Η 10η ΕΞΠΟΤΡΟΦ ολοκληρώθηκε κι έφερε 5 ηπείρους στο MEC Παιανίας

ekspotrof
ΠΕΜΠΤΗ, 08 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Η πρώτη έκθεση τροφίμων και ποτών της χρονιάς, η οποία γιόρταζε φέτος τα 10 χρόνια συνέπειας στο ελληνικό τρόφιμο, έλαβε χώρα από τις 3 έως τις 5/2 στο MEC ΠΑΙΑΝΙΑΣ, με περισσότερες από 1.000 B2B συναντήσεις.

Μια ακόμη χρονιά έκλεισε με θετικό πρόσημο για την 10η  ΕΞΠΟΤΡΟΦ – The Greek Fine Food Exhibition, η οποία μέσα σε ένα τριήμερο κατάφερε να συγκεντρώσει αγοραστές κι από τις 5 ηπείρους, να παρουσιάσει περισσότερα από 2.000 premium προϊόντα που εντυπωσίασαν με την ποιότητα, την καινοτομία και την συσκευασία τους και να υποδεχθεί περισσότερους από 10.000 επισκέπτες.

Στα εγκαίνια που πραγματοποιήθηκαν την 1η ημέρα της Έκθεσης παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού κος Ιωάννης Βρούτσης, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κος Σταύρος Κελέτσης, η Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Περιφέρειας Αττικής κα Αγγελάκη Δήμητρα, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κος Κωνσταντίνος Γαλάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Περιφέρειας Θεσσαλίας κος Τσέτσιλας Δημήτρης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κος Φίλιας Ανδρέας και ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Περιφέρειας Κρήτης κος Τζεδάκης Σταύρος.

Η ΕΞΠΟΤΡΟΦ σε αριθμούς
Στην 10η ΕΞΠΟΤΡΟΦ – The Greek Fine Food Exhibition 2024 συμμετείχαν περισσότερες από 300 εταιρείες και επαγγελματίες από όλη την Ελλάδα που ασχολούνται με την πρωτογενή παραγωγή και την εμπορία τροφίμων και ποτών, καθώς και 50 εκπρόσωποι εταιρειών από την ελληνική και διεθνή αγορά τροφίμων. Σε ό,τι αφορά την επισκεψιμότητα καταγράφηκαν περισσότεροι από 10.000 επαγγελματίες της εστίασης, του χονδρικού εμπορίου και του ξενοδοχειακού κλάδου.

Στο πλαίσιο της 10ης ΕΞΠΟΤΡΟΦ πραγματοποιήθηκαν περισσότερα από 1.000 B2B ραντεβού στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο Buyers Square με επιχειρηματίες από την Σιγκαπούρη, τον Καναδά, την Γαλλία , την Γερμανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και φυσικά με εκπροσώπους ελληνικών επιχειρήσεων και μεγάλων αλυσίδων όπως Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης, Market In, The Mart, ANEDIK SA - ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΚΡΗΤΙΚΟΣ,  κανάλια διανομής και εταιρείες εξαγωγών, όπως AK INTERNATIONAL, P&P PROKOPIOU TRADING LTD, GREEK FOODTALES , SAS CHORIO - KALIOS , allesOlive Feinkosthandel e.K., WAL MART LTD και πολλές ακόμη επιχειρήσεις.

Τι συνέβη στις παράλληλες εκδηλώσεις
Στο stage του «Μαγειρεύουμε Ελλάδα», ο Head Chef Κώστας Μπουγιούρης υποδέχθηκε το Γιώργο Τσαπάρα  και μαζί με διακεκριμένους συναδέρφους τους πραγματοποιήσαν  20 γαστρονομικά δρώμενα από τις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Αττικής, Δυτικής Μακεδονίας, Ν. Αιγαίου, Κρήτης, Στερεάς Ελλάδας, Επιμελητήριο Σερρών,  ενώ βραβευμένοι chef όπως οι Αλέξανδρος Κοσκινάς,  Μιχάλης Μάρθας, Κωνσταντίνος Καρακατσάνης, Νίκος Πολιτάκος, Μιχάλης Ζάχαρης, Γιάννης Γιαννίτσας, Κυριακή Φωτοπούλου, Νάντια Μακρυγιάννη, Φαίδρα Μαυροειδή Σβάνα, Λένα Καρέλου, Χάρης Ζευγούλης και Πάνος Ζαρέντης παρουσίασαν μοναδικά signature πιάτα και τεχνικές μαγειρικής.

Παράλληλα, στην ενότητα Food Expert Stories παρουσιάστηκαν workshops σε σύγχρονες θεματικές, όπως η βιωσιμότητα στην αλυσίδα εφοδιασμού, η ετοιμότητα των επιχειρήσεων στην αντιμετώπιση κρίσεων, οι σύγχρονες πρακτικές marketing, οι πιστοποιήσεις τροφίμων καθώς και panel συζήτησης με τη συμμετοχή κορυφαίων επαγγελματιών από το χώρο της εστίασης, του management, του marketing και των επιχειρήσεων.

Τέλος, την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου απονεμήθηκαν οι τιμητικές πλακέτες στους εκθέτες που στηρίζουν με την συμμετοχή τους την έκθεση και τα 10 χρόνια λειτουργίας της, η τιμητική πλακέτα στην τιμώμενη για φέτος Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την οποία παρέλαβε ο Αντιπεριφερειάρχης Εξωστρέφειας Μπάνε Πρέλεβιτς καθώς και τα βραβεία ποιότητας και γεύσης Athens Fine Food Awards (AFFA) 2024.  

Οι νικητές των Athens Fine Food Awards (AFFA) 2024 
Για το 2024 ξεχώρισαν για την ποιότητα, τη γεύση και την καινοτομία τους 25 προϊόντα, ενώ ένα έως τρία αστέρια απέσπασαν 75 προϊόντα. Η αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε από κορυφαίους επαγγελματίες στο είδος τους, καθώς στην κριτική επιτροπή συμμετείχαν Έλληνες chef με διάκριση Michelin, chef που υπηρετούν την ελληνική κουζίνα σε κορυφαίο επίπεδο, επαγγελματίες με εμπειρία στη χρήση ελληνικών προϊόντων, τροφοσυλλέκτες και καλλιεργητές βοτάνων, εξειδικευμένοι sommelier, F&B Managers, δημιουργοί οπτικής επικοινωνίας με σημαντικές διακρίσεις στο εξωτερικό και εξειδίκευση στο τρόφιμο κ.ά.

Στην φετινή εκδήλωση τα βραβεία στους μεγάλους νικητές απένειμαν οι :

  • Κωστής Μοσχονάς, CEO της RM International (Platinum)
  • Μπράνισλαβ «Μπάνε» Πρέλεβιτς, Αντιπεριφερειάρχης Εξωστρέφειας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας  (Dry Food)
  • Κώστας Μπουγιούρης, Head Chef του «Μαγειρεύουμε Ελλάδα»  (Frozen Food)
  • Κωνσταντίνος Τερτιβανίδης, Επικεφαλής Εθνικού panel ελιάς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Olive oil)
  • Γιάννης Καρβέλας, πιστοποιημένος Pro Olive Oil Expert, μέλος της κριτικής Επιτροπής AFFA (Spirits & Beverages)
  • Μάλαμα Μπανάβου, Μαγείρισσα, μέλος της κριτικής επιτροπής AFFA (Innovation)
  • Χρήστος Σιώμος, Sommelier, μέλος της κριτικής επιτροπής των AFFA (Newcomer)
  • Γεωργία Κουτσούκου, chef, μέλος της κριτικής επιτροπής AFFA (Organic & Fuctional)
  • Χάρης Τζαννής, πρόεδρος των AFFA (Packaging)
     

Αναλυτικά οι νικητές των βραβείων AFFA 2024

Best AFFA 2024 – Καλύτερο τρόφιμο

PLATINUM ΡOΦΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝΩΣΗ ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ (DIOSCOURIDIS ΙΚΕ- ΤΖΙΜΙΚΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΙΚΕ) 

AFFA DRY FOOD 2024 – Καλύτερο Ξηρό τρόφιμο

Gold: ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ ΑΛΑΤΙ ΜΕ ΕΚΧΥΛΙΣΜΑΤΑ ΡΙΓΑΝΗΣ,ΘΥΜΑΡΙΟΥ, ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟΥ,ΦΑΣΚΟΜΗΛΟΥ  (DIOSCOURIDIS ΙΚΕ- ΤΖΙΜΙΚΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΙΚΕ)

Silver: ΧΑΡΟΥΠΟΜΕΛΟ (Α & Ω ΚΙΒΩΤΟΣ)

Bronze: ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΤΑΧΙΝΟΠΙΤΑΚΙΑ (THEORIMA ΓΛΥΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΑΜΟ)

AFFA FROZEN FOOD 2024 – Καλύτερο τρόφιμο Ψυγείου

Gold: ΠΑΛΑΙΩΜΕΝΟ ΑΡΣΕΝΙΚΟ ΝΑΞΟΥ ΠΟΠ 16ΜΗΝΗΣ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ (ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ ΜΠΑΜΠΟΥΝΗΣ)

Silver: ΑΜΝΑΣ (ΑΜΝΑΣ - ΚΑΡΑΒΟΚΥΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ)

Bronze: ΛΟΥΖΑ ΑΕΡΟΣ ΑΝΔΡΟΥ (ΑΛΛΑΝΤΟΠΟΙΕΙΟ ΑΦΟΙ ΤΡΙΔΗΜΑ ΑΝΔΡΟΣ)

AFFA OLIVE OIL  2024 – Καλύτερο ελαιόλαδο

Gold:   0,2 ULTRA PREMIUM (AMPHOREUS IKE)

Silver: EFKRATO - BΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΠΡΩΙΜΗΣ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ (SILVERGREEN E.E.)

Bronze: ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΠΟΠ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ (ΜΑΡΙΑ ΠΟΔΑΡΑ)

AFFA SPIRITS & BEVERAGES 2024 – Καλύτερο ποτό

Gold: ΘΕΟΝΗ ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΝΕΡΟ (ΑΗΒ GROUP A.E)

Silver: ΡΟΦΗΜΑ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ (DIOSCOURIDIS ΙΚΕ- ΤΖΙΜΙΚΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΙΚΕ)

Bronze: ASKLIPIOS HERBS EUPHORIA (ΓΑΙΑ ΖΗΝ Ο.Ε.)

AFFA Innovation 2024

Gold: ΘΕΟΝΗ ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΝΕΡΟ ΣΕ ΧΑΡΤΙΝΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ (ΑΗΒ GROUP A.E)
Silver: ΜΠΙΦΤΕΚΙ ΑΠΟ ΦΙΛΕΤΟ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΟΥ (ΑΡΧΟΝΤΙΔΗΣ ΦΩΤΙΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε.)
Bronze: ΡOΦΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝΩΣΗ ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ (DIOSCOURIDIS ΙΚΕ- ΤΖΙΜΙΚΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΙΚΕ)

AFFA New Comer 2023

Gold:   ΡΟΦΗΜΑ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ (DIOSCOURIDIS ΙΚΕ- ΤΖΙΜΙΚΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΙΚΕ)
Silver: ASKLIPIOS HERBS EUPHORIA (ΓΑΙΑ ΖΗΝ Ο.Ε.)
Bronze: CAMPIELLO BITTER BIANCO (LAZARIS DISTILLERY & ARTISAN SWEETS)

AFFA Organic/Functional 2023

Gold:   ΡOΦΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝΩΣΗ ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ (DIOSCOURIDIS ΙΚΕ- ΤΖΙΜΙΚΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΙΚΕ)
Silver: ASKLIPIOS HERBS EUPHORIA (ΓΑΙΑ ΖΗΝ Ο.Ε.)
Bronze: BEEF BONE BROTH (WISHBONE FOOD IKE)

AFFA Packaging Design 2023

Gold: GIN BIG SIR (ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΚΩΣΤΕΑ)
Silver: ΘΕΟΝΗ ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΝΕΡΟ ΣΕ ΧΑΡΤΙΝΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ (ΑΗΒ GROUP A.E)
Bronze: ΑΜΥΓΔΑΛΟΨΙΧΑ ΩΜΗ (TEXAS) (ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΜΕΛΙΤΟΣ - ΜΕΛΙΤΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ)

Αναλυτικά οι βαθμολογίες και τα ονόματα όλων των νικητών στοhttp://www.affa.gr