Montalbano: αυθεντικές σιτσιλιάνικες νοστιμιές στην Κολοκοτρώνη

montalbano-2
ΔΕΥΤΕΡΑ, 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

Είναι τοσοδούλικο, είναι σιτσιλιάνικο, είναι νόστιμο και είναι πανέμορφο. Λέγεται Montalbano, από τον ήρωα του Καμιλέρι και μας έχει ενθουσιάσει.

Έχετε δοκιμάσει ποτέ παραδοσιακές σιτσιλιάνικες σπεσιαλιτέ, όπως για παράδειγμα arancini, fagottino, cipollina ή pidone; Κατά πάσα πιθανότητα η απάντηση θα είναι «όχι» και για αυτό εμείς σας προτείνουμε το καλύτερο μέρος για να μυηθείτε χαλαρά και σε street ύφος, στην αυθεντική κουζίνα της Σικελίας.

Το Montalbano είναι εδώ για εσάς. Στον καταπράσινο χώρο του, με την υπέροχη ερυθρόλευκη τεντούλα στην είσοδο, σε καλωσορίζει έτοιμο να σε ταξιδέψει στο γειτονικό νησί, με τις υπέροχες παραλίες και τα πανέμορφα τοπία.

Μην προδιατίθεστε για σιτσιλιάνικη μαφία ή για καμία συνάντηση με τον Δον Κορλεόνε. Εδώ θα αράξετε στα ελάχιστα ψηλά μαρμάρινα τραπεζάκια του, με τα βαριά σιδερένια σκαμπό. Δεν είναι πολλά, 5-6 στον αριθμό, ίσα ίσα να χωρούν μερικές παρέες, για να κάνουν το κλίμα ακόμα πιο ζεστό και οικείο.

Ο κατάλογος του Montalbano διαθέτει αλμυρές και γλυκές προτάσεις, που σίγουρα θα σας ενθουσιάσουν. Οι μερίδες του έτσι κι αλλιώς είναι τύπου tapas, για να συνοδεύσουν τη μπύρα ή το σιτσιλιάνικο κρασάκι σας. Έτσι μπορείτε αν είστε παρεούλα των 4 ατόμων να τα παραγγείλετε και όλα!

Ξεκινάμε λοιπόν, με νόστιμες κροκέτες ρυζιού με λαχανικά και κιμά, τα λεγόμενα arancini Palermo (2.5€), που έρχονται ένα μεγάλο ανά μερίδα, κομμένο στη μέση. Είναι νόστιμο και χορταστικό.

Η cipollina (2.5€) είναι μια παραδοσιακή κρεμμυδόπιτα με τυρί, ενώ το fagottino Parma (2.90€) είναι ένα σφολιατοειδές με προσούτο Πάρμας. Περνώντας στις φοκάτσιες, εδώ θα βρείτε δύο διαφορετικά είδη, τη focaccia Napoli με ντομάτα, μοτσαρέλα και μυρωδικά και την focaccia Messina με αγριομάρουλο, ντομάτα και αντζούγιες (2.5€). Ήταν πεντανόστιμες, ζεστές και πολύ αφράτες.

Pidone Taormina και Αrancini Palermo

Περνώντας στα καλτσόνε, διαλέξτε είτε το τηγανητό και vegetarian pidone Taormina με αγριομάρουλο, τυρί Τούμα, ντομάτα και πατάτα (2.50€) ή το ψητό pidone Savoca με ντομάτα, χοιρομέρι και λαχανικά (2.5€). Τέλος, η λίστα των αλμυρών λιχουδιών ολοκληρώνεται με τα σιτσιλιάνικα μελιτζανοκεφτεδάκια Polpette Montalbano (3€).

Περνώντας στα γλυκά εδέσματα του καταλόγου, θα βρείτε το παραδοσιακό cassata με ανθότυρο, σοκολάτα και γλασαρισμένα φρούτα (3.5€), σοκολατόπιτα (torta al cioccolato 2.70€), λεμονόπιτα (torta al limone 2.70€), αμυγαλόπιτα (torte al mandorle 2.70€), πίτα με φρούτα (torta alla frutta 2.90€) και παραδοσιακά αμυγδαλωτά (paste di

Η μικρή βιβλιοθήκη με τα σιτσιλιάνικα κρασιά και τα αμυγδαλωτά

mandorla 0.80€) που μπορείτε να τα δείτε στην μικρούλα βιβλιοθήκη στο πλάι, μαζί με τα τοπικά κρασιά.

Είτε θέλετε να περάσετε μια βόλτα για καφεδάκι και γλυκό, είτε για ένα τσιμπολόγημα «του δρόμου», είτε ακόμα και για κρασάκια και μεζέ με την παρέα, το Montalbano είναι ο ιδανικός προορισμός. Και μετά από την επίσκεψή σας, θα εκκρεμεί μόνο ένα ταξιδάκι στην… πραγματική Σικελία!

Πληροφορίες: Montalbano, Κολοκοτρώνη 12, Αθήνα, 213 0292931, www.facebook.com/MontalbanoAthens.

Βάλια Κανελλοπούλου
[email protected]