Μπριζολάκια.gr: Σαν βγεις στον πηγαιμό για... τα Δικαστήρια

mprizolakiagr-san-bgeis-ston-pigaimo-gia-ta-dikastiria

ΔΕΥΤΕΡΑ, 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Σαν βγεις στον πηγαινό για... τα Δικαστήρια, να εύχεσαι να έχεις χρόνο. Γιατί; Μα φυσικά, για να απολαύσεις μια μερίδα μπριζολάκια και άλλα καλά, στα Μπριζολάκια.gr.

Περπατώντας επί της οδού Ευελπίδων, λίγο παρακάτω από τα Δικαστήρια, συναντάς το λευκό αυτό δίπατο μοντέρνο ταβερνάκι, με τον καθαρότατο χώρο και τα κάτασπρα τραπεζοκαθίσματα, που σε προδιαθέτει για μια απλή αλλά ειλικρινή κρεατοφαγία. Και πράγματι, αυτό επιβεβαιώνεται με τον καλύτερο τρόπο και στην πορεία.

Η μεγάλη plasma οθόνη, κρεμασμένη σε περίοπτη θέση, δεν χάνει τα μεγάλα ματς από το ελληνικό πρωτάθλημα, το champions league και το κύπελλο (για να μην τσινίσουν οι άντρες της παρέας).

Τα χάρτινα τραπεζομάντηλα, άκρως περιποιημένα και διακοσμημένα με σκίτσα και συνταγές «μαμαδίστικες», σου ανοίγουν για τα καλά την όρεξη, ενώ αν ανέβεις τη λευκή ξύλινη σκάλα, φτάνεις στον επάνω όροφο του μαγαζιού, ο οποίος ακολουθεί την ίδια διακόσμηση και αισθητική, αλλά έχει το avantage της μεγάλης τζαμαρίας που «δίνει αέρα» στον χώρο.

Περνώντας στο φαγητό, έχω να καταθέσω ότι με κέρδισε για τα καλά η πληθωρική άφιξη του ψωμιού, το οποίο φτάνει πάντα στο τραπέζι κομμένο σε χοντρουλές φέτες -λευκές και μαύρες- ψημένο στα κάρβουνα. Και πραγματικά, μοσχοβολάει...

Οι σαλάτες του είναι μεγάλες και χορταστικές. Επιλέγω κάθε φορά αυτή με τη ρόκα και τα ντοματίνια, αλλά και τα ψητά λαχανικά, γιατί η σος με το μέλι τους είναι νοστιμότατη. Η τυροκαυτερή δεν πρέπει να λείψει από το τραπέζι σας, ιδίως αν αγαπάτε τις καυτερούτσικες γεύσεις. Είναι δυνατή και ταιριάζει άψογα αλειμμένη πάνω στο ζεστό ψωμί.

Οι τηγανητές πατάτες που συνοδεύουν όλα σχεδόν τα κυρίως πιάτα του μαγαζιού είναι χειροποίητες και φρεσκοτηγανισμένες, ενώ οι μερίδες τους είναι πολύ ικανοποιητικές. Φυσικά, από την ταμπέλα κιόλας του μαγαζιού αλλά και από τις μυρωδιές που «σπάνε» τη μύτη, η όρεξη ζητάει έντονα τα χοιρινά μπριζολάκια που είναι άλλωστε και η σπεσιαλιτέ. Φτάνουν στο τραπέζι, σερβιρισμένα πάνω σε έναν λοφίσκο από πατάτες τηγανητές, λεπτοκομμένα, καλοψημένα και πολύ ζουμερά.

Το συκώτι είναι επίσης, ψημένο με μαστοριά και σερβίρεται μόνο αν οι ιδιοκτήτες του μαγαζιού είναι απολύτως βέβαιοι ότι είναι καλό, τόσο σε ποιότητα όσο και σε ψήσιμο. Το ψαρονέφρι που δοκίμασα ήταν επίσης, ζουμερό όπως και τα μπιφτέκια, που δεν ήταν καθόλου βαριά.

Για το τέλος, κρατούν στο μαγαζί μια έκπληξη: ένα μπολ με παραδοσιακή κρέμα από τον Ασημακόπουλο και παγωτό καϊμάκι της Χαράς με μπόλικο βύσσινο. Ελληνικά, παραδοσιακά και εξαιρετικά.

«Ου γαρ έρχεται μόνον» έλεγαν οι αρχαίοι. Ούτε και ο λογαριασμός στα Μπριζολάκια.gr, λέω εγώ σε παράφραση του ρητού. Μαζί με το άσπρο φακελάκι έρχεται κι ένα καραφάκι γεμάτο Τεντούρα. Για όσους δεν τη γνωρίζουν, πρόκειται για το παραδοσιακό λικέρ κανέλας που παράγει η Πάτρα, ένα εξαιρετικό «κανελόζουμο» που αξίζει την προσοχή σας.

Κι αν παρατηρήσετε ένα μεγάλο χαμόγελο στο πρόσωπο φεύγοντας, δεν θα είναι μόνο από το αλκοόλ της Τεντούρας, αλλά και από τις γλυκύτατες τιμές του καταλόγου...

Πληροφορίες: Μπριζολάκια.gr, Ευελπίδων 47 και Καλλινόβου, Κυψέλη, 2108813121. Τιμή 15-18 ευρώ.

ΒΑΛΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ