Ποιος σεφ έχει τα περισσότερα αστέρια Michelin παγκοσμίως;

Joel-robuchon
ΔΕΥΤΕΡΑ, 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024

O Alain Ducasse μετρά 21 αστέρια Michelin, ωστόσο στην πρώτη θέση με 31 αστέρια βρίσκεται ο Joël Robuchon που πλέον δεν βρίσκεται εν ζωή.

Τα αστέρια Michelin είναι η μεγαλύτερη απτή επιβράβευση των σεφ, τα «Όσκαρ» της γαστρονομίας όπως αναφέρουν πολλοί, και πάντα αποτελούν τιμή –αν και κάποιοι τα έχουν απορρίψει στο παρελθόν, καθώς ένιωσαν ότι με κάποιο τρόπο τους περιόριζαν στον τρόπο που θα έπρεπε να δημιουργήσουν το φαγητό τους. Παραμένουν, ωστόσο, σημαντικά για την πλειοψηφία.

Ο σεφ με τα περισσότερα αστέρια Michelin είναι ο Joël Robuchon, ο οποίος δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή, από το 2018, έχοντας κερδίσει 31 αστέρια σε 3 ηπείρους.

 Ο Robuchon άνοιξε το πρώτο του εστιατόριο, το Jamin, στο Παρίσι σε ηλικία 36 ετών. Τη χρονιά που άνοιξε το Jamin, του απονεμήθηκε το πρώτο αστέρι Michelin, σπάνιο επίτευγμα για ένα νέο εστιατόριο. Αφού τελειοποίησε τη μαγειρική του τέχνη και βελτίωσε το εστιατόριο, το Jamin βραβεύτηκε με δύο αστέρια Michelin μόλις ένα χρόνο αργότερα και με τρία αστέρια την επόμενη χρονιά.

Παρ’ όλο που αποσύρθηκε το 1995 σε ηλικία 50 ετών, ο Robuchon δεν κατάφερε να μείνει μακριά από τις κουζίνες και το 2003, άνοιξε δύο εστιατόρια L'Atelier de Joël Robuchon, στο Παρίσι και στο Τόκιο. Τα επόμενα δέκα χρόνια, συνέχισε να ανοίγει εστιατόρια σε όλο τον κόσμο, με τα Michelin να πέφτουν… βροχή. Ο ίδιος, ωστόσο, πάντα υποστήριζε ότι δεν υπάρχει το τέλειο γεύμα και βάσιζε τα μενού του σε κλασικές τεχνικές γαλλικής κουζίνας, με μια πιο ελαφριά ματιά.

Ο Joel Robuchon το 2015

Όταν έφυγε από τη ζωή από καρκίνο στα πάγκρεας στα 73 του χρόνια, είχε 28 αστέρια στο όνομά του, ωστόσο είχε φτάσει τα 31 τα προηγούμενα χρόνια και δεν έχει χαρακτηριστεί άδικα ως «ο σεφ του αιώνα». Του άρεσε, μάλιστα, πολύ να καθοδηγεί νέους σεφ, ένας από τους οποίους είναι ο διαβόητος πλέον Gordon Ramsay.

Από τους σεφ που βρίσκονται στη ζωή, αμέσως επόμενος στη... συλλογή Michelin είναι ο Alain Ducasse, o οποίος μετρά 21 αστέρια από τα 36 εστιατόριά του σε όλο τον κόσμο, ενώ την κορυφαία τριάδα ολοκληρώνει ο Gordon Ramsay με 17 αστέρια συνολικά. Ο Ramsay έχει σήμερα 58 εστιατόρια.