Κωστής Μοσχονάς: «Η ΕΞΠΟΤΡΟΦ στρέφει καθαρά το βλέμμα της στο εξωτερικό»

ekspotrof
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 02 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Μερικές ώρες προτού η ΕΞΠΟΤΡΟΦ ανοίξει αυλαία για 10η φορά, ο διοργανωτής της μεγαλύτερης έκθεσης ελληνικών premium προϊόντων, Κωστής Μοσχονάς, μας μιλάει για την εξέλιξή της, τους στόχους της, αλλά και τα νέα πράγματα που θα δούμε φέτος.

Η ΕΞΠΟΤΡΟΦ κλείνει φέτος τα 10. Θα υπάρξει κάτι ξεχωριστό στη φετινή διοργάνωση;
Η ΕΞΠΟΤΡΟΦ – The Greek Fine Food Exhibition μεγαλώνει και στρέφει το βλέμμα της καθαρά στο εξωτερικό. Όλη η προσπάθεια μας στρέφεται στην προβολή και ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών ποιοτικών προϊόντων. Στην φετινή διοργάνωση εγκαινιάζουμε δύο νέες ενότητες το Wine Walk και το Olive Oil Bar όπου θα πραγματοποιηθούν γευσιγνωσία κρασιού και οίνου αντίστοιχα, θα τιμήσουμε τους εκθέτες μας που μας στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια σε μια ξεχωριστή εκδήλωση και θα απονείμουμε τα βραβεία AFFA για τα προϊόντα που ξεχωρίζουν για το 2024.

Για πρώτη φορά στον χώρο των εκθέσεων τροφίμων θα πραγματοποιηθεί γευσιγνωσία εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου. Έχει να κάνει με τη συγκυρία που θέλει το ελαιόλαδο να ταυτίζεται πλέον με χρυσό;
Όλες τις εκδηλώσεις μας τις αποφασίζουμε με το τέλος της εκάστοτε διοργάνωσης. Πέρυσι λοιπόν που πήραμε την απόφαση για τις νέες δράσεις δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Μπορεί να πει κανείς πως το προαίσθημα μας πως η συγκεκριμένη δράση θα κεντρίσει το ενδιαφέρον βγήκε απολύτως σωστό. Πλέον είμαστε πεπεισμένοι πως το Olive Oil Bar θα γίνει το επίκεντρο της έκθεσης τόσο για την συγκυρία όσο και για τις γνώσεις που θα αποκομίσουν οι επισκέπτες.

Τι άλλο θα δούμε στις παράλληλες εκδηλώσεις;
Τα σεμινάρια Food  Expert  Stories και τα γαστρονομικά δρώμενα του «Μαγειρεύουμε Ελλάδα» αποτελούν σταθερά της ΕΞΠΟΤΡΟΦ. Ωστόσο φέτος εγκαινιάζουμε το Wine Walk και τα Olive Bar, εντάσσουμε την Web TV της ΕΞΠΟΤΡΟΦ όπου θα δίνονται μικρές συνεντεύξεις στελεχών της αγοράς και φυσικά θα απονείμουμε τα βραβεία AFFA στα προϊόντα εκείνα που ξεχωρίζουν το 2024 για την ποιότητα, την γεύση και την καινοτομία τους . 

Πόσο απέχει η 1η ΕΞΠΟΤΡΟΦ από αυτή που θα δούμε φέτος; Είστε περήφανος για την πορεία της, είναι πράγματα που θα θέλατε να έχουν γίνει διαφορετικά;
Η ΕΞΠΟΤΡΟΦ ξεκίνησε ως μια γαστρονομική γιορτή στην οποία το κοινό γνώριζε τις γεύσεις και τα προϊόντα όλης της χώρας. Πλέον έχει μεγαλώσει στρέφοντας το βλέμμα της στην στοχευμένη προβολή των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που μέσα από την ΕΞΠΟΤΡΟΦ αναδείχθηκαν chef, επιχειρήσεις και προϊόντα. Μένουμε πιστοί σε αυτό και προσπαθούμε κάθε χρόνο να φέρνουμε σε επαφή τους εκθέτες μας με στοχευμένους αγοραστές που ενδιαφέρονται να προβάλλουν τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό

Πού θέλετε να δώσετε περισσότερο έμφαση φέτος και πώς σχεδιάζετε να το επιτύχετε;
Η ΕΞΠΟΤΡΟΦ όπως προανέφερα στρέφει το βλέμμα της στο εξωτερικό. Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην αγορά παρατηρούμε πως τα ελληνικά premium προϊόντα κατακτούν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στον παγκόσμιο χάρτη αγορών και στόχος μας είναι να συμβάλλουμε ώστε να ελληνικά προϊόντα να βρουν τη δική τους θέση στις αγορές αυτές. Φέτος φιλοξενούμε αγοραστές από όλες τις ηπείρους. Έχουμε αγοραστές από Σιγκαπούρη και  Καναδά, από Ευρώπη και  Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι επιχειρηματίες αυτοί έχουν ήδη δει τους εκθέτες και τα προϊόντα τους μέσω της ειδικά διαμορφωμένης πλατφόρμας μας theDeliFair.gr κι έρχονται για να συνάψουν εμπορικές συμφωνίες .

Ποιο είναι το feedback που παίρνετε από τον κόσμο όλα αυτά τα χρόνια; Βλέπετε αυξανόμενο το ενδιαφέρον;
Οι παραγωγοί αγαπούν την ΕΞΠΟΤΡΟΦ γιατί έχουν δει πως μέσω της έκθεσης τα προϊόντα τους αναδεικνύονται και οι επισκέπτες αγαπούν την ΕΞΠΟΤΡΟΦ γιατί γνωρίζουν πως θα βρουν αυτό που ψάχνουν για την επιχείρηση τους. Έχουμε εκθέτες που μας ακολουθούν κάθε χρόνο και εκθέτες που επιλέγουν την ΕΞΠΟΤΡΟΦ για να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους στο ευρύ κοινό για πρώτη φορά. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που το feedback για την έκθεση όλα αυτά τα χρόνια είναι θετικό, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε κατά καιρούς.

Τα σχέδιά σας για το μέλλον της ΕΞΠΟΤΡΟΦ;
Το μέλλον της ΕΞΠΟΤΡΟΦ βρίσκεται πέρα από τα σύνορά μας. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε την αφθονία των προϊόντων των παραγωγών μας σε διεθνή κλίμακα. Είτε πρόκειται για την προσέλκυση ξένων επισκεπτών είτε για την παγκόσμια περιοδεία της έκθεσης, είμαστε αποφασισμένοι να διευρύνουμε την εμβέλειά της. Επιπλέον, αναγνωρίζουμε τη σημασία της επένδυσης περισσότερου χρόνου στην ψηφιακή προώθηση των παραγωγών μας. Με τις κατάλληλες ενέργειες, ελπίζουμε να πετύχουμε σύντομα αυτόν τον στόχο και να κάνουμε την ΕΞΠΟΤΡΟΦ την πρώτη έκθεση με παρουσία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Info
ΕΞΠΟΤΡΟΦ
Εκθεσιακό Κέντρο MEC Παιανίας
3-5/2