Γκελ: Όταν ο Vivaldi συνάντησε τον... Βενιζέλο

gkel-otan-o-vivaldi-sunantise-ton-benizelo-vivaldi-sunantise-ton-benizelo

ΤΕΤΑΡΤΗ, 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

Τι θα γινόταν αλήθεια, αν ο Hemingway συναντούσε την Galadriel από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και ο Vivaldi τον… Βενιζέλο; Η απάντηση θα σας δοθεί και με το παραπάνω, στο πολύχρωμο Γκελ.

Το αδερφάκι του Booze, δίπλα ακριβώς από τον αγαπημένο πολυχώρο της Κολοκοτρώνη, άνοιξε τις πόρτες του πριν ένα περίπου χρόνο κι έκτοτε έχει αγαπηθεί παράφορα. Λίγο το πολύχρωμο ντεκόρ του επιμελημένο από την εικαστικό Λία Σταμοπούλου, λίγο η χαλαρή του ατμόσφαιρα (αδερφάκι του Booze είπαμε), λίγο η αύρα γαλλικού bistrot που αποπνέει και λίγο οι νοστιμιές με τα περίεργα ονόματα που θα βρει κανείς στον κατάλογό του, εμπνευσμένα όλα από την ιδιοκτήτρια Φανή Σπυριδάκη, έχουν συμβάλει ώστε να γίνει το Γκελ ένα αγαπημένο στέκι που σου φωνάζει «γκελ» (γκελ: έλα στα τουρκικά).

Τα τραπέζια του είναι διακοσμημένα με αποκόμματα από παλιές εφημερίδες, τα σερβίτσια του είναι επιμελώς ατημέλητα και διαφορετικά μεταξύ τους, ενώ η μεγάλη τζαμαρία αφήνει το βλέμμα να ξεπηδά στο πεζοδρομημένο σοκάκι ακριβώς μπροστά του. Μάθαμε μάλιστα, ότι πολύ σύντομα το Γκελ θα βγάλει τραπεζάκια και στη στοά ανάμεσα στον χώρο του και το Booze. Μένουν ακόμα μερικές μικρές λεπτομέρειες και σε λίγο θα έχετε την ευκαιρία να απολαμβάνετε τον… Βενιζέλο σας ακούγοντας τους ήχους του Booze και χαζεύοντας τον κόσμο δίπλα σας να πίνει το καφεδάκι ή την μπιρίτσα του.

Και τώρα, ας μιλήσουμε για νοστιμιές. Στο Γκελ το μενού είναι μικρό και το χαρήκαμε πολύ. Αυτό σημαίνει άλλωστε, ότι οι πρώτες ύλες είναι πολύ φρέσκιες, δεν υπάρχει… αποθήκη και τα φαγητά είναι όλα πολύ προσεγμένα. Άλλωστε τα πιάτα στο μενού αλλάζουν, όχι μόνο ανά εποχή, αλλά ακόμα και ανά ημέρα. Κάθε μέρα θα σας συστήσουν 1-2 πιάτα ημέρας, ανάλογα με τα προϊόντα που θα πετύχουν το πρωί στη λαχαναγορά, ενώ φυσικά δεν θα βρείτε τίποτα εκτός εποχής.

Κάντε την αρχή με μια σαλάτα Havana, με πλιγούρι, αβοκάντο, μοτσαρέλα, λιαστή, ντομάτα και dressing mojito που είναι εξαιρετική, δροσιστική και πολύ πρωτότυπη (9€). Αν πάλι προτιμάτε κάτι πιο… πράσινο, η Corsica έχει μπόλικη πρασινάδα, νόστιμα σταφύλια εποχής, ξινόμηλα και μια ήπια σος από blue cheese και καρύδια (11€).

Η συνέχεια θα δοθεί με μερικά από τα πιο πρωτότυπα ονόματα που έχετε δει σε πιάτα: Vivaldi, Jesolmina, Nicolas Louvre, Baby Sitter's Secret, The last Doge of Venice και άλλα ακόμα. Το ριζότο του γνωστού κλασικού συνθέτη Vivaldi είναι ένα από τα must πιάτα που πρέπει να δοκιμάσετε. Κρεμώδες και χυλωμένο όσο πρέπει, με τις αγκινάρες να νοστιμίζουν πρωτότυπα το πιάτο και τις νιφάδες παρμεζάνας να δίνουν την τελική πινελιά, μην το χάσετε (10€). Κι επειδή διανύουμε την εποχή της κολοκύθας, δοκιμάστε οπωσδήποτε το μυστικό της «Baby Sitter», μια υπέροχη βελουτέ κολοκύθας με γιαούρτι, γαρνιρισμένη με προσούτο και κρουτόν, που θα σας ανοίξει σίγουρα την όρεξη (7€).

Ο Nicolas Louvre, με τα φιλετάκια κοτόπουλου σε σάλτσα αφρώδους οίνου και σαφράν, μαζί με ρύζι basmati είναι το best seller του καταλόγου (12€). Αλλά και η γυναίκα του Mrs Louvre δεν πάει πίσω, αφού είναι η θηλυκή εκδοχή του κυρίου Louvre με σάλτσα από φράουλες και φρέσκο δυόσμο (12€). Ιδανικά θα προτιμούσα λίγο πιο έντονη τη σος φράουλας για να δώσει μεγαλύτερη νοστιμάδα στο πολύ ζουμερό κοτόπουλο. Ο Hemingway είναι ένα λαχταριστό burger με 100% μοσχαρίσιο μπιφτέκι που συνοδεύεται από σπιτική πατατοσαλάτα και απευθύνεται στους λάτρεις των αμερικανικών γεύσεων (10€).

Και ας περάσουμε τώρα, στο βαρύ πυροβολικό της κάρτας του Γκελ που ακούει στο όνομα… Βενιζέλος. Δεν ξέρω τι μπορεί να φανταστεί κανείς με αυτό το όνομα και τι συναισθήματα μπορεί να του δημιουργούνται, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο Βενιζέλος στο Γκελ είναι μια αξιολάτρευτη υπερμεγέθης μοσχαρίσια μπριζόλα με 3 εμπνευσμένες χειροποίητες μουστάρδες (με βανίλια, με φρούτα του δάσους και pesto). Είναι ψημένη ακριβώς όπως πρέπει, πολύ ζουμερή κι εξαιρετικά καρυκευμένη. Συνοδεύεται με ψητή βουτυρένια πατάτα και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να την παραλείψετε από την παραγγελία σας (16€).

Από γλυκά, το Water Lilies, γιαουρτένιο cheese cake με μύρτιλα ήταν αφράτο και δροσιστικό (8€), ενώ το Galadriel είναι το γλυκό που θα επιστρέψω να δοκιμάσω οπωσδήποτε: spring rolls γεμιστά με φρούτα του δάσους και σάλτσα λευκής σοκολάτας με άρωμα λεβάντας (10€). Τέλος, για τους φανατικούς λάτρεις της σοκολάτας ένα Vesuvius fondue σοκολάτας με φρέσκα φρούτα είναι ό,τι πρέπει (13€).

Αλλά στο Γκελ δεν θα έρθετε μόνο για μεσημεριανό ή δείπνο. Είναι ανοιχτό από το πρωί για πλήρες πρωινό (12€) και σύντομα θα προστεθούν και τα εξαιρετικά σάντουιτς που αφαιρέθηκαν το καλοκαίρι από το μενού. Αν πάλι δεν έχετε όρεξη για πολλά πολλά, αρκεστείτε σε μια καράφα λευκό ή κόκκινο βιολογικό κρασί μαζί με μια πληθωρική ποικιλία με εκλεκτά αλλαντικά και τυριά, προσεκτικά επιλεγμένα από τη Φανή.

H «λυπητερή» ήταν ελαφρώς τσιμπημένη για τα δεδομένα ενός χαλαρού bistrot με βιομηχανική αισθητική, αλλά η ποιότητα και η νοστιμιά των πιάτων και η χαμογελαστή εξυπηρέτηση από το σέρβις σε ανταμείβουν με το παραπάνω.

Πληροφορίες: Γκελ, Κολοκοτρώνη 59Β, Αθήνα, 211 4000863, www.facebook.com/pages/Γκελ-Bistrot/393813510717336 , 20-25 ευρώ.

Βάλια Κανελλοπούλου

[email protected]