Το clickatlife.gr στην κουζίνα με τον γάλλο chef Michel Roux

ΠΕΜΠΤΗ, 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

Για όσους δεν τον ξέρουν, ο Michel Roux είναι ένας από τους μεγαλύτερους σεφ παγκοσμίως, που έχει αναλάβει το μενού στο πανέμορφο και ζεστό μπιστρό Avenue, του ξενοδοχείου Metropolitan. Το clickatlife.gr βρέθηκε στο γεύμα που ετοίμασε ο ίδιος σε επιλεγμένους δημοσιογράφους και μεταφέρει τις εντυπώσεις του.

Για να πούμε όλα όσα έχει καταφέρει στη ζωή του ο Michel Roux -τώρα βρίσκεται στα 73 του χρόνια- πιθανώς να χρειαστούμε πολλές αράδες. Ας αρκεστούμε λοιπόν, στα βασικά: Πρόκειται για τον σεφ που μαζί με τον αδερφό του «σύστησαν» τη μοντέρνα γαστρονομία στη Βρετανία, είναι Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής από το 2004, έχει το αστέρι του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας από το 2002 και έχει «ράψει» ήδη στη «φανέλα» του 3 αστέρια Michelin.

Το 1967 δημιούργησαν μαζί με τον αδερφό του, το εστιατόριο Le Gavroche στο Λονδίνο, ανοίγοντας νέους γαστρονομικούς ορίζοντες στην κάπως «άνοστη» μέχρι τότε αγγλική σκηνή και δημιουργώντας το πρώτο τριάστερο εστιατόριο της Βρετανίας.

Το 1972, πάλι οι δυο τους, άνοιξαν στο Bray της Αγγλίας, το εστιατόριο The Watershide Inn, το πρώτο εστιατόριο εκτός Γαλλίας, το οποίο κατόρθωσε να διατηρήσει τα 3 αστέρια του για 25 ολόκληρα χρόνια.

Μεταλαμπαδεύοντας τις εξαιρετικές του γνώσεις και τη μοναδική του εμπειρία, έχει συμμετάσχει σε αρκετές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές της Μεγάλης Βρετανίας, έχει κάνει εργαστήρια και διαλέξεις σε όλο τον κόσμο και έχει εκδώσει μέχρι στιγμής, 14 βιβλία και την αυτοβιογραφία του.

Ο Michel Roux, η Γαλλία και η Ελλάδα

Ο Michel Roux αγαπά πολύ την γαλλική κουζίνα και φροντίζει να την «συστήνει» σε όλες τις γωνιές του πλανήτη, πάντα προσαρμοσμένη στις ανάγκες και προτιμήσεις της εκάστοτε κουλτούρας. Έτσι έφτασε και στη χώρα μας, εδώ και μερικά χρόνια, αναλαμβάνοντας τη δημιουργία ενός πρωτότυπου γαλλικού μενού για το μπιστρό Avenue του ξενοδοχείου Metropolitan.

Θέτοντας τις κατευθυντήριες γραμμές και πάντα ακούγοντας τις απόψεις και ιδέες των σεφ του, ο Michel Roux, εκτός από εμπνευστής γεύσεων, είναι και ο μέντορας και καθοδηγητής του έλληνα Ηλία Καριώτογλου, που έχει αναλάβει εδώ και έναν περίπου χρόνο, τα καθήκοντα του επικεφαλής της ομάδας του Avenue.

Το γεύμα στο Avenue

Ανάμεσα στα διάφορα project του, σε Βιετνάμ, Αγγλία και στη μόνιμη κατοικία του στην Ελβετία, ο Michel Roux, ευδιάθετος, ενεργητικός και πολλές φορές αστειευόμενος, καλωσόρισε πριν 2 μέρες τους μετρημένους δημοσιογράφους στον χώρο του Avenue, για ένα γεύμα, φτιαγμένο από τα χεράκια του… Και τι γεύμα!

Κάποια πιάτα του μενού που ετοίμασε, ήταν από το υπάρχον μενού του μπιστρό, ενώ άλλα ήταν ένα preview από το μενού που θα προσφέρεται σε μερικές μέρες. Όλα είναι φτιαγμένα από φρέσκες πρώτες ύλες της ελληνικής γης κι αυτό ήταν άλλωστε το κερδισμένο στοίχημα του Roux, ο οποίος είναι λάτρης της παραδοσιακής μας κουζίνας, λόγω των γεμάτων γεύσεων και της φρεσκάδας των υλικών.

Το καλωσόρισμα που ετοίμασε ήταν μερικά καναπεδάκια με αγγούρι και γαρίδα, στικ σαρδέλας και αέρινα σουδάκια με τυρί. Κατά τη διάρκεια του γεύματος ερχόταν συχνά πυκνά να μιλήσει μαζί μας και να αστειευτεί με την πρώτη ευκαιρία.

Στα ορεκτικά του, δοκιμάσαμε τις νέες δημιουργίες που θα ενταχθούν στο ανοιξιάτικο μενού του Avenue. Μια πεντανόστιμη «πηχτή» με αρνί και εποχικά λαχανικά, ήταν ιδιαίτερη και πρωτότυπη δημιουργία, ενώ η κρύα σούπα από αβοκάντο ήταν υπέροχη και δροσιστική και «έδενε» ιδανικά με το ελαφρώς γλυκό σορμπέ ντομάτας.

Εξαιρετικό ήταν και το φερμένο από το μενού του Waterside Inn, νιόκι καρυδιών με πουρέ παντζαριού και μους μαλακού τυριού. Ένα υπέροχο πιάτο –το καλύτερο ίσως κατά τη γνώμη μου- τόσο οπτικά όσο και γευστικά, που τρελαίνει τον ουρανίσκο και ανοίγει τους γευστικούς ορίζοντες και τη φαντασία μας.

Η κλασική πάπια με πορτοκάλι, ψημένη στη ροτισερί και αρωματισμένη με ελληνικό πορτοκάλι ήταν ονειρεμένη. Ψημένη ιδανικά και πολύ ζουμερή, ταίριαζε υπέροχα με τη σος πορτοκαλιού και τον σφιχτοδεμένο πουρέ πατάτας με κόκκους μουστάρδας. Επίσης, το κοτόπουλο στη ροτισερί, με πάπρικα και πατάτες dauphinois, είναι ένα από τα best seller του υπάρχοντος μενού κι όχι άδικα.

Ένα ακόμα νέο πιάτο έφτασε στο τραπέζι μας και ήταν ο σολομός σε κρούστα σφολιάτας με βουτυράτη σος με άνηθο. Ένα μοναδικό πιάτο, του οποίου παρακολουθήσαμε όλη την προετοιμασία, τον τρόπο που ο σολομός αλείφεται με τον πολτό μανιταριών και τυλίγεται στη σφολιάτα. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν μια «πίτα» σε σχήμα ψαριού, που κόβεται αριστοτεχνικά σε πολύ λεπτές φέτες, χωρίς να διαλύεται η κρούστα της σφολιάτας, συνδυάζοντας γεύσεις, που ισορροπούσαν αρμονικά, χωρίς παραφωνίες.

Για το τέλος, ετοίμασε μια crème brulee με άρωμα από ginger, με ελάχιστη κρούστα καραμέλας από πάνω, που έμοιαζε όπως επισήμανε ο ίδιος ο Michel Roux, τόσο με crème brulee όσο και με κρεμ καραμελέ. Εξαιρετική όμως, ήταν και η μαρέγκα μέσα σε λεμονάτη κρεμ ανγκλέζ, με κερασάκια μαρασκίνο, που θα προστεθεί σύντομα στο μενού. Η κρεμ ανγκλέζ «αγκάλιαζε» υπέροχα τη μαστιχωτή μαρέγκα και τα μαρασκίνο έδιναν μια ιδιαίτερη νότα στο γευστικό αποτέλεσμα.

Εκτός όμως, από τις μοναδικές δημιουργίες και εμπνεύσεις του Roux, αυτό που κρατάμε από τη συνάντηση αυτή είναι η μοναδική του προσωπικότητα. Μακριά από εγωκεντρικές συμπεριφορές που εύκολα συνοδεύουν την τόση επιτυχία, στεκόταν ειλικρινής και οικείος, αναζητώντας την επόμενη πρόκληση στη ζωή του. Γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε «Το να μένεις στάσιμος, είναι ο καλύτερος τρόπος για να πεθάνεις. Χρειαζόμαστε την πρόκληση στη ζωή μας για να πάμε μπροστά». Μάθημα γαστρονομίας λοιπόν, αλλά και ζωής, από έναν σεφ, που μακάρι να γνώριζαν βαθιά όλοι οι «μεγάλοι σεφ».

Πληροφορίες: Avenue, Λεωφόρος Συγγρού 385 (Ξενοδοχείο Metropolitan), Παλαιό Φάληρο, 210 9471001, www.avenuebistro.gr.

Βάλια Κανελλοπούλου
[email protected]