Από τις «Ψηλές Κορφές» της Σάμου στο ποτήρι μας

psiles-korfes
ΤΕΤΑΡΤΗ, 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023

Η εποχή είναι ό,τι πρέπει για λίγο Σαμιώτικο Μοσχάτο που έρχεται από ψηλά.

Η Σάμος και τα κρασιά της έχουν ξεχωριστή θέση στις ελληνικές οινοπαραγωγές και καλύπτουν κάθε γούστο. Αυτή την εποχή, ανεβαίνουμε στις ψηλές κορφές της Αμπέλου, του καταπράσινου βουνού της Σάμου, όπου σε υψόμετρο 900 μέτρων, ανάμεσα στο γαλάζιο του ουρανού και του Αιγαίου πελάγους, το Σαμιώτικο Μοσχάτο εκφράζεται με ιδιαίτερο τρόπο. Μας δίνει ένα λευκό, ξηρό κρασί, με εκλεπτυσμένο αρωματικό χαρακτήρα και γεύση αξέχαστη, διαχρονικής αξίας και σταθερής ποιότητας, αγαπητό στους καταναλωτές μα και τους φανατικούς οινόφιλους.

Ανοιχτοκίτρινο και λαμπερό, με φινετσάτο χαρακτήρα, με εκλεπτυσμένα τα ανθώδη και φρουτώδη αρώματα του μοσχάτου (ροζ τριαντάφυλλα) μαζί με τις εντυπωσιακές νότες λευκόσαρκων κυρίως φρούτων, όπως το πεπόνι και ροδάκινο, το συγκεκριμένο Μοσχάτο «Ψηλές Κορφές» διακρίνεται για την ευχάριστη δροσιστική οξύτητα και την άκρως ικανοποιητική διάρκεια. Αυτά τα χαρακτηριστικά ανοίγουν μια πολύ μεγάλη παλέτα γευστικών συνδυασμών, είτε ως απεριτίφ, είτε ως αξιόπιστος συνοδός  εκλεπτυσμένων γεύσεων της ελληνικής και διεθνούς κουζίνας.

Ιδανικά, απολαύστε το δροσερό στους 8° – 10° C με ιδιαίτερα πιάτα θαλασσινών, με γλυκόξινα εδέσματα, με πλατώ τυριών και φρούτων. Οι «Ψηλές Κορφές» συνδυάζονται με όλα σχεδόν τα ορεκτικά της ελληνικής δημιουργικής κουζίνας, ενώ η πλούσια γεύση του ταιριάζει υπέροχα με το μετσοβόνε και τις παλαιωμένες γραβιέρες.

Φρούτα όπως πεπόνι, ροδάκινο, μήλο κι αχλάδι  αγαπούν τις «Ψηλές Κορφές» και ταιριάζουν μαζί τους αρμονικά. Αλλά και τα ζυμαρικά συνταιριάζουν εξαιρετικά με το ξηρό αυτό λευκό κρασί, ειδικότερα σε συνδυασμό με θαλασσινές γεύσεις. Δοκιμάστε τις «Ψηλές Κορφές» με λιγκουίνι μαζί με γυαλιστερές, κυδώνια, γαρίδες και αυγοτάραχο. Δροσερό και εκφραστικό, το κρασί αυτό, αναδεικνύει τα πλούσια και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, με όλα τα ψαρικά.

Πληθωρικά αρωματικές και γενναιόδωρες στο στόμα, με τη σωστή οξύτητα και τη μακρά επίγευση, οι «Ψηλές Κορφές» συνδυάζονται και με κρεατικά, καθώς εξισορροπούν τη λιπαρότητά τους.