Περάσαμε ένα ανοιξιάτικο μεσημέρι στο Agora Bistro του ΚΠΙΣΝ

agora-bistro
ΤΡΙΤΗ, 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023

Κάναμε μια στάση στο Agora Bistro για all-day καφέδες και μεσογειακές γεύσεις με φόντο το κανάλι και τον ανοιξιάτικο ήλιο.

Σε έναν κόμβο πολιτισμού όπως το ΚΠΙΣΝ, η ώρα μπορεί να περάσει πολύ γρήγορα. Ανάμεσα στην Εθνική Βιβλιοθήκη, όπου μπορείτε να αναζητήσετε βιβλιογραφία ή να δουλέψετε εξ αποστάσεως στην απόλυτη ησυχία, την Εθνική Λυρική Σκηνή και τα διάφορα φεστιβάλ και εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο Κέντρο, ο χρόνος τρέχει και είναι πολύ πιθανό να θελήσετε να ξαποστάσετε κάπου για καφέ ή φαγητό σε ένα φιλικό για την τσέπη σας budget. Εκεί έρχεται το Agora Bistro να σας δώσει αυτό που χρειάζεστε.

Ιδανικό μέρος για να κάνετε διάλειμμα από τα φεστιβάλ, τις παραστάσεις ή τη δουλειά, μόνοι σας ή με παρέα, και να απολαύσετε τις ηλιόλουστες ανοιξιάτικες ημέρες, το Agora Bistro υπηρετεί το casual dining, ενώ ταυτόχρονα συνδυάζει και την έννοια της αγοράς, με την αρχιτεκτονική υπογραφή του Renzo Piano. Με τραπεζάκια έξω, μπροστά στο κανάλι, αλλά και στον εσωτερικό του χώρο, ο οποίος είναι απολύτως φωτεινός με τη μεγάλη τζαμαρία να μην «κόβει» τίποτα από το εξωτερικό περιβάλλον, το Agora Bistro, στο πιο κεντρικό σημείο του ΚΠΙΣΝ, μπορεί να αποτελέσει ακόμη και αό μόνο του αφορμή για να κατευθυνθείτε προς τα εκεί. Να σημειώσουμε ότι ο χώρος είναι ανοιχτός για όλους κι έχει σχεδιαστεί και λειτουργεί ώστε να είναι πλήρως προσβάσιμος από ΑμεΑ.

Το μενού του είναι all-day, που σημαίνει ότι μπορείτε να απολαύσετε από νωρίς τον καφέ και το πρωινό σας ή να συναντηθείτε για επαγγελματικό ή φιλικό lunch ή ακόμη και να κλείσετε την ημέρα σας πριν από ένα μουσικό event ή μετά από παράσταση στην Εθνική Λυρική Σκηνή.

Εμείς το επισκεφτήκαμε ένα φωτεινό μεσημέρι απριλιάτικης Τετάρτης, σίγουρα αρκετά πιο ήσυχο από τα Σαββατοκύριακα, αλλά με αρκετό κόσμο να απολαμβάνει το μεσημεριανό του διάλειμμα. Βολευτήκαμε στον καλαίσθητο και φιλόξενο χώρο του και ξεφυλλίσαμε το μενού του, που έχει ως βάση δύο κουζίνες που δεν… χάνουν: την ελληνική και την ιταλική. Αυτό σημαίνει ότι το Vitello tonnato, μπορεί να συνδυαστεί με ελληνική σαλάτα και μια καρμπονάρα ή μια πίτσα Μαργαρίτα να βρεθεί στο ίδιο τραπέζι με ένα κοκκινιστό μοσχάρι σε merlot με χυλοπίτες, μπλέκοντας τις δυο γαστρονομικές κουλτούρες σε ένα γεύμα.

Να σας πούμε ότι μέσα στον Μάιο το μενού του πρόκειται να «φρεσκαριστεί», ωστόσο, εμείς πήραμε ήδη μια ιδέα και επιβεβαιώνουμε ότι είναι απολύτως comfort και οικείο, χωρίς φανφάρες και εξεζητημένες επιλογές, αλλά με πιάτα που παραμένουν νόστιμα και δεν ξεφεύγουν οικονομικά στην πλειοψηφία τους, από πίτσα και μπέργκερ μέχρι entrecôte.

Η πιατέλα για δύο με ποικιλία ελληνικών τυριών είναι must επιλογή, την οποία εμείς συνδυάσαμε με το απολύτως αρωματικό και φρουτώδες λευκό VIOGNIER (Σκούρας). Στην πιατέλα σας περιμένει γραβιέρα Κρήτης, μαλακιά φέτα, μαστέλο Χίου, αρσενικό Νάξου μαζί με τραγανά κριτσίνια, μαρμελάδα ντομάτα και αποξηραμένα φρούτα, ενώ υπάρχει και η επιλογή για πιατέλα αλλαντικών, με λούζα Τήνου, παστράμι Δράμας, μπρεζάολα και σπεκ.

Αν θέλετε το γεύμα σας να είναι απολύτως ελαφρύ με άρωμα φρεσκάδας, οι σαλάτες δεν θα σας απογοητεύσουν. Η δροσερή σαλάτα σπανάκι με γκοργκοντζόλα, αχλάδια, σταφύλια, φουντούκια και βινεγκρέτ αχλαδιού βγάζει την απόλυτη φρεσκάδα, ενώ και η σαλάτα κινόα με αβοκάντο, ρόκα, σολομό και βινεγκρέτ σαμπάνιας, μπορεί να σταθεί μόνη της ως ένα ελαφρύ πιάτο.

Το ριζότο με γαρίδες, κολοκυθάκια και σχοινόπρασο είναι μια απλή αλλά νόστιμη επιλογή, ενώ εξίσου απολαυστικό είναι και το κριθαρότο με θαλασσινά, το οποίο έκανε θραύση κατά την περίοδο της Σαρακοστής –και συνεχίζει.

Για περισσότερο άρωμα Ελλάδας σας προτείνουμε το κοκκινιστό μοσχάρι με χυλοπίτες, με πλούσια, κυριακάτικη και νοσταλγική γεύση, ενώ αν είστε του ψαριού δοκιμάστε τον σολομό με ταλιατέλες από καρότο, σέλερι, πράσο, κολοκυθάκια και πουρέ φραμπουάζ, σε μια ελαφριά και ισορροπημένη σύνθεση.

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και τα γλυκά του καταλόγου, ανάμεσα στα οποία θα βρείτε αρωματική μηλόπιτα με καραμέλα βουτύρου, cheese cake φούρνου, λαχταριστό brownie με κολασμένο συνδυασμό σοκολάτας και αλατισμένης καραμέλας και παγωτά σε διάφορες γεύσεις –εμείς συνδυάσαμε τα παραπάνω με φιστίκι, κρέμα και μόκα.

Το ποτήρι σας μπορείτε να γεμίσετε και με κρασί από την κάβα του Agora Bistro με έμφαση στον ελληνικό αμπελώνα, με εξαιρετικές επιλογές από κάθε περιοχή της Ελλάδας, αλλά και 3 επιλογές σαμπάνιας (Moet & Chandon Brut Imperial, Moet& Chandon Rose, Veuve Clicquot Brut). Ωστόσο, θα βρείτε και κάποια κλασικά κοκτέιλ, αλλά και mocktail, αν δεν είστε σε φάση κατανάλωσης αλκοόλ.

Το πιο δελεαστικό, όμως, σας το φυλάξαμε για το τέλος. Τώρα που ο καιρός, λοιπόν, «ανοίγει» και θέλουμε όλο και περισσότερο να είμαστε έξω, το Agora Bistro δεν μας χαλά χατίρι και μας θυμίζει τα παλιά με την υπηρεσία πικ νικ. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να πάρετε σε καλαθάκι τις γεύσεις του και να τις απολαύσετε στο αίθριο του ΚΠΙΣΝ, ξεχνώντας για λίγο το αστικό τοπίο της Αθήνας και αναβιώνοντας παλιές, καλές εποχές παιδικών χρόνων. Στον κατάλογο θα βρείτε και kid’s all day menu για τα παιδιά, με κεφτεδάκια, κοτόπουλο πανέ, hot dog και κοφτό μακαρονάκι, που σίγουρα θα σας γλιτώσουν από πολλές... γκρίνιες.

Θα το έλεγε κανείς και μια μικρή, γευστική απόδραση μέσα στην πόλη. Και δεν υπάρχει καλύτερος καιρός να το απολαύσετε.

Info
Agora Bistro
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
216 8091280
IG. agorabistrosnfcc

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ
[email protected]