3 προτάσεις για καλό, παραδοσιακό φαγητό στο κέντρο

taberna-paradosiaki-elliniki-kouzina
ΤΕΤΑΡΤΗ, 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024

Όσοι έχετε αγανακτήσει με τους αφρούς λεμονιού και τα αποδομημένα παστίτσια, σημειώστε 3 διευθύνσεις όπου τα πράγματα θα μπουν στο πιάτο σας όπως πρέπει, νόστιμα και παραδοσιακά, από 15 ευρώ το άτομο.

Το Κάτι Άλλο, Κουκάκι
Το Κουκάκι έχει ένα μικρό «μυστικό» για φαγητό, το οποίο δεν έχει ούτε website, ούτε social media και σχεδόν κανένα ιντερντετικό ίχνος, αλλά βασίζεται στην από στόμα σε στόμα διάδοση κι έχει φτάσει να το προτείνει και το Time Out. Ο λόγος για «Το Κάτι Άλλο» κοντά στο Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο μπορεί εκ πρώτης όψεως να μην σας γεμίσει το μάτι, αλλά σύντομα θα διαπιστώσετε ότι σερβίρει ποιοτική, σπιτική, ελληνική κουζίνα με comfort πιάτα που σίγουρα θα σας δημιουργήσουν μια νοσταλγία. Στην ανοιχτή κουζίνα του μπορείτε να παρακολουθείτε τους μάγειρες να κάνουν τα μαγικά τους, όσο εσείς απολαμβάνετε χωριάτικη, μαγειρευτά και χοιρινές, σαν παλιά. Info: Χατζηχρήστου 12, Κουκάκι, 210 9223071.

Τα Καραμανλίδικα του Φάνη, Ψυρρή
Στο «Μεζετζίδικο» της Σωκράτους, το οποίο αποτελεί αναβίωση του βυζαντινού παστομαγειρείου που φέρνει μεζέδες και γεύσεις από την Ανατολία, θα πάρετε μια καλή γεύση από ελληνικούς μεζέδες με ανατολίτικες επιρροές και επιλογές για ψάρια και θαλασσινά, σε συνταγές και νοστιμιές που μαζί με άλλα πολιτιστικά στοιχεία διατήρησαν ανέπαφες οι Καραμανλήδες στην Καππαδοκία και στην Κιλικία για πολλούς αιώνες. Στο μενού θα βρείτε από χειροποίητα ντολμαδάκια της μανούλας και μαντί καραμανλίδικο, με σάλτσα ντομάτα και γιαούρτι, μέχρι γίγαντες μπουγιουρντί, μπάμιες τουρσί και παστιρμαδοπιτάκια καραμανλίδικα, σαλάτες για όλα τα γούστα και ζεστά πιάτα που περιλαμβάνουν καβουρμά βοδινό, σουτζούκι καραμανλίδικο, λουκάνικο κεφτέ, καραμανλίδικο παρμάκ, όπως και ψάρια, από γαύρο μαρινάτο μέχρι χέλι καπνιστό. Και φυσικά μπορείτε να δοκιμάσετε και να πάρετε για το σπίτι σπάνια τυριά από όλη την Ελλάδα. Info: Σωκράτους 1 & Ευριπίδου, Αθήνα, 210 3254 184.

Κληματαριά, Πλατεία Θεάτρου
Η Κληματαριά είναι μια από τις οικογενειακές ταβέρνες με μεγάλη ιστορία στην πόλη, που μετρά χρόνια από το 1927 κι έχει ζήσει την άνοδο, την πτώση και ξανά την άνοδο της περιοχής, φιλοξενώντας σχεδόν έναν αιώνα παρεΐστικα τσιμπούσια νεότερων και μεγαλύτερων. Εκεί, μάλιστα, αναφέρεται ότι έχει παίξει ο Βαμβακάρης και ο Παπαϊωάννου με τις ορχήστρες τους, ενώ ο σημερινός ιδιοκτήτης της, ο Περικλής, ως μουσικός και ο ίδιος, αναβιώνει το πάλαι μουσικό περιβάλλον με αξιόλογα μουσικά σχήματα. Η ταβέρνα αυτή έχει περάσει πολλά, μεταξύ άλλων και φωτιά, σήμερα όμως, συνεχίζει να σερβίρει ελληνική και πολίτικη παραδοσιακή κουζίνα, με μαγειρευτά, ψητά, μεζεδάκια, καλό βαρελίσιο κρασί και μουσική στη νοσταλγική αυλή του κέντρου. Σημειώστε ότι έχει και χορτοφαγικές επιλογές με γεμιστά, σελινόριζα αλά πολίτα, μανιτάρια στιφάδο, μελιτζάνες γιαχνί και γίγαντες. Info: Πλατεία Θεάτρου 2, 2103216629.