χωριό ή ακόμα και η ασφάλεια που μας δίνει το παραδοσιακό κι αγαπημένο, έκαναν τα τελευταία χρόνια, τα καφενεία νέα μόδα στην πόλη μας. Βάλτε λοιπόν, τα άνετά σας… και ετοιμαστείτε για καφέ, τσίπουρο και μεζέ σε τσίγκινο τραπεζάκι!

Φτου Ξελευτερία

Το καλοκαίρι ο μικρός υπαίθριος χώρος του με το χαλίκι ήταν ασφυκτικά γεμάτος καθημερινά. Τώρα που ο καιρός σιγά σιγά δροσίζει, τα τραπεζοκαθίσματα καφενείου μπαίνουν σταδιακά μέσα σε ένα όμορφα στημένο σκηνικό, με τον κόκκινο τοίχο να τραβά τα βλέμματα, τα πράσινα παντζούρια να διακοσμούν υπέροχα τον χώρο και το τζάκι σε περίοπτη θέση για τις κρύες νύχτες. Δοκιμάστε την ποικιλία με απάκι, πατατοσαλάτα, αυγό, αλλαντικά και τυριά, τοπικά ελληνικά προϊόντα και άλλες ενδιαφέρουσες μεριδούλες, για να συνοδεύσετε το -ελληνικό πάντα- ποτό σας, με εξαιρετική μουσική υπόκρουση, από Μάλαμα και Παπακωνσταντίνου μέχρι Nick Cave, ανάλογα με τη διάθεση της βραδιάς. Πληροφορίες: Θεμιστοκλέους 6, Χαλάνδρι 211 0199695, www.facebook.com/ftouxelefteriakafeneio?fref=ts&ref=br_tf .

Αγροτικόν

Τσίπουρο και μεζές είναι το concept του συγκεκριμένου καφενείου στο Περιστέρι και το προσφέρει με τρόπο πρωτότυπο και συνάμα παραδοσιακό: τενεκέδες, ένα καζάνι τσίπουρο και πλεξούδες σκόρδου να κρέμονται στους τοίχους. Νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε ένα αγροτικό καφενείο με πολλή νεολαία. Το κλίμα είναι ζεστό και παρεϊστικο και οι μεζέδες αρκετοί και νόστιμοι. Ενδιαφέρον έχουν το λουκάνικο, ο ντάκος, η πατάτα βουτύρου και ο καγιανάς με σύγκλινο, αλλά καλύτερα να ρωτήσετε εκεί τι να προτιμήσετε, για να σας συμβουλεύσουν το καλύτερο της ημέρας. Πληροφορίες: Καρπενησίου 52, Περιστέρι, 210 5729629, www.facebook.com/Agrotikon , http://www.agrotikon.eu/ .

Βρούτος

Η Πλατεία Προσκόπων είναι μια ανερχόμενη δύναμη στο Παγκράτι, με υπέροχες εναλλακτικές για καφέ ή ποτό. Από όλα τα συμπαθέστατα μαγαζάκια, διαλέξαμε το καφενείο-ρακομελάδικο «Βρούτος», που ταιριάζει σε κάθε χαλαρό στιλ, είτε προτιμάτε καφέ, είτε ρακή και ρακόμελο, είτε κρασάκι και μπίρα με οικονομικές επιλογές πιάτων γραμμένες σε ένα μπλε τετράδιο. Τα έπιπλα είναι διαφορετικά σε κάθε τραπέζι, η σόμπα στο βάθος ζεσταίνει τον χώρο τον χειμώνα, ενώ η μεγάλη τζαμαρία δίνει «αέρα» και αφήνει το βλέμμα μας να ταξιδεύει… Πληροφορίες: Αμύντα 12, 210 7219254, Παγκράτι.

Ασκέρι

Ασκέρι θα πει «τμήμα στρατού», «πλήθος, όχλος» και μεταφορικά η «οικογένεια». Όποια έννοια κι αν σας ταιριάζει καλύτερα, κατευθυνθείτε στην πάνω πλατεία της Αγίας Παρασκευής έχοντάς την κατά νου. Στο Ασκέρι θα απολαύσετε εξαιρετική κρητική ρακή, ρακόμελο ή ψημένη ρακή μαζί με νοστιμότατους μεζέδες. Εδώ αρκεί να παραγγείλετε με το ποτό σας κι έναν μεζέ και τα υπόλοιπα αφήστε τα στους άλλους. Κάθε φορά που θα παραγγέλνετε έναν «μεζέ» θα σας έρχεται ένας μεζές-έκπληξη, διαφορετικός κάθε φορά. Από ρεβιθάδα με χοιρινό, σπετζοφάι, ντολμαδάκια, συκώτι και πολλά ακόμα πιάτα σε καλές μερίδες που θα σας κάνουν να γλείφετε τα δάχτυλά σας. Καθίστε στο μεγάλο μοναστηριακό τραπέζι ή σε κάποιο από τα υπόλοιπα ξύλινα τραπέζια, υπό το βλέμμα του Σ. Μάλαμα, του Θ. Παπακωνσταντίνου, του Ν. Ξυλούρη κ. α. Πληροφορίες: Αγίου Ιωάννου 63 & Ελευθερίας, Αγία Παρασκευή, 21 0608 5855, www.facebook.com/askeri.agia?fref=ts .

Cabezon

Μια μυστική αυλή στρωμένη με χαλίκι στην οδό Κεραμεικού, ένας ιδιαίτερος χώρος που συνδυάζει την μπάρα με την παράδοση και ένα μικρό μενού βασισμένο στα ελληνικά προϊόντα σας περιμένει. Διαλέξτε ελληνική weiss μπίρα, ούζο ή τσίπουρο και συνοδεύστε με νόστιμα σπιτικά μεζεδάκια μαγειρευτά ή τηγανητά σε εξαιρετικές τιμές. Νόστιμες τυροκροκέτες, Πληροφορίες: Κεραμεικού 110, Μεταξουργείο, 21555-06414.

Σαλαντίν

Ο χώρος του Σαλαντίν στον Κεραμεικό, όπως και η κουζίνα του, έχουν γίνει λατρεία για πολλούς νέους της πόλης μας που αρέσκονται σε βραδινές εξορμήσεις με τσίπουρο, μπίρα και σπιτικό μεζέ σαν της… μαμάς. Πιάτα ημέρας θα συνοδεύσουν το ποτό σας, ενώ το πολυσυλλεκτικό σκηνικό με τα τσίγκινα τραπεζάκια, τις πολύχρωμες ψάθινες καρέκλες και τα ανατολίτικου στιλ φωτιστικά, θα σας θυμίσουν τα φοιτητικά σας χρόνια, που δεν αλλάζετε με τίποτα. Ρωτήστε για τα πιάτα ημέρας που έχουν και διαλέξτε όποιο σας κάνει κέφι, θα είναι σίγουρα εξαιρετικό. Πληροφορίες: Μεγάλου Αλεξάνδρου 111, Κεραμεικός, 211 1847890, www.facebook.com/pages/Saladin/285849354800976 .

Ραντεβού

Θυμίζει παραδοσιακό μπακάλικο, με τη μεγάλη βιτρίνα στο εσωτερικό του και τραπεζάκια που το καλοκαίρι βγαίνουν στο δρόμο. Ως αυθεντικό τσιπουράδικο, προσφέρει καλό τσίπουρο και ούζο, αλλά και μπίρα ή ρακόμελο. Οι μεζέδες του κινούνται σε ανατολίτικες γεύσεις, ενώ αξίζουν την προσοχή σας τα ζεστά φαλάφελ τυλιγμένα σε αραβική πίτα, η λιβανέζικη σαλάτα, η ψητή πατάτα με γιαούρτι και τα σκορδάτα παντζάρια. Πληροφορίες: Καλλισθένους 85, Πλ. Μερκούρη, Άνω Πετράλωνα 210-3477961.

Τζερεμές

Μικρός στο μάτι αλλά θαυματουργός. Τα 5-6 τραπεζάκια του γεμίζουν μέχρι να πεις κύμινο και η νεολαία εδώ έχει βρει το στέκι της. Στο πεζοδρόμιο ή στον μικρό εσωτερικό χώρο, ο Τζερεμές ακούει συνήθως ελληνικά και ρεμπέτικα και πίνει άφθονη ρακή από την Κρήτη, εκλεκτό κρασί από τις Πλαταιές και ελληνικά αναψυκτικά. Η κουζίνα του, σε απόσταση αναπνοής από τα τραπέζια, αποπνέει αμεσότητα και επιτρέπει την γρήγορη εναλλαγή των μεζέδων. Δοκιμάστε το κρητικό απάκι μαζί με γραβιέρα Κρήτης, χωριάτικο λουκάνικο και παραδοσιακή ελιά με ντομάτα. Τι άλλο θέλετε; Πληροφορίες: Εμμ. Μπενάκη 67, Εξάρχεια, www.facebook.com/tzeremes67 .

Ζάρι

Άνοιξε λίγο πριν το καλοκαίρι κι έχει ήδη αγαπηθεί πολύ από τους νέους των βορείων προαστίων που αναζητούν απροσποίητες καταστάσεις, παρεϊστικο κλίμα και χαλαρή διασκέδαση με παραδοσιακή χροιά. Εδώ θα δοκιμάσετε αυθεντικό τσίπουρο Τυρνάβου και εξαιρετικά αρωματικό ρακόμελο, ενώ φυσικά δεν λείπουν και οι μπίρες. Στο μενού υπάρχουν μόνο πιάτα ημέρας, φτιαγμένα με μεράκι, όπως χειροποίητα τυροπιτάκια, ελαφρώς ψημένο απάκι, μαυρομάτικα με τόνο και φακές σαλάτα. Τα ακούσματα είναι κι εδώ αυτά που ταιριάζουν περισσότερο στην περίσταση και κινούνται στο πλαίσιο της έντεχνης ελληνικής και ρεμπέτικης μουσικής. Τώρα ανοίγει και τον εσωτερικό του χώρο για τον χειμώνα. Πληροφορίες: Αν. Παπανδρέου 28, εντός εμπορικού κέντρου, 6977274356.

Παγκάκι

Ένα αυτοδιαχειριζόμενο καφέ στις γειτονιές του Κουκακίου είναι το Παγκάκι και βρίσκεται στον πεζόδρομο της Γ. Ολυμπίου. Η βάση της λογικής του θέλει τις τιμές χαμηλά και προωθεί συνεργασίες με μικροπαραγωγούς από όλο τον κόσμο, ενισχύοντας το δίκαιο εμπόριο και τη στήριξη σε συνεταιρισμούς που δεν στηρίζει αντίστοιχα η αγορά. Δοκιμάστε ντάκο, ρεγγοσαλάτα, blue cheese πάνω σε ψημένο ψωμάκι και νόστιμη ποικιλία. Πληροφορίες: Γ. Ολυμπίου 17-19, Κουκάκι, 213 0009927, http://pagkaki.org/ .

Τα Σερμπέτια στου Ψυρρή

Και για το τέλος, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε το πιο γλυκό καφενείο της πόλης, σε μια όμορφη γειτονιά της Αθήνας. Ο λόγος για τα Σερμπέτια στου Ψυρρή, στην πλατεία Ηρώων. Εδώ φυσικά και μπορείτε να δοκιμάσετε ζεστό ρακόμελο, αλλά μην παραλείψετε να απολαύσετε έστω ένα από τα εξαιρετικά χειροποίητα γλυκά του και μάλλον, θα θέλετε κι άλλο. Η φωλιές σοκολάτας, το ραβανί με καϊμάκι, τα λαχταριστά σιροπιαστά, η σοκολατόπιτα, το εκμέκ και όλα τα γλυκά ημέρας που θα βρείτε στη βιτρίνα δεν θα περάσουν αδιάφορα. Τα πράσινα τραπεζάκια του, οι ψάθινες καρέκλες και οι ζωγραφιστές επιγραφές του δίνουν άρωμα παλιάς Αθήνας. Μην παραλείψετε να πάρετε κι ένα ελληνικό καφεδάκι για να συνοδεύσετε τα γλυκάκια. Πληροφορίες: Αισχύλου 3, Ψυρρή, 210-3245862, www.facebook.com/groups/25125526169/ .

Βάλια Κανελλοπούλου

[email protected]