Ένα φλιτζάνι ζεστό κρασί με μπαχαρικά παρακαλώ!

ena-flitzani-zesto-krasi-me-mpaxarika-parakalo

ΠΕΜΠΤΗ, 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Το ζεστό κρασί με μπαχαρικά είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σχεδόν σε όλες τις βόρειες χώρες, την περίοδο των Χριστουγέννων. Ένα φλιτζάνι λοιπόν, θα φέρει τις γιορτές ένα click πιο κοντά μας...

Σίγουρα θα έχετε δει κάπου στο εξωτερικό, κόσμο να περιφέρεται στις υπαίθριες εορταστικές αγορές, κρατώντας πολύχρωμες κούπες γεμάτες με ζεστό γλυκό κρασί. Μη σας ξενίζει καθόλου η ιδέα, γιατί η γεύση του είναι υπέροχη και η μυρωδιά του ακόμα καλύτερη.

Το ποτό αυτό είναι δημοφιλές την περίοδο των Χριστουγέννων σχεδόν σε όλες τις βόρειες χώρες, και είναι γνωστό ως Glühwein (λαμπερό κρασί) ή glogg ή γενικά, ως mulled wine (ζεστό κρασί).

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ήδη αρχίσει να μπαίνουμε στο εορταστικό πνεύμα στολίζοντας τα σπίτια μας και σίγουρα, θέλουμε να δώσουμε μερικές ακόμα εορταστικές νότες στην καθημερινότητα. Ποιος θα πει όχι λοιπόν, σε μια ζεστή κούπα κόκκινο κρασί, που μοσχοβολάει αρώματα μπαχαρικών;

Ας «συστηθούμε» με το σαγηνευτικό αυτό ποτό κι ας δοκιμάσουμε να το φτιάξουμε για να το μοιραστούμε αυτές τις ημέρες με φίλους δίπλα στο τζάκι.

Το κρασί με τα πολλά ονόματα

Πολλές είναι οι ευρωπαϊκές κουλτούρες που έχουν εντάξει στη χριστουγεννιάτικη παράδοσή τους, το κρασί με τα μπαχαρικά. Παρόμοια μορφή αυτού συναντάται, με διαφορετικά ονόματα σε κάθε περιοχή, στην Τσεχία, την Πολωνία, τη Σερβία, την Κορατία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Μολδαβία, τη Λετονία και αλλού.

Με τη λέξη Glühwein είναι ευρέως γνωστό στη Γερμανία, την Αλσατία και τις γερμανόφωνες χώρες. Το γαλλικό του όνομα είναι vin chaud (ζεστό κρασί δηλαδή), grog το σκανδιναβικό και η λίστα συνεχίζεται… Σε ορισμένες περιοχές μπορούμε μάλιστα, να βρούμε και τη λεγόμενη Gluhbier, φτιαγμένη τις περισσότερες φορές από με βέλγικες μπίρες, λόγω της γλυκιάς τους γεύσης.

Η καταγωγή του mulled wine λέγεται ότι βρίσκεται στον μεσαίωνα, όπου η χρήση μπαχαρικών σε ζεστό ποτό είχε θεραπευτικές ιδιότητες. Συγκεκριμένα, λένε κάποιοι ότι οι ρίζες του βρίσκονται στις υψηλές γερμανικές τάξεις και ειδικότερα, στην οικογένεια του πρώτου παραγωγού της ποικιλίας σταφυλιών Riesling, Count John IV, περίπου το 1420.

Τα συστατικά του

Το ποτό έχει την ίδια περίπου γεύση και τα ίδια σχεδόν, υλικά με μικρές διαφορές, σε όλες τις χώρες όπου συναντάται. Μπορεί να φτιαχτεί και χωρίς αλκοόλ, αν κάποιος το επιθυμεί, χρησιμοποιώντας χυμό φρούτων αντί για κρασί.

Τι περιέχει όμως, το ζεστό αυτό ποτό; Εκτός από κόκκινο κρασί και ζάχαρη ή μέλι, έχει πολλά μπαχαρικά που του χαρίζουν ένα ιδιαίτερο άρωμα, όπως ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, κανέλα, κάρδαμο, ginger, γαρίφαλο. Πολλοί το προτιμούν σκέτο, ενώ άλλοι προσθέτουν και μία επιπλέον δόση από άλλο αλκοόλ, όπως λικέρ, brandy, vodka ή ρούμι.

Αν το φτιάξετε στο σπίτι, θυμηθείτε να αφήσετε τα μπαχαρικά για μία ώρα τουλάχιστον, μέσα στο κρασί και μετά να ξαναζεστάνετε το μίγμα, για να «ποτίσει» με όλα τα αρώματα.

Το κρασί σερβίρεται, όσο κι αν ακούγεται παράξενο, σε κεραμικά ή πυρίμαχα φλιτζάνια, όπως κι ο καφές. Αν το σκεφτεί κανείς καλύτερα όμως, αυτό είναι λογικό, αφού το κρασί σερβίρεται ζεστό και τα κρυστάλλινα ή γυάλινα σκεύη δεν είναι ανθεκτικά στη θερμότητα. Στις σκανδιναβικές χώρες το glοgg σερβίρεται συνήθως, σε χαμηλό φλιτζάνι με πιατάκι και μέσα προστίθενται σταφίδες και φλούδες αμύγδαλα, ενώ συνοδεύεται με μπισκότα ginger.

Η συνταγή

Η κύρια συνταγή για ζεστό γλυκό κρασί με μπαχαρικά περιλαμβάνει ορισμένα βασικά υλικά. Εσείς όμως, μη φοβηθείτε να προσθέσετε αρκετή φαντασία σε αυτή.

1 μπουκάλι κόκκινο κρασί

Ένα ξυλάκι κανέλα

7-8 γαρίφαλα

Ξύσμα μισού λεμονιού

Χυμό από ένα πορτοκάλι

Μισό φλιτζάνι ζάχαρη

3 κουταλιές μέλι (ή και παραπάνω αν προτιμάτε)

1 πρέζα μοσχοκάρυδο

Προαιρετικά ρούμι, brandy ή vodka, ανάλογα με το πόσο δυνατό θέλετε το ποτό σας

Εκτέλεση: Ζεσταίνετε το κρασί σε ένα κατσαρολάκι, σε θερμοκρασία χαμηλότερη από τη θερμοκρασία βρασμού του κρασιού (60-70 βαθμούς) και προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά. Προσοχή, μην βράσει το μίγμα γιατί θα εξατμιστεί όλο το αλκοόλ. Αφού ζεσταθεί το μίγμα, στραγγίζετε αν χρειάζεται. Σερβίρετε το ποτό κατά προτίμηση, σε κεραμικές κούπες.

ΒΑΛΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ