10 ασυνήθιστοι γευστικοί συνδυασμοί

sokolata-chili-sokolata-tsili
ΠΕΜΠΤΗ, 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Αν και πολλοί είναι εκείνοι που γνωρίζουν τα παρακάτω νόστιμα τρικ, υπάρχουν ακόμα πολλοί που δεν τα έχουν ακούσει καν. Με τους παρακάτω φαινομενικά ασυνήθιστους συνδυασμούς μπορείτε να νοστιμίσετε τα πιάτα σας, όπως και οι σεφ…

Και αφού ασχοληθήκαμε με τους νοστιμότερους γευστικούς συνδυασμούς, ας δούμε και τους 10 πιο ασυνήθιστους που παρ’ όλα αυτά είναι πεντανόστιμοι…

Σοκολάτα + τσίλι

Κι όμως, ο συνδυασμός του καυτερού με το γλυκό ταιριάζει αφάνταστα πολύ. Στο εμπόριο μπορείτε να βρείτε πλάκες σοκολάτας με τσίλι ή ακόμα και παγωτό σοκολάτα με τσίλι. Εκτός όμως, από αυτό τον συνδυασμό, δοκιμάστε και το ανάποδο, όταν δηλαδή ψήνετε τις τσίλι πιπερίτσες να προσθέσετε και λίγη σοκολάτα για να ενισχύσει το καυτερό σώμα του τσίλι. Αυτή είναι μια συνηθισμένη τακτική στις χώρες του Νότου, όπου καταναλώνεται πολύ τσίλι. Εμείς ας αρκεστούμε στην απλή σοκολάτα με καυτερή πιπεριά.

Καφές + αλάτι

Πόσες φορές δεν έτυχε να μπερδέψετε τη ζάχαρη με το αλάτι και να φτιάξετε έναν καφέ που δεν πίνεται; Στην προκειμένη περίπτωση δεν αναφερόμαστε σε κατά λάθος συνδυασμό αλλά σε επί τούτου χρήση αλατιού στον καφέ. Μερικοί κόκκοι αλάτι είναι αρκετοί για να ενισχύσουν τη γεύση του καφέ σας και να φτιάξουν ένα υπέροχο αποτέλεσμα. Όπως και σε όλα τα φαγητά άλλωστε, το αλάτι ενισχύει τη γεύση, έτσι και στον καφέ… Μην εκπλήσσεστε!

Ντομάτα + ζάχαρη

Αυτός δεν είναι και τόσο ασυνήθιστος συνδυασμός στην πραγματικότητα, μιας και όλοι μας έχουμε ακούσει μια φορά στη ζωή μας τουλάχιστον, από τη γιαγιά, τη μαμά ή τον τηλεοπτικό σεφ, ότι μια πρέζα ζάχαρη μειώνει την οξύτητα της ντομάτας και τη γλυκαίνει ευχάριστα. Η προσθήκη αλατιού στη ντομάτα είναι απαραίτητη αλλά ταυτόχρονα αυξάνει  και την ελαφρώς ξινή γεύση της. Για αυτό χρησιμοποιούμε λίγη ζάχαρη για να εξισορροπήσουμε αυτή την αίσθηση.

Σοκολάτα + καφές

Την επόμενη φορά που θα ετοιμάσετε ένα σουφλέ σοκολάτας ή ένα κέικ σοκολάτας, δοκιμάστε να προσθέσετε και λίγο στιγμιαίο καφέ ή εσπρέσο στο μίγμα σας πριν το φουρνίσετε. Ο καφές εντείνει  την γεύση της σοκολάτας χωρίς να αφήνει την πικράδα του.

Πατάτες + μοσχοκάρυδο

Μπορεί να σας ακούγεται περίεργο, αλλά στις πατάτες ταιριάζουν πολύ τα μπαχαρικά. Στην Κύπρο συνηθίζουν να βάζουν στις πατάτες φούρνου κανέλα και στις τηγανητές  κόλιαντρο. Το μοσχοκάρυδο από την άλλη, δεν θα δώσει ιδιαίτερη γεύση στις πατάτες, αλλά θα ενισχύσει τη γεύση τους και θα τις κάνει ακόμα πιο λαχταριστές.

Κρέας + αστεροειδής γλυκάνισος

Όταν μαγειρεύετε κρέας στην κατσαρόλα, πετάξτε έναν αστεροειδή γλυκάνισο μέσα. Θα διαπιστώσετε ότι δεν αφήνει τη γεύση του στο τελικό αποτέλεσμα, αλλά κάνει την γεύση του κρέατος να «ακούγεται» ακόμα περισσότερο. Αυτό το τρικ το χρησιμοποιούν πολύ γνωστοί σεφ, όπως ο Heston Blumenthal.

Καρότα + ζάχαρη

Αν και φαίνεται παράδοξο να προσθέτουμε ζάχαρη στα λαχανικά, παρ’ όλα αυτά πρόκειται για μια πολύ συνηθισμένη μέθοδο που χρησιμοποιούν οι Γάλλοι κατά το μαγείρεμα των καρότων. Η τεχνική αυτή συνδυάζει καρότα, ζάχαρη αλάτι, πιπέρι και ανθρακούχο νερό και θέλει σιγανό μαγείρεμα μέχρι να καραμελώσουν τα καρότα. Η ζάχαρη στην προκειμένη περίπτωση ενισχύει τη γεύση του καρότου και το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα υπέροχα έντονα πορτοκαλί πιάτο με λαχανικά.

Ντομάτες + κοτσάνι

Η αλήθεια είναι ότι το πράσινο κοτσάνι  της ντομάτας περιέχει όλο το άρωμα που αγαπάμε στην ντομάτα. Έτσι, αν δοκιμάσετε να βάλετε στη σάλτσα σας κι ένα κομμάτι από το πράσινο κοτσάνι της, θα ενισχύσετε το άρωμα στο τελικό πιάτο.

Φράουλες και πιπέρι

Ε σίγουρα αυτός ο συνδυασμός είναι ο πιο ασυνήθιστος. Συνήθως οι φρέσκιες φράουλες σερβίρονται με ζάχαρη, άχνη ή κρυσταλλική. Αλλά η προσθήκη ελάχιστου φρέσκου πιπεριού θα ενισχύσει τη γεύση της φράουλας, όσο δε φαντάζεστε. Δοκιμάστε το…

Ξινόμηλα+ βανίλια

Τα ξινόμηλα από μόνα τους είναι αρκετά όξινα κι έτσι επιβάλλουν την προσθήκη ζάχαρης όταν μαγειρευτούν. Οι περισσότεροι, όταν μαγειρεύουν με μήλα, προσθέτουν και λίγη κανέλα ή μοσχοκάρυδο, αλλά στην πραγματικότητα, η βανίλια κάνει ακόμα πιο έντονη τη γεύση του μήλου, χωρίς να ξεχωρίζει ως γεύση.