Στον Κρίθαμο του Νέου Ψυχικού η Κάρπαθος κοντράρει τη Μεσόγειο

krithamos
ΤΕΤΑΡΤΗ, 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Μπορεί να ταιριάξει η καρμπονάρα Κάτω Ιταλίας με τις «κοπέλες» της Καρπάθου και οι παραδοσιακές μακαρούνες με picanha ξηρής ωρίμανσης; Σε μια γωνιά του Νέου Ψυχικού, ο Κρίθαμος φέρνει την ισοπαλία, 17 χρόνια τώρα.

Αρχικά, να συμφωνήσουμε ότι η μοίρα καμιά φορά τα φέρνει περίεργα στη ζωή -το έχουμε νιώσει όλοι. Στην περίπτωση του κ. Στέλιου Κωνσταντινίδη, ωστόσο, του εγκάρδιου και φιλόξενου ιδιοκτήτη του Κριθάμου, σηκώνουμε τα χέρια ψηλά, σε ένα από τα πιο τρανταχτά παραδείγματα όπου το κάρμα ανέλαβε και έστρωσε σιγά-σιγά το δρόμο για τη δημιουργία του εστιατορίου, χωρίς καν ο ίδιος να το έχει στο μυαλό του. Ποτέ δεν φαντάστηκε, για παράδειγμα, όταν μικρός έτρωγε με το ζόρι κρίταμο τουρσί, ότι θα ερχόταν μια στιγμή στη ζωή του που θα εμπνεόταν από αυτό την ονομασία του εστιατορίου του. Ούτε όταν έδωσε το τηλέφωνό του το 2000 στους ανθρώπους που ανήκε το «Τρύπιο Κατοστάρι», που έφτιαχνε «εξαιρετικό αρνί στη γάστρα» όπως μας εκμυστηρεύτηκε, πίστευε ότι θα επικοινωνούσαν 7 χρόνια μετά για να τον ρωτήσουν αν ενδιαφέρεται για τον χώρο, που τόσο του άρεσε. Το 2007, λοιπόν, το «Τρύπιο Κατοστάρι» μεταμορφώθηκε σε «Κρίθαμο» και ο κύριος Κωνσταντινίδης από την Κάρπαθο, μετανάστης στην Αμερική με χρόνια μέσα στα εστιατόρια και έχοντας επιστρέψει στην Ελλάδα, σήκωσε τα μανίκια και αποφάσισε ότι η Κάρπαθος δεν πρέπει να βρίσκεται τόσο μακριά από την Αθήνα. Και την έφερε στο Νέο Ψυχικό.

Στόχος, λοιπόν, η καρπαθιώτικη κουζίνα να έρθει στα πιάτα των Αθηναίων, μέσα από τις δικές του μνήμες και να πλαισιωθεί από μεσογειακά πιάτα, σε ένα μενού που μοσχοβολά και Ελλάδα και Μεσόγειο, με επιλογές για όσους αγαπούν την παράδοση, τα ντολμαδάκια, τα κεφτεδάκια, τη φάβα, αλλά θέλουν και το ριζότο τους και το λάδι τρούφας τους. Γιατί όχι;   

Ο χώρος του, πάντως, απομακρύνεται από το παραδοσιακό και πάει πιο πολύ προς Μεσόγειο. Χαμηλός φωτισμός, «ζεστή» ατμόσφαιρα, μπαμπού φωτιστικά, ξύλινα μεγάλα τραπέζια για φαγοπότια που θυμίζουν Κυριακή, προσεγμένο περιβάλλον, καθόλου, όμως, «στημένο» ή άβολο. Ίσως σε αυτό να συμβάλλει και ο κ. Κωνσταντινίδης που υποδέχεται με αγνό χαμόγελο τον κόσμο, έτοιμος να μοιραστεί και να ανταλλάξει ιστορίες.

I0ANNA PAKA
Στο μενού του θα βρείτε επιλογές καμωμένες με μεράκι, που διαπιστωμένα βρίσκει το δρόμο του μέχρι το πιάτο και μεταμορφώνεται σε umami, νοστιμιά, νοσταλγία, comfortness –πείτε όπως θέλετε και σε όποια γλώσσα σας βολεύει. Εμείς αυτό που διαπιστώσαμε ήταν ότι οι «κοπέλες» Καρπάθου, που είναι χορτοπιτάκια με χειροποίητο φύλλο και χόρτα εποχής με τη συνοδεία δροσερής σος γιαουρτιού, ήταν ακριβώς όπως θέλεις να είναι μια πίτα: τραγανή με πλούσια γέμιση. Κι ότι οι λουκουμάδες με μυζήθρα Κρήτης, θυμαρίσιο μέλι και πούδρα μπέικον ήταν τόσο τρυφεροί με το γλυκό και το αλμυρό να μπερδεύεται ιδανικά, που μοιραία έβγαιναν επιφωνήματα σε κάθε μπουκιά. Οι χειροποίητες μακαρούνες με παραδοσιακή σιτάκα (μαλακό τυρί της Κάσου), τσίκνωση (τηγανισμένο και αποξηραμένο κρεμμύδι σε ελαιόλαδο) και ξερή μυζήθρα ήταν καλύτερες κι από αυτές που είχαμε δοκιμάσει στην Κάρπαθο και τα ντολμαδάκια είχαν τυλίξει όλο το άρωμα Ελλάδας στα αμπελόφυλλα, διατηρώντας τη φρεσκάδα τους. Ειδική μνεία στους ντοματοκεφτέδες που διαφέρουν από αυτούς που έχετε δοκιμάσει, με μια φέτα ντομάτας γεμιστή με ξινομυζήθρα, ελιά και λιαστή ντομάτα. Και είμαστε ακόμη στα ορεκτικά.

Από τις 6 επιλογές σαλάτας, η σαλάτα Καρπάθου νομίζουμε πως κερδίζει -τουλάχιστον στα χαρτιά- τις υπόλοιπες, με αγγουροντομάτα χωριού, κρίταμο, ρόκα, ραπανάκι, αυγό, πατάτα, τσακιστές ελιές, χρωματιστές πιπεριές και φρέσκο κρεμμυδάκι, η οποία ήταν τόσο λαχταριστή και ιδιαίτερη όσο ακούγεται. Απολαύστε τη και με το ψωμάκι που ζυμώνουν οι ίδιοι και σερβίρουν με πάστα ελιάς με φουντούκι ή κουκουνάρι και κάππαρη με μαϊντανό.

Το ριζότο με φρέσκα βασιλομανίταρα, παρμεζάνα και κρέμα τρούφας ήταν safe και νόστιμη επιλογή και από τις λίγες που απαρνηθήκαμε το ελληνικό στοιχείο. Ο Κρίθαμος, ωστόσο, ξέρει να χωρέσει και την Ελλάδα στα πιάτα pasta και risotto, προσθέτοντας κεφτεδάκια της γιαγιάς στις παπαρδέλες και σερβίροντας γαριδομακαρονάδα Κριθάμου με φρέσκο μαϊντανό, ντομάτα και βασιλικό, μεταξύ άλλων.

I0ANNA PAKA
Στα κυρίως θα βρείτε επιλογές με φρέσκο ψάρι από την Κάρπαθο και με κρέας, όπως μπιφτέκι μοσχαρίσιο Black Angus με πράσινη σαλάτα και «πατατούλες» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, φέροντας στο πιάτο μαμαδίσια διάθεση, ελληνική χοιρινή μπριζόλα από Ελικώνα με σαλάτα ταμπουλέ, συκώτι μοσχαρίσιο γάλακτος, φιλέτο ψαριού ημέρας, αλλά και σολομό στη σχάρα. Τις Κυριακές, μάλιστα, από την κουζίνα βγαίνουν διάφορα μαγειρευτά, μέσα από έναν μικρό κατάλογο με πιάτα ημέρας με διάθεση παραδοσιακού οικογενειακού τραπεζιού.

I0ANNA PAKA

Για τους μερακλήδες κρεατοφάγους, ωστόσο, υπάρχουν και οι premium κοπές, όπου μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε ταλιάτα Black Angus αργής ωρίμανσης, ελληνική μοσχαρίσια ξηρής ωρίμανσης 50 ημερών, rib eye dry aged 100+ ημερών ωρίμανσης με πικάντικο καραμέλωμα, Tomahawk 100+ ημερών ωρίμανσης και picanha dry aged 100+ ημερών ωρίμανσης με 36 μπαχαρικά σε καυτό μαντέμι. Η ταλιάτα που δοκιμάσαμε ήταν ζουμερή και «έδενε» αρμονικά με τη σος παλαιωμένου ξιδιού. Δοκιμάστε τη με πατάτες-βραχάκια, που μοιάζουν με τηγανητές, αλλά στην πραγματικότητα είναι βραστές κι έπειτα ψητές στο φούρνο.

Το επιδόρπιο μετά το φαγητό θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικό κατά τη γνώμη μας, παντού, όσο κι αν δεν υπάρχει «χώρος». Αυτό το σκεπτικό εφαρμόσαμε κι εμείς και μεταξύ τιραμισού με πικραμύγδαλο, σοκολατόπιτας, μιλφέιγ με κρέμα μαστίχας και προφιτερόλ, κέρδισε το προφιτερόλ, το οποίο και επιλέξαμε καθώς ερχόταν παρέα με παγωτό βανίλια, πικραμύγδαλο και ζεστή σάλτσα μπίτερ σοκολάτας που περιχύνεται live. Κι όσο κι αν η σοκολάτα κλέβει τις εντυπώσεις, αυτό που του έδινε σίγουρα έξτρα πόντους ήταν το άρωμα από το πικραμύγδαλο.

Λίγο πριν κλείσει τα 18 και ενηλικιωθεί, ο Κρίθαμος ετοιμάζεται να περάσει λαμπερές γιορτές με live και παρεΐστικο κλίμα, το οποίο ξέρει καλά να υποστηρίζει, τόσο με την ατμόσφαιρα και τους ανθρώπους του, όσο και με την comfort, μερακλίδικη κουζίνα του. Δεν είναι και λίγο να χτίζεις την ιστορία σου σερβίροντας μεράκι.

Info
Κρίθαμος
Μπουμπουλίνας 25, Νέο Ψυχικό
210 6728790
από 30 ευρώ/άτομο

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ
[email protected]