Βαλεντίνα: από τη… Ρωσία με αγάπη

valentina
ΤΕΤΑΡΤΗ, 09 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Η Βαλεντίνα είναι μια συνοικιακή ρωσική ταβέρνα στην Καλλιθέα, που ήρθε να μας συστήσει την απλή κι αυθεντική κουζίνα της Ρωσίας. Και έμεινε χρόνια…

Αν από τη ρωσική κουζίνα το μόνο που γνωρίζετε είναι τα πιροσκί και η ρώσικη σαλάτα κι αν λέξεις όπως μαντί, σασλίκ και πελμένι σας είναι παντελώς άγνωστες, τότε μάλλον μια βόλτα από την Βαλεντίνα, θα ήταν άκρως εποικοδομητική και ενδιαφέρουσα για εσάς.

Φτάνοντας στη Βαλεντίνα, μπαίνεις σε έναν χώρο πολύ λιτό και απέριττο. Σε ένα κατά βάση λευκό σκηνικό, μερικά ρωσικά διακοσμητικά, όπως μια μεγάλη μπάμπουσκα, ένα αυθεντικό σαμοβάρι και μια μπαλαλάικα δίνουν «χρώμα» στον χώρο.

Η πιο χαρακτηριστική πινελιά όμως, έρχεται με τα πιάτα. Μην τρομάξεις αν στον κατάλογο έχεις άγνωστες λέξεις. Κάτω από κάθε πιάτο υπάρχει και η ακριβής εξήγησή του.

Μέχρι να μελετήσεις το μενού και να αποφασίσεις ποια από τις σπεσιαλιτέ  της Ρωσίας θα ανακαλύψεις αυτή τη φορά, πάρε ένα καραφάκι βότκα μαζί με λίγο λευκό ποντιακό τυρί σολγούν και αν θέλεις να δοκιμάσεις και το γεωργιανό ανθρακούχο νερό, ένα μπουκαλάκι Borzomi θα σου λύσει κάθε απορία.

Μερικά χειροποίητα ψωμάκια –ένα για τον καθένα- τα λεγόμενα λιπιόσκα, θα φτάσουν αμέσως στο τραπέζι σου ζεστά ζεστά, ενόσω εσύ διαβάζεις αναποφάσιστος…

Τα πράγματα είναι απλά στα ορκετικά, μιας και η  Βαλεντίνα σου δίνει τη δυνατότητα να επιλέξεις την ομώνυμη ποικιλία  της, με τέσσερις διαφορετικές σαλάτες (8.50€). Έτσι σε τέσσερα μπολάκια, καθόλου μικρά σε χωρητικότητα, έρχονται η γνωστή σε όλους μας ρώσικη σαλάτα, η βινεγκρέτ με πατζάρι, φασόλια, καρότο και πατάτα, όλα τουρσί, μια σαλάτα με καρότο σκόρδο και μαγιονέζα και μια με μανιτάρια. Και οι 4 ήταν υπέροχες, με μια ελαφριά προτίμηση όμως στην καροτοσαλάτα, που συνδύαζε νόστιμα το σκόρδο με τη μαγιονέζα και το λεπτοτριμμένο καρότο.

Η όρεξή σου μετά από αυτό, σίγουρα θα έχει ανοίξει για τα καλά. Για αυτό περνάμε γρήγορα στα επόμενα. Τα πιροσκί είναι ένα από τα πιάτα που οπωσδήποτε θα παραγγείλεις. Με κιμά ή με πατάτα (2€), έρχονται πληθωρικά, καλοτηγανισμένα και χωρίς καθόλου υπολείμματα λαδιού να σου χαλάνε τη γεύση.

Από τα κυρίως πιάτα, το υπέροχο σασλίκ αρνί (9€), ένα αρνίσιο σουβλάκι δηλαδή, με κρεμμύδι και πατάτες τηγανητές, ξεχωρίζει από όλα τα πιάτα με μεγάλη διαφορά. Το κρέας του είναι μαλακό, σχεδόν λιώνει στο στόμα, ενώ η γεύση από τα μπαχαρικά, υπερκαλύπτει ιδανικά την έντονη γεύση του αρνίσιου κρέατος και γεμίζει το στόμα με υπέροχα αρώματα.

Ένα από τα πιάτα που πρέπει να πάρεις είναι οπωσδήποτε ένα από τα ζυμαρικά. Διάλεξε ανάμεσα σε μαντί (ζυμαρικά ατμού με κιμά, 6.5€), πιλμένι (βραστά ζυμαρικά με

κιμά και γιαούρτι, 6.50€) και βαρένικι (βραστά ζυμαρικά με τυρί ή πατάτα, 6€). Εμείς δοκιμάσαμε τα πιλμένι, που ήταν πολύ γευστικά, μεγαλούτσικα σε μέγεθος, αλλά αρκετά βαριά με μπόλικο κρεμμύδι.

Το μοσχάρι στρογγανόφ με πουρέ (9€) ήταν ένα επίσης, καλοεκτελεσμένο πιάτο, νόστιμο και γεμάτο σε γεύση. Οι επιλογές σου όμως, μπορούν να συμπεριλάβουν και το κλασικό μπορς (σούπα λαχανικών με παντζάρι και μοσχάρι, 6€), ακρόσκα (κρύα σούπα με λαχανικά και γιαούρτι, 6€) ή ένα παραδοσιακό πλοφ με μανιτάρια ( πιλάφι κατσαρόλας με μανιτάρια και καρότο, 6€).

Οι γεύσεις της Βαλεντίνας θα σου συστήσουν την αυθεντική κουζίνα των ρωσικών σπιτιών, που σίγουρα, θα θέλεις να δοκιμάσεις ξανά και ξανά. Γιατί στην Βαλεντίνα αποκλείεται να πας μια φορά μόνο…

Πληροφορίες: Λυκούργου 235, Καλλιθέα, 210 9431871, 13-18 ευρώ.

Βάλια Κανελλοπούλου
[email protected]