Πειραϊκή: για ψαράκι και θέα... θάλασσα

axinos
ΠΕΜΠΤΗ, 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Η βόλτα κατά μήκος της Πειραϊκής είναι άλλο πράμα. Το μάτι ανοίγει και δε χορταίνεις να βλέπεις θάλασσα. Όταν σουρουπώνει δε, το ηλιοβασίλεμα εδώ είναι μοναδικό. Αφιερώστε μια μέρα για να περπατήσετε μέχρι τη Μαρίνα Ζέας ή το Πασαλιμάνι και στο τέλος, κάντε μια στάση για ψάρι και ούζο σε μια από τις ψαροταβέρνες της Ακτής Θεμιστοκλέους ή λίγο πιο μέσα.

Αχινός

Ένας ζεστός και φιλόξενος χώρος σας περιμένει να σας ταξιδέψει με το θαλασσινό του ντεκόρ και τις ψαρολιχουδιές του. Αν και έμεινε κλειστό για χρόνια, άνοιξε πρόσφατα με νόστιμους ψαρομεζέδες και νησιώτικο σκηνικό.  Τώρα που ο καιρός σιγά σιγά το επιτρέπει, καθίστε στα όμορφα μπαλκονάκια του και αγναντέψτε τη θάλασσα. Δοκιμάστε γαριδάκι ψιλό, μύδια αχνιστά, γαύρο στο τηγάνι και ό,τι ψάρι έχει φρέσκο.
Πληροφορίες: Ακτή Θεμιστοκλέους 51, Πειραιάς, 210 4526944, www.axinos.gr

Το Αγκυροβόλι του Σωτήρη

Στην καρδιά της Πειραϊκής, το Αγκυροβόλι του Σωτήρη προσφέρει και τους δικούς του ψαρομεζέδες. Βρίσκεται εκεί από το 1999, σε ένα κλασικό σκηνικό ψαροταβέρνας και τρατάρει θαλασσινά και φρέσκα ψάρια. Δοκιμάστε μελιτζάνα με τυρί και θαλασσινά, γαρίδες σαγανάκι, αχινοσαλάτα και φυσικά, τη φημισμένη του γαριδομακαρονάδα, μαζί με ένα ψάρι στα κάρβουνα.
Πληροφορίες: Ακτή Θεμιστοκλέους 324, 2104511231

Ημεροβίγλι

Ένα όμορφο, μοντέρνο και πολύχρωμο σκηνικό, σε καλωσορίζει για να ατενίσεις τη θάλασσα του Σαρωνικού στα πόδια σου. Μικρά κεσεδάκια έγιναν φωτιστικά, θαλασσινά ντεκόρ στόλισαν τα μαξιλάρια και τους καναπέδες και πολύχρωμα πιάτα στρώθηκαν έτοιμα να γεμίσουν με νόστιμα θαλασσινά. Μελετήστε το αρκετά μεγάλο μενού του και δοκιμάστε γαύρο ξιδάτο, γαριδοφλογέρα, φάβα σαντορινιά, σαρδέλα ψητή, μύδια μπεκρή μεζέ, αθερίνα του φαγά, γαριδάκι συμιακό και πολλά ψάρια με το κιλό.
Πληροφορίες: Ακτή Θεμιστοκλέους 56, 210 4523382, www.imerovigli.com.gr

Τα βράχια της Πειραϊκής 

Ο ιδιοκτήτης του κατάγεται από την Κάλυμνο και φέρνει μαζί του την θαλασσινή του κουλτούρα. Ο χώρος του είναι απλός, ντυμένος στα μπλε της θάλασσας  και η κουζίνα του δεν ησυχάζει ποτέ. Δοκιμάστε μύδια σαγανάκι, γαύρο ή αθερίνα στο τηγάνι, μπακαλιάρο σκορδαλιά, σαρδέλα ψητή, σουπιές κρασάτες και την σπεσιαλιτέ της Καλύμνου, το Σπινιάλο (τρόπος διατήρησης της ψίχας από τις φούσκες).
Πληροφορίες:  Ακτή Θεμιστοκλέους 300, Πειραιάς, 210 4538461.

Φάρος 

Μια ιδανική επιλογή για να θυμηθείτε τις παραδοσιακές καλτ ψαροταβέρνες της περιοχής που έχει μείνει αναλλοίωτη στον χρόνο. Παραδοσιακή, όπως πρέπει να είναι μια καλή ψαροταβέρνα εδώ, με απλό χώρο, χωρίς μοντέρνες προσθήκες. Εδώ θα δοκιμάσετε μύδια αχνιστά, καλαμάρι γεμιστό, χταπόδι ψητό και ζουμερό και φρέσκα ψάρια στα κάρβουνα.
Πληροφορίες: Ακτή Θεμιστοκλέους 344, Πειραϊκή, 210 4518908.

Μαργαρώ

Λίγο παραμέσα από την Ακτή Θεμιστοκλέους, επί της οδού Χατζηκυριάκου, βρίσκεται η Μαργαρώ, ένα ταβερνάκι που πρέπει να επισκεφθείτε αν βρεθείτε στον Πειραιά. Δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο από άποψη χώρου ή περιβάλλοντος, ούτε θα σας εντυπωσιάσει με το πληθωρικό μενού της. Εδώ θα έρθετε αποκλειστικά και μόνο για μπαρμπούνι ή κουτσομούρα, γαριδάκι και άφθονο ούζο. Σε ένα δωμάτιο με 7-8 τραπέζια, το τηγάνι «παίρνει φωτιά» και τηγανίζει οτιδήποτε έρθει κάθε μέρα. Σχεδόν πάντα έχει μπαρμπουνάκι ή κουτσομούρα, γαριδάκι και καμιά φορά φαγκρί ή σαρδέλα. Συνοδέψτε με μια χωριάτικη σαλάτα και ούζο.
Πληροφορίες: Χατζηκυριάκου 126, Πειραιάς, 210 4514226

Γιάννης

Στην οδό Χατζηκυριάκου βρίσκεται και ο Γιάννης, μια απλή και τίμια ψαροταβέρνα, με ποιότητα που εμπιστεύεσαι και επισκέπτεσαι ξανά και ξανά. Η καραβιδόψιχα είναι από τα φόρτε του μαγαζιού, όπως και το εξαιρετικό συμιακό γαριδάκι. Εδώ θα βρείτε και ψάρι ημέρας φρέσκο, ψημένο στα κάρβουνα με μαεστρία.
Πληροφορίες: Χατζηκυριάκου 107, Πειραιάς, 210 4180160, www.ogiannis.gr

Γεια μας

Είναι από τις σχετικά νέες αφίξεις της περιοχής, με κλασικούς μεζέδες και πειραγμένες εκδοχές τους. Το μοντέρνο πετρόχτιστο σκηνικό, με το παλιωμένο πλακάκι του, συνδυάζεται όμορφα με μια μεγάλη ποικιλία σε μεζέδες, όπως το τηγανητό καβούρι, τις καραβίδες, το συμιακό γαριδάκι, την παέγια και το γαριδοσαγανάκι ούζου. Γιατί δίπλα στα κλασικά στέκια υπάρχουν και τα νεότερα, μοντέρνα ουζερί ως νέα πρόταση της περιοχής.
Πληροφορίες: Ακτή Θεμιστοκλέους 66, 210 4511260.

Διάσημος

Ο Διάσημος είναι όντως διάσημος στην περιοχή, μιας και «κρατάει» εδώ και 50 χρόνια. Με θαλασσινό ντεκόρ, κρεμασμένα χταπόδια, τιμονιέρες, κουπιά και μύλους στους τοίχους, ο Διάσημος θα σας «χορτάσει» για τα καλά με το φαγητό του.  Καλαμαράκια, μύδια σαγανάκι, μελιτζανοσαλάτα της γιαγιάς, ταλιατέλες με φρούτα της θάλασσας, μπουγιαμπέσα και πολλά ακόμα ψάρια και θαλασσινά, θα βρείτε όλα στον κατάλογό του.
Πληροφορίες: Ακτή Θεμιστοκλέους 308, Πειραϊκή, 2104517471, www.odiasimos.gr

Θαλασσάκι

Με μοναδική θέα στη θάλασσα, το Θαλασσάκι θα βάλει τα δυνατά του για να σε ικανοποιήσει. Είναι ένα κλασικό ουζερί, με χαριτωμένες πινελιές στη διακόσμησή του, όπως τα ψάθινα καπέλα στα φωτιστικά του. Τα μεζεδάκια του είναι νόστιμα, όπως οι ζουμερές γαρίδες στα κάρβουνα, το ριζότο με γαρίδες, το χταπόδι στα κάρβουνα, η τσιροσαλάτα και η καλοτηγανισμένη αθερίνα.
Πληροφορίες: Ακτή Θεμιστοκλέους 310, Πειραϊκή, 210 4181616, https://www.facebook.com/thalassaki.net

Βάλια Κανελλοπούλου
[email protected]