5+1 μπίρες με κολοκύθα που αξίζει να δοκιμάσετε

5kai1-mpires-me-kolokutha-pou-aksizei-na-dokimasete

ΤΕΤΑΡΤΗ, 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

Ενώ η μπίρα είναι για τους περισσότερους καλοκαιρινό ποτό, ενώ από μερικούς καταναλώνεται χειμώνα-καλοκαίρι, υπάρχει μια κατηγορία μπίρας που είθισται να πίνεται κυρίως, το φθινόπωρο. Αν και στην Ελλάδα δεν τη γνωρίζουμε, ίσως ήρθε η ώρα να τη μάθουμε για να γιορτάσουμε κι εμείς με ευφάνταστο τρόπο το Halloween στις 31 Οκτωβρίου.

Η μπίρα από κολοκύθα φτιάχνεται, όπως ακριβώς η κλασική μπίρα, με την προσθήκη όμως κίτρινης κολοκύθας στη διαδικασία, που δίνει άρωμα και γεύση. Οι τρόποι παρασκευής μιας τέτοιας μπίρας είναι πολλοί. Κάποιοι ζυθοποιοί κόβουν με το χέρι μεγάλα κομμάτια κολοκύθας και τα ρίχνουν στο μίγμα της μπίρας, ενώ κάποιοι χρησιμοποιούν την κολοκύθα σε μορφή πολτού ή κρατούν μόνο τα αρώματα της. Τις μπίρες με κολοκύθα, τις αρωματίζουν συχνά με καρυκεύματα που χρησιμοποιούν και στις κολοκυθόπιτες, όπως είναι το τζίντζερ, το μοσχοκάρυδο, το γαρίφαλο, η κανέλλα και το αρωματικό πιπέρι.

Οι μπίρες με κολοκύθα συνηθιζόταν να καταναλώνονται τον καιρό των αποικιοκρατών, όταν η βύνη του κριθαριού ήταν δύσκολο να βρεθεί και χρησιμοποιούσαν την κολοκύθα σαν το κύριο μέσο ζύμωσης στην μπίρα. Όταν η βύνη άρχισε να γίνεται πιο εύκολα διαθέσιμη στην αγορά, τότε σταμάτησε και η παραγωγή της μπίρας με την κολοκύθα. Στις αρχές όμως του 1990, Αμερικανοί ζυθοποιοί επανέφεραν το συγκεκριμένο είδος στο προσκήνιο και αυτό άρχισε να αποκτά φανατικούς υποστηρικτές.

Οι εν λόγω μπίρες είναι συνήθως ale, ήπιες στη γεύση και καθόλου πικρές. Θεωρητικά οι καλύτερες είναι εκείνες που χρησιμοποιούν κανονική κολοκύθα στην παρασκευή τους και όχι μονάχα το άρωμά της. Οι πιο μερακλήδες ζυθοποιοί ψήνουν πρώτα την κολοκύθα, δίνοντας έτσι επιπλέον χαρακτήρα και βάθος στη γεύση της μπίρας, αλλά η διαδικασία είναι κουραστική και περίπλοκη.

Οι 6 γνωστότερες και νοστιμότερες μπίρες με κολοκύθα είναι οι εξής:

Cigar City Brewing Good Gourd Imperial Pumpkin Ale

Αλκοολικοί βαθμοί: 8.5%

Η συγκεκριμένη μπίρα παρασκευάζεται στην πολιτεία της Φλόριντα, όπου το φθινόπωρο σχεδόν δεν κάνει την εμφάνισή του. Το παράδοξο της υπόθεσης όμως, είναι ότι η Good Gourd Imperial είναι μια από τις καλύτερες μπίρες με κολοκύθα. Μυρίζει όπως η κολοκυθόπιτα και έχει μια ελαφρώς γλυκιά γεύση, που αποκτά ένταση από τα μπαχαρικά που περιέχει, όπως είναι η κανέλα, το γαρίφαλο και το μοσχοκάρυδο.

Smuttynose Pumpkin Ale

Αλκοολικοί βαθμοί: 5.8%

Η ζυθοποιία του New Hampshire παράγει από το 1776, αυτή τη μπίρα, που παρασκευάζεται με πολτό κολοκύθας, όπως συνήθιζαν να την φτιάχνουν οι άποικοι. Σήμερα λίγες είναι οι ζυθοποιίες που συνεχίζουν αυτή τη διαδικασία και μια από αυτές είναι εκείνη του Smutty, που καταφέρνει το… ακατόρθωτο, να θυμίζει δηλαδή η γλυκιά γεύση της μπίρας περισσότερο κολοκύθα, παρά… κολοκυθόπιτα.

Schlafly Pumpkin Ale

Αλκοολικοί βαθμοί: 8.0%

Η μπίρα του Schlafly είναι για κάποιους… κολοκυθόπιτα σε μπουκάλι. Μόλις ανοίξετε το μπουκάλι θα το μυρίσετε, αλλά μόλις πιείτε την πρώτη γουλιά θα εκπλαγείτε από την ώριμη και γλυκιά της γεύση. Τα αρώματά της είναι δυνατά και θυμίζουν έντονα κολοκυθόπιτα, αλλά δεν ενοχλούν τον ουρανίσκο, όπως πολλές άλλες μπίρες ανάλογου ύφους.

Elysian Dark O' the Moon Pumpkin Stout

Αλκοολικοί βαθμοί: 6.5%

Όπως θα καταλάβατε ήδη οι μπίρες με κολοκύθα είναι περισσότερο γλυκές. Στην αγορά όμως, υπάρχει και μια τέτοια μπίρα που δεν είναι γλυκιά. Ανήκει στην κατηγορία stout και συνεπώς η γεύση της είναι περισσότερο καπνιστή και εύκολα μπορεί να αντικαταστήσει μια κούπα καφέ. Αυτή απευθύνεται κυρίως, σε όσους αρέσει η κολοκύθα αλλά δεν θέλουν τη μπίρα τους… «κοριτσίστικη».

Shipyard Pumpkinhead Ale

Αλκοολικοί βαθμοί: 5.1%

Η δημοφιλέστερη μπίρα με κολοκύθα έχει τα αναμενόμενα χαρακτηριστικά μια μπίρας με κολοκύθα. Έχει ελαφριά αίσθηση, καλή ποιότητα και απαλή γεύση. Γι’ αυτό και συχνά δέχεται την κριτική πολλών φανατικών της μπίρας, κατηγορώντας την για νερουλή και αδιάφορη. Η επιτυχία όμως, αυτής της μπίρας είναι αδιαμφισβήτητη και αξιοπρόσεκτη. Όποιος και να τη δοκιμάσει, είτε του αρέσει η μπίρα, είτε προτιμάει το κρασί, η μπίρα του Shipyard κατά πάσα πιθανότητα θα του αρέσει. Και η μπίρα, που καταφέρνει όλους να πίνουν μπίρα είναι σίγουρα μια επιτυχημένη μπίρα!

Southern Tier Imperial Pumking

Αλκοολικοί βαθμοί: 8.6%

Τέλος, ενώ για πολλούς η Southern Tier είναι καλύτερη από όλες τις μπίρες της κατηγορίας, για κάποιους άλλους είναι η χειρότερη. Η γεύση της είναι υπερβολικά γλυκιά και φέρει όλα τα αρώματα της κολοκυθόπιτας. Εν ολίγοις, είναι η κολοκυθόπιτα μιας γιαγιάς στο Idaho, μέσα σε ένα μπουκάλι με αλκοόλ για να την πίνει… ο εγγονός της.