Eggnog: Πώς να φτιάξετε το κοκτέιλ των Χριστουγέννων με το αυγό

eggnog-kanela
ΤΕΤΑΡΤΗ, 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Παρ’ όλο που δεν είναι από τα κοκτέιλ που συνηθίζουμε να πίνουμε στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια σερβίρεται κι εδώ την περίοδο των Χριστουγέννων και φέρνει κάτι από τις γαστρονομικές παραδόσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά στα μέρη μας.

Την περίοδο των γιορτών συνήθως γεμίζουμε το ποτήρι μας με αφρώδες ή ζεστό κρασί ή ακόμη και κάποια κοκτέιλ εποχής. Το eggnog, όμως, παρ’ όλο που το βλέπαμε από την παιδική μας ηλικία στις χριστουγεννιάτικες ταινίες, δεν πρωταγωνιστούσε στα ποτά των γιορτών. Πλέον έχει αρχίσει να μπαίνει πιο δυναμικά στα εορταστικά μενού και είναι μια καλή στιγμή να το γνωρίσουμε λίγο καλύτερα και να του δώσουμε μια ευκαιρία.

Το eggnog, λοιπόν, όπως φανερώνει και η ονομασία του, είναι ουσιαστικά ένα punch με αυγό, το οποίο παραδοσιακά φτιάχνεται με γάλα, κρέμα, ζάχαρη, χτυπημένα αυγά, τα οποία το κάνουν αφρώδες και κάποιο είδος αλκοόλ όπως brandy, ρούμι, ουίσκι ή bourbon. Ως punch σερβίρεται σε ένα μεγάλο μπολ με μια κουτάλα, είτε ζεστό είτε κρύο και με κανέλα ή μοσχοκάρυδο. Σε κάποιες βερσιόν μπορεί να προστεθεί σε καφέ, π.χ. eggnog latte, ή τσάι, όπως και σε γλυκά, ενώ υπάρχει και η vegan εκδοχή του, χωρίς αυγά, με γάλα και κρέμα καρύδας.

Πώς να το φτιάξετε
Θα χρειαστείτε (για 3 μερίδες)
2 ½ φλιτζάνια γάλα
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
2 μεγάλα αυγά
6 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο ή κανέλα
150ml ρούμι

Οδηγίες
Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το εκχύλισμα βανίλιας, 2 κ.σ. ζάχαρη, το ρούμι και το μοσχοκάρυδο και το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να αχνίσει.

Χτυπάμε με σύρμα τα ασπράδια του αυγού σε ένα μπολ μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα, μαζί με 2 κ.σ. ζάχαρη. Αν θέλουμε προσθέτουμε και έξτρα ζάχαρη άχνη.

Σε άλλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους μαζί με την υπόλοιπη ζάχαρη με σύρμα μέχρι να ασπρίσουν.

Αφαιρούμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά τους κρόκους που χτυπήσαμε, ανακατεύοντας. Το βάζουμε πάλι σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας, ώστε να παστεριωθούν τα αυγά.

Στο τέλος, σερβίρουμε γαρνίροντας με λίγη μαρέγκα.

Στη vegan εκδοχή του, μπορείτε να μην χρησιμοποιήσετε αυγά και να αντικαταστήσετε το ζωικό γάλα και την κρέμα γάλακτος με γάλα και κρέμα καρύδας.