Τα 10 πιο χαρακτηριστικά πιάτα της ουγγρικής κουζίνας

ΠΕΜΠΤΗ, 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Η ουγγρική κουζίνα, είναι διάσημη για τα βραστά της πιάτα, τον συνδυασμό των κρεάτων -χοιρινό μαζί με βόδι και αρνί δεν είναι κάτι σπάνιο- το γκούλας και την καυτερή πάπρικα. Ποια είναι όμως, τα 10 πιο χαρακτηριστικά πιάτα της εθνικής κουζίνας της Ουγγαρίας;

Η εθνική κουζίνα της Ουγγαρίας έχει ευρωπαϊκά, μεσανατολίτικα και ασιατικά στοιχεία. Έχετε τέλος υπόψη σας πως αν σας βγάλει ο δρόμος σας στην Ουγγαρία, ξεχάστε τη δίαιτα και αν κάνετε δίαιτα, τότε απλά φροντίστε να μην σας φέρει ο δρόμος σας σε αυτό το κομμάτι της Ευρώπης.

Η Ουγγαρία έχει να σας σερβίρει πολλά παραπάνω από μια σαλάτα Βουδαπέστης και να είστε σίγουροι πως αν σας καλέσει κάποιος ούγγρος σπίτι του για δείπνο, τότε θα φύγετε άκρως ικανοποιημένοι και χορτάτοι!

Ακολουθούν 10 από τα πιο χαρακτηριστικά εθνικά πιάτα της χώρας του Δούναβη…

Γκούλας

Το εθνικό πιάτο της Ουγγαρίας είναι ένα πιάτο μεταξύ σούπας και βραστού. Πρόκειται ουσιαστικά για αργά βρασμένο βοδινό κρέας, μαγειρεμένο με καρότα, κρεμμύδια και μπόλικη πικάντικη πάπρικα. Γκούλας θα βρείτε σε κάθε μαγαζί της Ουγγαρίας, από το τελευταίο μικροσκοπικό καφέ, μέχρι τα υπερπολυτελή εστιατόρια.

Langos

Το ουγγρικό τηγανόψωμο είναι το πιο δημοφιλές σνακ των ντόπιων για το δεκατιανό τους γεύμα. Πρόκειται για τηγανισμένη σε λάδι ζύμη, γαρνιρισμένη με ξινή κρέμα και τριμμένο τυρί. Θα το βρείτε με σκόρδο, αλλά και χωρίς σκόρδο.

Κοτόπουλο με πάπρικα

Ακόμα ένα βραστό με μπόλικη πάπρικα είναι αυτό που περιέχει κοτόπουλο, αντί για βοδινό, κρεμμύδια, σκόρδο, ντομάτες και μια γερή κουταλιά από ξινή κρέμα.  Σερβίρεται με τα nokedli (είδος ζυμαρικού από αυγά) και είναι από τα φαγητά που ζεσταίνουν το μέσα μας ή όπως το λένε οι Άγγλοι, είναι ένα comfort food.

Hortobagyi: κρέπες με κρέας

Οι ουγγρικές αυτές κρέπες είναι γεμιστές με κιμά από συκώτι ή κοτόπουλο και γαρνιρισμένες με πλούσια σως από ξινή κρέμα και πάπρικα (και πάλι!).

Γεμιστά λαχανόφυλλα

Στα περισσότερα μέρη της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης θα συναντήσετε μια συνταγή με βραστό λάχανο και μια από αυτές τις περιοχές είναι και η Ουγγαρία. Εδώ λέγονται toltott kaposzta -ή αλλιώς λαχανοντολμάδες- και είναι γεμιστά με χοιρινό κιμά και –για ακόμα μια φορά- μπόλικη πάπρικα. Σερβίρονται με ξινή κρέμα και αν θέλετε να τιμήσετε την ουγγρική παράδοση στο έπακρο, τότε συνοδεύστε με λάχανο τουρσί και κομμάτια καπνιστού χοιρινού.

Κρύα σούπα από βύσσινα

Η βυσσινόσουπα δεν είναι ζεστή, όπως το συνηθίζουν τα περισσότερα ουγγρικά πιάτα, αλλά δροσερή και ιδανική για τα καλοκαιρινά βράδια της Βουδαπέστης. Φρέσκα βύσσινα  συνδυάζονται με ξινή κρέμα και ζάχαρη σε αυτό το πιάτο.

Kurtoskalacs

Το «κέικ-καμινάδα» πρόκειται για ένα κούφιο κέικ, πασπαλισμένο με ζάχαρη και ψημένο στα κάρβουνα. Η ζύμη τυλίγεται γύρω από ένα κυλινδρικό σκεύος και πάνω σε αυτό ψήνεται. Σε πολλές περιπτώσεις πασπαλίζεται με κανέλα και ψιλοκομμένα καρύδια.

Dobos

Επτά επίπεδα παντεσπάνι χωρισμένα μεταξύ τους με σοκολατένια βουτυρόκρεμα φτιάχνουν το dobos. Για αυτό το βελούδινο γλυκό ευθύνεται ο Jozsef Dobos, ζαχαροπλάστης του 19ου αιώνα. Η υπερβολική δόση σοκολάτας «σπάει» με λίγη κρέμα καραμέλα στην κορυφή του γλυκού. Θα το βρείτε στα μενού όλων των καφετεριών της χώρας.

Τούρτα eszterhazy

Παρόμοιας αισθητικής με το dobos είναι και η eszterhazy τούρτα, που «χτίζεται» με πέντε επίπεδα μαρέγκας αμυγδάλου και απαλής βουτυρόκρεμας. Το όνομα της τούρτας έλκει την καταγωγή του από τον πρίγκιπα Eszterhazy.

Somloi

Τέλος, τρία επίπεδα παντεσπάνι, με διαφορετική γεύση το καθένα -βανίλια, σοκολάτα και καρύδι- αποτελούν αυτό το άκρως δελεαστικό επιδόρπιο. Τα επίπεδα σχηματίζονται από φρέσκια σαντιγί, σως σοκολάτας και έξτρα γεύση με ρούμι.