Delta Restaurant και Line Athens προτείνουν ένα σχεδόν ερωτικό και «καταπράσινο» pairing φαγητού-κοκτέιλ

delta-restaurant-x-line-athens-line-athens Zak_Viemon
ΠΕΜΠΤΗ, 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Δεν θα μπορούσε να συμβεί τίποτα λιγότερο με τη συνεργασία του Delta Restaurant και του Line Athens από την απόλυτη fine dining και drinking εμπειρία, η οποία παραμένει προσηλωμένη στις αρχές της βιωσιμότητας και του zero food waste, δίνοντας έξτρα πόντους στη γαστρονομική σκηνή της Αθήνας.

Θα έλεγε κανείς ότι εδώ υπάρχει ένας έρωτας μεγάλος, ανάμεσα σε δύο γαστρονομικά spot της Αθήνας που μοιράζονται την ίδια φιλοσοφία από διαφορετικό μετερίζι κι επιτέλους το ένα βρήκε το άλλο, ένωσαν τις φιλοσοφίες τους και έζησαν αυτοί καλά κι εμείς (σίγουρα) καλύτερα. Κάπως έτσι κυλά από τον Οκτώβριο η νέα συνεργασία μεταξύ του βραβευμένου με 2 αστέρια Michelin κι ένα Green Star βιωσιμότητας εστιατορίου Delta στο ΚΠΙΣΝ με το «αναρχικό» Line Athens των Πετραλώνων, το 12ο μπαρ στα 50 καλύτερα παγκοσμίως, το οποίο φημίζεται για τα ανορθόδοξα κρασιά του από μήλα και ρόδια και την «πράσινη» zero waste φιλοσοφία του σε κοκτέιλ, ψωμιά, πιάτα και ό,τι βγαίνει από την κουζίνα και την μπάρα του. Από αυτή τη σύμπραξη, που μοιάζει σχεδόν ερωτική, έχει προκύψει ένα μενού 12 πιάτων που συνδυάζεται με 6 κοκτέιλ, τα οποία είναι «φτιαγμένα το ένα για το άλλο» σε τέτοιο βαθμό, που μοιάζει να σκαλίζει τη σφαίρα της φαντασίας.

Zak_Viemon
Πίσω από όλο αυτό το εγχείρημα βρίσκονται ασφαλώς οι σεφ του Delta Restaurant, Θάνος Φέσκος και Γιώργος Παπαζαχαρίας, που μαζί με τους εμπνευστές και δημιουργούς του Line Athens, Βασίλη Κυρίτση, Νίκο Μπάκουλη και Δημήτρη Νταφόπουλο, έχουν αποφασίσει ότι δεν θα πετούν τίποτα, θα αξιοποιούν ό,τι μπορεί να αξιοποιηθεί τόσο στα πιάτα όσο και στα κοκτέιλ και δημιουργικά κρασιά, διατηρώντας πάντα την εκλεπτυσμένη χροιά που αρμόζει σε ένα Michelin-άτο εστιατόριο κι ένα από τα καλύτερα μπαρ του κόσμου.

Zak_Viemon
Θα ’ναι σαν να μπαίνει η άνοιξη
Κάπως σαν να ήρθε πρόωρα η άνοιξη βιώσαμε την εμπειρία της συνεργασίας αυτής, δοκιμάζοντας στο μοντέρνο και industrial περιβάλλον του Delta με τις μεγάλες τζαμαρίες με θέα στην Αθήνα και τις ζαρντινιέρες που κρέμονται από το ταβάνι, 5 πιάτα κι ένα επιδόρπιο με τις αντίστοιχες προτάσεις σε κοκτέιλ, με παπαρούνες και… μπάμπουρες να πρωταγωνιστούν στο τραπέζι μας -λίγος σουρεαλισμός δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

Zak_Viemon
Το γεύμα ξεκίνησε με το πιο αρωματικό εποχικό spritz με πρωταγωνιστή το αχλάδι, από το οποίο αξιοποιήθηκαν φυσικά και οι φλούδες αλλά και τα κουκούτσια, μαζί με βότκα αρωματισμένη με χαμομήλι, μάραθο και αφρώδες κρασί, το οποίο συνόδεψε μια αφράτη και βελούδινη γαρίδα μαριναρισμένη σε εσπεριδοειδή με ρόδι σε ζύμωση, μια κρέμα από το συκώτι της και ένα τραγανό περίβλημα από καρότο. 

Zak_Viemon
Ο μπάμπουρας που λέγαμε προσγειώθηκε στο πιάτο στη συνέχεια, κρύβοντας στο σώμα του ένα συνδυασμό από κρέμα κεφίρ με μέρη από αστακό που δεν έχουν χρησιμοποιήσει σε άλλα πιάτα. Τα φτερά του φτιάχτηκαν με χυμό μήλου, ενώ ο ίδιος πήγε και κάθισε πάνω σε μια σαλάτα από φράουλες και φύλλα καπουτσίνο, με μια σάλτσα από χειροποίητο κεφίρ και χυμό από φράουλες. Το συγκεκριμένο έργο τέχνης, τόσο σε όψη, όσο και σε γεύση, συνδυάστηκε με ένα γλυκό αφρώδες ροζέ κρασί (ή  “why in” όπως το ονομάζουν διαφοροποιώντας το από το “wine”) από ρόδι και μήλο, που συμπλήρωνε την γλυκύτητα του πιάτου και το αποτέλεσμα ήταν η απόλυτη αρμονία, παρά το πάρτι υφών και γεύσεων.

Κι από τον αστακό πάμε σε μπακαλιάρο, στον καλύτερο κατά τη γνώμη μας συνδυασμό πιάτου-κοκτέιλ της βραδιάς, που αν τον αποδομήσουμε είναι μπακαλιάρος με τσίπουρο, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένας μακρινός συγγενής αυτού του πιάτου από τα «ξένα». Σε μια έκρηξη γεύσεων, λοιπόν, απολαύσαμε αρωματισμένο μπακαλιάρο με άνθη μανταρινιού, μαζί με ένα «αυγό» με περίβλημα από χτένια που στο εσωτερικό του έκρυβε ψητά μύδια, όλο σε ένα πορτοκαλί χρώμα από καρότο που έχει υποστεί ζύμωση, σε μια σάλτσα με βάση το δαμάσκηνο, με αχιβάδα και κρέμα γάλακτος. Κι όλο αυτό το συνονθύλευμα γεύσεων, αρωμάτων και υφών ταίριαξε ιδανικά με ένα κοκτέιλ βασισμένο στο νέας γενιάς τσίπουρο opurist με οινοποιημένο ρύζι, σόδα με γιαούρτι και καρύδα και για γαρνιτούρα ένα τσιπ γάλακτος αρωματισμένο με καρύδι, το οποίο έβγαζε μια τροπική σπιρτάδα λόγω της καρύδας, αλλά αποτέλεσε σίγουρα το «έτερον ήμισυ» του πιάτου.  

Να συμπληρώσουμε ότι μέρος της υπέροχης εμπειρίας της συνεργασίας αυτής είναι και το προσωπικό, που είναι πάντα εκεί να σας ενημερώσει ώστε να καταλάβετε τι τρώτε, χαμηλώνοντας στο ύψος σας (κυριολεκτικά) στο τραπέζι με όλη την πληροφορία για ό,τι χρειαστείτε. Μην φοβηθείτε να ρωτήσετε οτιδήποτε, προκειμένου να έχετε ολοκληρωμένη γνώση του πιάτου, των συνδυασμών και του background του κάθε σταδίου.

Zak_Viemon
Η συνέχεια ήρθε με κρεατοφαγικές επιλογές –αν ωστόσο είστε χορτοφάγοι ή vegan, μπορείτε να ενημερώσετε και να δοκιμάσετε ένα διαφορετικό, προσαρμοσμένο μενού. Μέσα σε ένα φιρίκι που έχει παλαιωθεί για πάνω από ένα χρόνο σε σταθερή θερμοκρασία 60 βαθμών, όπου και καραμέλωσε με τα ίδια του τα σάκχαρα, πρόσθεσαν ψητό μοσχάρι και συγκεκριμένα picanha, με μια σάλτσα από τα ψητά κόκαλα του μοσχαριού και σε γάρο από αυτό. Ένα εντυπωσιακό πιάτο με πολυπλοκότητα και μια ισορροπία γλυκύτητας μαζί με το μοσχάρι (το γλυκό στοιχείο δεν λείπει από κανένα πιάτο) που βρήκε το ταίρι του σε ένα κοκτέιλ βασισμένο στο κλασικό Rob Roy, που συνήθως αποτελείται από σκωτσέζικο ουίσκι και γλυκό βερμούτ, αλλά εδώ έκανε την έκπληξη, με βερμούτ που προέρχεται από κρασί από ρόδι, με ελληνικά βοτανικά -πέρα από την αψιθιά- και ουίσκι που έχει επαναποσταχθεί με koji από την κουζίνα του Delta και καλαμπόκι, με μια εσάνς sherry στο τελικό αποτέλεσμα. Μαγεία.

Zak_Viemon
Το αλμυρό part έκλεισε με χοιρινό iberico, γλασαρισμένο σε shio koji που βασίζεται στο ρύζι και χάρισε στο κρέας την απαλή υφή του, σε μια όξινη σάλτσα αρωματισμένη με ευκάλυπτο, με πίκλες από κουφοξυλιά και πευκοβελόνες. Η αλκοολική συντροφιά του ήταν ένα ξηρό κρασί από ρόδι αρωματισμένο με μύρτιλα και δεντρολίβανο, που «κούμπωσε» στο χοιρινό, με όλα του τα αρώματα.

Το επιδόρπιο ήρθε σαν επισφράγισμα του εντυπωσιακού γευστικά, οπτικά και pairing-wise μενού, παρουσιάζοντας μια παπαρούνα με τραγανά πέταλα από ιπποφαές και λωτό, σε μια βάση «σου» γεμισμένη με παγωτό, αρωματισμένο με καραμελωμένο βούτυρο και μια πάστα από φιστίκι και περγαμόντο. Στην υγειά του ήπιαμε ένα γλυκό αφρώδες κρασί από μέλι ανθέων πορτοκαλιάς, αρωματισμένο με μείγμα από νεκταρίνι, πευκοβελόνες και σαφράν, το οποίο έχει επαναζυμωθεί στη φιάλη για ένα μικρό διάστημα, με αποτέλεσμα υψηλή ανθράκωση. Να σας πούμε ότι τα κρασιά δεν πωλούνται προς το παρόν, αλλά είναι μέσα στα σχέδια για τα επόμενα χρόνια, για να γεμίσουν την κάβα μας. 

Zak_Viemon
Σε μια εποχή με την κλιματική αλλαγή να μαίνεται, η συνεργασία του Delta, που βρίσκεται υπό τη διαχείριση του «Δειπνοσοφιστήριον», με το Line Athens νομίζουμε ότι πρώτα απ’ όλα θέλει να δει το μονοπάτι της βιωσιμότητας «ανθισμένο» καθιστώντας το παράδειγμα στην εστίαση κι όχι μόνο και ταυτόχρονα να αποδείξει ότι διασχίζοντάς το, η γαστρονομική εμπειρία μπορεί να φτάσει σε μεταφυσικό επίπεδο. Με το κατάλληλο «ταίρι» πάντα.

Info
Delta x Line Athens
Λεωφ. Σεγγρού 364, Καλλιθέα
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
5ος όροφος Κτίριο Εθνικής Λυρικής Σκηνής
μενού 12 σταδίων 200 ευρώ/άτομο
κοκτέιλ 100 ευρώ/άτομο

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ
[email protected]