Θείο τραγί: μια φρέσκια και low budget ματιά στο gourmet

theio-tragi
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Λέγεται Θείο Τραγί και πήρε το όνομά του από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Σκαρίμπα. Αυτοαποκαλείται punk bistro και αν δεν το επισκεπτόμασταν δεν θα μπορούσαμε να κατανοήσουμε την έννοια αυτού του όρου.

Ο όρος «punk bistro» δεν αναφέρεται μόνο στις μουσικές επιλογές του εν λόγω εστιατορίου, αλλά και στη γενικότερη φιλοσοφία του, μιας και έχει μπει φουριόζικο στη γαστρονομική σκηνή της πόλης μας, «παίζει δυνατά» και ζει έντονα.

Ο χώρος του μοιράζεται σε δύο αίθουσες, την μπροστά που έχει περισσότερο χαρακτήρα μπαρ με 2-3 τραπέζια και ένα άνετο μπαρ στη μέση και την πίσω αίθουσα που έχει 6-7 μεγάλα ξύλινα τραπέζια με άνετους πάγκους με πλάτη. Το γενικότερο ύφος της δεύτερης αίθουσας μου θύμισε παλιό σχολείο, με τα χαρακτηριστικά θρανία που είχαν ενσωματωμένα  τα καρεκλάκια τους.

Σχετικά χαμηλός και γλυκός φωτισμός, με παλιομοδίτικα κηροπήγια σε μερικά τραπέζια  και βιομηχανικό υλικό στους τοίχους, συνέθεταν ένα πανέμορφο σκηνικό, ιδανικό για να απολαύσεις στο έπακρο τόσο το υπέροχο φαγητό, όσο και την παρέα με τους φίλους. Ευτυχώς, η μουσική στην μέσα αίθουσα ήταν τόσο χαμηλή ώστε να μπορείς να μιλήσεις με τους δίπλα σου, αλλά και τόσο δυνατή όσο χρειάζεται για να υπερκαλύψει τη βαβούρα.

Κόκορας με κανελόνι, μανιτάρι και λαχανάκια Βρυξελλών

Στο ψητό: στην κουζίνα βρίσκονται 3 σεφ –μέλη των 12 συνεταίρων που αποτελούν την ομάδα που έστησε και «τρέχει» το Θείο Τραγί- με εξαιρετικές ιδέες, φρέσκια φιλοσοφία και πρωτότυπες εμπνεύσεις. Κι αυτό είναι άλλωστε, που κάνει το Θείο Τραγί έναν χώρο που πρέπει να επισκεφθείτε. Τα υπόλοιπα 9 άτομα της ομάδας βρίσκονται στα διάφορα άλλα πόστα του εστιατορίου, στο μπαρ, στο σέρβις κτλ., όλοι ευγενέστατοι και γλυκύτατοι.

Η κάρτα του είναι περιορισμένη και  αυτό είναι ένα ακόμα δυνατό –κατά τη γνώμη μου- στοιχείο του εστιατορίου. Λίγα, εμπνευσμένα και καλοεκτελεσμένα  πιάτα είναι αυτό που ζητά ο πελάτης στην ουσία. Και στο Θείο Τραγί θα φας και θα πιεις μοναδικά.

Από τα πιάτα του δοκιμάσαμε το καπνιστό ριζότο με σανό, μπισκότο καπνιστής πάπρικας και αφρό γραβιέρας, ωραία χυλωμένο κι εξαιρετικά εύγευστο, με ιδανικά ισορροπημένες γεύσεις (6€). Το ίδιο θα λέγαμε και για το γεμιστό καλαμάρι με ισπανικό λουκάνικο chorizo, σερβιρισμένο μέσα σε σούπα μπουγιαμπέσα δίπλα σε πράσινα φασολάκια (7€).

Από τα κυρίως πιάτα, ο κόκκορας ταντούρι, με λαχανάκια Βρυξελλών και κανελόνι γεμιστό με μανιτάρια ήταν υπέροχος. Καλοψημένος αλλά και ζουμερός, χωρίς να ξεραθεί στο ψήσιμο, είχε εξαιρετική γεύση ενώ ο συνδυασμός του με το κανελόνι και το μανιτάρι ήταν πολύ νόστιμος (10€).

Αποκάλυψη ήταν και το μοσχάρι με σοκολάτα και βατόμουρο (12€). Μην τρομάζετε! Το μοσχάρι ήταν κατσαρόλας με μια σκούρα πεντανόστιμη σος (δεν ήταν σοκολάτα). Ακριβώς δίπλα βρισκόταν ένα τύπου σουφλέ φραμπουάζ, με ξεροψημένο ψωμάκι, βατόμουρο και τυρί αλλά κι ένα bitter σοκολατάκι. Οι γεύσεις συνδυάζονταν μοναδικά (ναι και η σοκολάτα) και απογείωναν την γευστική εκδοχή του μοσχαριού κατσαρόλας. Να τονίσουμε εδώ, ότι η συγκεκριμένη μερίδα ήταν εξαιρετικά πληθωρική και χορταστικότατη ακόμα και για 2 όχι και τόσο πεινασμένα στόματα.

Οι εκπλήξεις όμως, δεν σταματούσαν μόνο στα ορεκτικά και τα κυρίως πιάτα, μιας και τα γλυκά ήταν πολύ ξεχωριστά. Μαντολάτο, Μήλο ή έναν πειρασμό λευκής και μαύρης σοκολάτας; Εδώ ήταν το πρόβλημα! Διαλέξαμε τελικά, το μήλο (7€) και δεύτερο γλυκό δεν χωρούσε… Έφτασε ένα πανέμορφο ορθογώνιο πιάτο, με έναν κύλινδρο μους μήλου τυλιγμένο σε «ζελατίνα» κανέλας, ένα κύβο «κέικ» μήλου, μια μπάλα αφρού μαστίχας και ένα σφαιρίδιο ρακόμελου. Εκτός από εντυπωσιακά πρωτότυπη σύνθεση κι εκτέλεση,  το γλυκό σίγουρα, δεν ήταν μόνο για έναν. Για αυτό προνοήστε…

Κι εκτός από τις μετρημένες επιλογές σε ελληνικά κρασιά που θα βρείτε στον κατάλογο, στο Θείο Τραγί φτιάχνουν κι εξαιρετικά κοκτέιλ που πρέπει να δοκιμάσετε, όπως το Three Apple Martini  και μια παραλλαγή του Bloody Mary σε ποτήρι Martini, το Tomato Loco.

Κι όπως καταλάβατε από τις τιμές που αναφέραμε παραπάνω, εδώ δεν θα πονέσει η τσέπη σας. Αυτό άλλωστε είναι και το ωραίο στο Θείο τραγί, που κατάφερε να προσγειώσει την νόστιμη gourmet κουζίνα και την ευφάνταστη γαστρονομική δημιουργικότητα σε low budget επίπεδα! Συγχαρητήρια!

Πληροφορίες: Θείο Τραγί, Κυδαντιδών 36, Άνω Πετράλωνα, 210 3410296, www.facebook.com/totheiotragi.gr, 14-18 ευρώ.

Βάλια Κανελλοπούλου
[email protected]