10 παραδοσιακά πιάτα από το τραπέζι των Ευχαριστιών

galopoula-galopoula-thanksgiving
ΠΕΜΠΤΗ, 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Η ημέρα που οι αμερικανοί και οι καναδοί, γιορτάζουν τη λήξη της περιόδου της σοδειάς και ευχαριστούν το Θεό για τα αγαθά που τους δώρισε, θα ήταν σίγουρα μια ημέρα γεμάτη φαγητό και πληθωρικά πιάτα.

Οι βορειοαμερικανοί τη γιορτάζουν την τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου, ενώ οι καναδοί τη δεύτερη Δευτέρα του Οκτωβρίου. Η γιορτή των Ευχαριστιών, ορίζει ταυτόχρονα και την έναρξη της εορταστικής περιόδου που κορυφώνεται την Πρωτοχρονιά.

Και επειδή και φέτος, η ανάγκη για γιορτή είναι μεγάλη στον τόπο μας και αφορμές πάντα ψάχνουμε για να μαζευτούμε σε ένα σπίτι να φάμε και να πιούμε, μπορείτε φέτος να ξεκινήσετε κι εσείς να γιορτάζετε την Ημέρα των Ευχαριστιών και να φάτε δύο φορές φέτος γαλοπούλα.
Ακολουθούν 10 δημοφιλείς παραδοσιακές συνταγές από την Ημέρα των Ευχαριστιών.

Σαλάτα «Αμβροσία»

Μια φρουτοσαλάτα, που λίγο μοιάζει με τη φρουτοσαλάτα που έχουμε συνηθίσει είναι εκείνη της Αμβροσίας. Χρησιμοποιείστε εσπεριδοειδή της περιόδου, όπως πορτοκάλι και γκρέιπφρουτ, αβοκάντο, σέλινο, αγγούρια, μπανάνες, φράουλες, ακόμα και φιστίκια. Μερικές εκδοχές περιλαμβάνουν στα υλικά και καρύδα για το γαρνίρισμα ενώ πολλοί είναι εκείνοι που στη βασική συνταγή προσθέτουν και σαντιγί ή τυρί-κρέμα.

Σαλάτα με αχλάδι και ροκφόρ

Ακόμα μια εορταστική σαλάτα είναι εκείνη με το κάρδαμο, τη ρόκα και το αχλάδι. Για μια μέρα του χρόνου δοκιμάστε λοιπόν, μια διαφορετική σαλάτα που θα περιέχει αχλάδια, ακτινίδια και ροκφόρ σε συνδυασμό με ξηρούς καρπούς και σως από μουστάρδα, ελαιόλαδο, ξύδι και μαύρο πιπέρι.

Κοκτέιλ αχλάδι

Όσον αφορά το αλκοόλ των εορτών, υπάρχει πάντα ένα κοκτέιλ για να γιορτάσουμε κατάλληλα. Για το κοκτέιλ αυτό θα χρειαστείτε ουίσκι, χυμό από αχλάδι, λικέρ με βότανα, bitters και πάγο.

Cranberry σος

Οι αμερικανοί την αγαπούν πολύ, αλλά δεν έχει εξακριβωθεί αν υπάρχει ελληνικό σπίτι που να τη φτιάχνει. Στην περίπτωση όμως, που φέτος θέλετε να τη δοκιμάσετε θα διαπιστώσετε ότι δεν είναι κάτι δύσκολο. Θα χρειαστείτε κράνα, ζάχαρη, ένα ξυλαράκι κανέλα, αρωματικό πιπέρι, μοσχοκάρυδο και το χυμό από ένα πορτοκάλι.

Κολοκυθόσουπα

Οι σούπες έχουν την τιμητική τους όλο το χειμώνα, αλλά την περίοδο τον Ευχαριστιών, η πρωταγωνίστρια είναι μια και τη λένε κολοκυθόσουπα. Για μια πιο ιδιαίτερη γεύση, προσθέστε κατά την παρασκευή της και λίγο χυμό πορτοκάλι.

Γαλοπούλα με μέλι

Το ψήσιμο της γαλοπούλας είναι σίγουρα μια δύσκολη διαδικασία, αλλά αν δώσουμε λίγη προσοχή στο dressing με το οποίο θα την αλείψουμε, ίσως να βοηθήσουμε το τελικό αποτέλεσμα. Αλείψτε τη γαλοπούλα σας με λάδι, θυμάρι, αλάτι και πιπέρι και ψήστε τη ξεσκέπαστη για 2 ώρες. Εν τω μεταξύ σε ένα μικρό μπολ, αναμείξτε μέλι, βούτυρο, δενδρολίβανο, φασκόμηλο, βασιλικό και αλατοπίπερο και αλείψτε τη με το μίγμα και αφήστε τη να ψηθεί για άλλες δυο ώρες ή μέχρι να ψηθεί καλά. Τέλος και πριν την κόψετε, καλύψτε τη με αλουμινόχαρτο και αφήστε τη να απορροφήσει τα υγρά της για 15 λεπτά.

Μηλόπιτα

Η μηλόπιτα είναι νόστιμη και είναι χειμωνιάτικη. Επομένως, ταιριάζει άψογα στην περίσταση μιας και τώρα είναι η εποχή των μήλων. Διαβάστε εδώ πώς να φτιάξετε την τέλεια μηλόπιτα.

Πουρές πατάτας με μήλα
Αφού όλα είναι ξεχωριστά στις γιορτές μπορεί να είναι ιδιαίτερος και ο πουρές που θα φτιάξετε. Δοκιμάστε να συνδυάσετε στον πουρέ σας πατάτες με μήλα και δεν θα απογοητευτείτε. Αν γαρνίρετε δε με λίγο μπέικον και καραμελωμένα κρεμμύδια θα γίνει ακόμα νοστιμότερος.

Λαχανάκια Βρυξελών

Τα λαχανάκια Βρυξελών τα λατρεύουν στην Αμερική. Μπορεί να μην καταλαβαίνουμε αλήθεια τον λόγο, αλλά ας το πάρουμε σαν δεδομένο. Βράστε τα καλά, αφαιρέστε τα εξωτερικά σκούρα φύλλα τους  και σωτάρετέ τα σε λίγο λάδι. Στο τέλος προσθέστε ξύδι, αλατοπίπερο, το μπέικον και ανακατέψτε.

Κολοκυθόπιτα
Συνταγές κολοκυθόπιτας στην Ελλάδα, έχουμε πολλές, αλλά την ημέρα των Ευχαριστιών, αφού πρόκειται για αμερικανική παράδοση, δοκιμάστε μια παραδοσιακή αμερικανική. Αρχικά απλώστε τη ζύμη που έχετε φτιάξει ή αγοράσει, στη βάση της φόρμας. Προθερμάνετε το φούρνο στους 220ο και καθαρίστε την φρέσκια κολοκύθα από τη φλούδα της και ψήστε τη σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος μέχρι να μαλακώσει. Χτυπήστε την κολοκύθα στο μπλέντερ μαζί με μαύρη ζάχαρη, καλαμποκάλευρο, αλάτι, κανέλα, βανίλια, μοσχοκάρυδο, 6 αυγά και γάλα. Ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ρίξτε το μείγμα πάνω από τη φόρμα και ψήστε τόσο ώστε να παραμείνει μαλακό το κέντρο της πίτας.

Φρέσκα βραστά φασολάκια

Τα φασολάκια που στην Ελλάδα τα τρώμε σε εβδομαδιαία βάση, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού τα προτιμούν για το γιορτινό τους τραπέζι. Βράστε τα φασόλια σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό. Σε ένα κατσαρολάκι, λιώστε λίγο βούτυρο και σωτάρετε τα βρασμένα φασολάκια μαζί με λίγο σκόρδο και μοσχοκάρυδο.

Καλές γιορτές και καλή όρεξη!