Πώς να φτιάξετε την τέλεια κρεμμυδόσουπα

onion-soup-kremmudosoupa
ΔΕΥΤΕΡΑ, 02 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Η θερμοκρασία πέφτει, ο χειμώνας έρχεται και μαζί με αυτόν και οι σούπες. Μια από αυτές μάλιστα, φέρνει και τον αέρα του ρετρό μαζί της, αφού σε παριζιάνικα μπιστρό θα τη γευθείτε στην τέλεια μορφή της.

Εκτός από τα παριζιάνικα μπιστρό όμως, μπορείτε να την γευθείτε και στο σπίτι σας, αφού ακολουθούν οι συμβουλές για να πετύχετε οι ίδιοι την καλύτερη κρεμμυδόσουπα που έχετε δοκιμάσει ποτέ. Ή αν όχι την καλύτερη -για να είμαστε και ρεαλιστές- κάτι πολύ κοντινό σε αυτό που θα τρώγατε με θέα… τον Σηκουάνα.


Αυτό το χειμώνα, επενδύστε στις σούπες και δεν θα χάσετε. Υποδεχθείτε τα πρώτα κρύα, με ένα πιάτο καυτή κρεμμυδόσουπα με φρυγανισμένη μπαγκέτα και λιωμένο τυρί. Ας δούμε όμως, πόσο εύκολη είναι η προετοιμασία της…

Τα κρεμμύδια

Η ποιότητα των κρεμμυδιών είναι αναμενόμενα σημαντική παράμετρος για την ποιότητα και την επιτυχία της κρεμμυδόσουπας. Για την ακρίβεια όμως, αν και προφανής η σύνδεση των υλικών με το τελικό αποτέλεσμα, λίγοι είναι εκείνοι που δίνουν σημασία στην επιλογή του κρεμμυδιού. Έχετε λοιπόν, υπόψη σας πως για να πετύχει η σούπα σας, καλό είναι η οξύτητα και η γλυκύτητα του κρεμμυδιού  να είναι ισορροπημένη. Συνήθως τα κόκκινα κρεμμύδια είναι αυτά που πληρούν αυτή την προϋπόθεση, αν και δεν είναι τα μοναδικά.

Τα κρεμμύδια πρέπει να μαγειρευτούν και να έχουν ένα «σκούρο, έως καφέ χρώμα», το οποίο χρειάζεται περίπου μισή ώρα με 40 λεπτά για να το πετύχετε.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι το καραμέλωμα των κρεμμυδιών χρειάζεται ίσως και 5 ώρες! Όσο εξωφρενικό και αν ακούγεται, ακόμα και αν δε πρόκειται ποτέ να υποβάλλετε τον εαυτό σας σε πεντάωρο ανακάτεμα των κρεμμυδιών στο τηγάνι, καλό είναι να γνωρίζετε πως είναι ένας τρόπος εγγυημένης επιτυχίας και γλυκύτητας της κρεμμυδόσουπας που θα φτιάξετε. Το πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεμμύδια για να είναι έτοιμα για την κρεμμυδόσουπα, μπορεί να σας το μαρτυρήσει και το πόσο μαλακά είναι. Πρέπει να έχουν μαλακώσει, αλλά να διατηρούν τη φόρμα τους και ιδανικά να έχουν αποκτήσει ένα χρυσοκαφέ χρώμα.

Τέλος, οι περισσότερες συνταγές δεν προσθέτουν ζάχαρη στα κρεμμύδια, αφού έχουν ήδη αρκετή από μόνα τους που θα βγει με το μαγείρεμα. Αν όμως δεν είστε βέβαιοι για την γλυκύτητα, τότε προσθέστε ελάχιστη μαύρη ζάχαρη κατά το σωτάρισμα, αλλά χωρίς υπερβολές.

Το υγρό στοιχείο

Η κρεμμυδόσουπα παραμένει σούπα και οφείλει να τρώγεται με το κουτάλι. Συνεπώς, οι περισσότεροι προτείνουν η ρευστή ταυτότητα της σούπας να επιτυγχάνεται με ζωμό βοδινού κρέατος, ενώ ελάχιστοι είναι εκείνοι που προτιμούν την απλή λύση του βραστού νερού. Και υπάρχει λόγος που είναι τόσο λίγοι οι τελευταίοι, αφού το νερό δεν προσθέτει καμία επιπλέον γεύση στη σούπα, όπως συμβαίνει με το ζωμό που δίνει στα κρεμμύδια το πικάντικο και βαρύ στοιχείο που χρειάζονται. Εναλλακτικά, δοκιμάστε ζωμό από κοτόπουλο.

Το αλκοόλ, το αλεύρι και τα λοιπά στοιχεία

Το υγρό στοιχείο της σούπας ενισχύεται από το αλκοόλ που προστίθεται και είναι συνήθως λευκό κρασί. Αυτό που πραγματικά ταιριάζει όμως στην ήδη έντονη γεύση των κρεμμυδιών, είναι ο μηλίτης, ενώ πιθανώς να ακούσετε από κάποιους και την επιλογή του κονιάκ.
Οι περισσότερες κρεμμυδόσουπες χρησιμοποιούν αλεύρι για να πήξουν το μίγμα, είτε προσθέτοντάς το στα κρεμμύδια είτε κατευθείαν στο ζωμό. Μπορείτε ακόμα και να παραλείψετε τελείως το αλεύρι στη σούπα, αν και όλοι θα την προτιμήσουν περισσότερο «παχιά» από το ελαφρύ αποτέλεσμα που θα έχετε με το σκέτο νερό.

Kάποιες συνταγές προτείνουν να προσθέσετε και λίγο μπέικον στη σούπα, που ομολογουμένως κάνει το πιάτο ακόμα πιο λαχταριστό αλλά χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο. Η κρεμμυδόσουπα έχει αρκετά έντονη γεύση, ώστε να μη χρειάζεται τη βοήθεια του χοιρινού λίπους, που στις περισσότερες περιπτώσεις απλά κλέβει την παράσταση από το κρεμμύδι.

Το τυρί

Το μεγαλύτερο ατού όμως της κρεμμυδόσουπας είναι οι ξεροψημένες φέτες ψωμιού με το επίσης ξεροψημένο τυρί που καλύπτουν τη συνολική επιφάνεια του πιάτου. Δοκιμάστε να ψήσετε το ψωμί μόνο του πρώτα, πριν το ψήσετε με το τυρί για να περιορίσετε την απορροφητικότητά του και να βγει το περισσότερο τραγανιστό, ενώ κάποιοι μερακλήδες το τρίβουν και με λίγο σκόρδο πριν ψήσουν πάνω του το τυρί.

Τέλος, ένας είναι ο κανόνας που πρέπει όλοι να γνωρίζουν στο θέμα της κρεμμυδόσπουπας: το τυρί, πρέπει να καλύπτει ΠΛΗΡΩΣ τη σούπα.

Η τέλεια κρεμμυδόσουπα

Τα υλικά (για 4 μέριδες)

80  γραμμάρια βούτυρο
4 κρεμμύδια, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
1 κ.γ. αλεύρι
3 κλωναράκια θυμάρι
1 κ.σ. μπαλσάμικο
400 ml. μηλίτη (κρασί από μήλο)
600 ml. ζωμό βοδινού κρέατος
Ελάχιστο brandy
8 φέτες ψωμί, ιδανικά μπαγκέτα
1 σκελίδα σκόρδο, κομμένη στη μέση
100 γραμμάρια τριμμένη γραβιέρα

Προετοιμασία

• Λιώνετε το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά. Προθέτετε τα κρεμμύδια, αλατίζετε και μαγειρεύετε. Ανακατεύετε τακτικά μέχρι να καραμελώσουν και να αποκτήσουν βαθύ καφέ χρώμα. Μόλις μαλακώσουν, μπορείτε να ανεβάσετε ελαφρώς τη φωτιά, αλλά να έχετε διαρκώς το νου σας εκεί. Η όλη διαδικασία θα κρατήσει γύρω στα 90 λεπτά με μια ώρα, ανάλογα με τα όρια της υπομονής σας.

• Στη συνέχεια, ρίξτε το αλεύρι και το θυμάρι και ανακατέψτε για λίγα λεπτά, πριν προσθέσετε το ξύδι και το ένα τρίτο του μηλίτη. Συνεχίστε το ανακάτεμα, ξύνοντας από τον πάτο της κατσαρόλας το κρεμμύδι που έχει κολλήσει. Ρίξτε τον υπόλοιπο μηλίτη και το ζωμό κρέατος και αφήστε το μείγμα να σιγοβράσει για περίπου  μια ώρα, ενώ εν τω μεταξύ έχετε προθερμάνει το γκριλ και τρίψει το σκόρδο στις φέτες ψωμιού.
Εν συνεχεία, αλείψτε τες με λίγο βούτυρο και ψήστε τες και από τις δύο πλευρές.

• Τέλος, ρίξτε το brandy στη σούπα και τσεκάρετε αν χρειάζεται και άλλο αλάτι. Για να σερβίρετε ρίξτε σε πυρίμαχα μπολ, και καλύψτε την επιφάνεια της σούπας με μπόλικο τριμμένο τυρί και λίγα κρουτόν. Αφήστε τα μπολ στο γκριλ μέχρι να ροδίσουν και σερβίρετε άμεσα.