Πασχαλινά πιάτα από όλο τον κόσμο

paskha
ΤΕΤΑΡΤΗ, 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Κάθε μεγάλη γιορτή έχει και το δικό της μενού. Κι αν για εμάς Πάσχα σημαίνει το τέλος της νηστείας και εορτασμός με μαγειρίτσα, αρνί στη σούβλα και τα γνωστά παρελκόμενα, αυτό δε σημαίνει ότι όλος ο πλανήτης κάνει το ίδιο, αφού κάθε λαός έχει τη δική του γευστική κουλτούρα. Ας δούμε μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις…

Ρωσία

Το Πάσχα για τη Ρωσία – όπως και για όλους τους Ορθόδοξους- είναι πολύ σημαντική υπόθεση. Λογικό λοιπόν, είναι να υπάρχει κι ένα πλούσιο πασχαλινό μενού για να εορταστούν οι μέρες μετά την Ανάσταση. Ίσως η πιο χαρακτηριστική γεύση είναι το Paskha, ένα επιδόρπιο σε σχήμα πυραμίδας, η βάση του οποίου είναι το τυρί. Συνήθως δε, είναι διακοσμημένο με θρησκευτικά σύμβολα, όπως τα γράμματα ΧΒ που σημαίνουν «Χριστός Ανέστη» στα ρώσικα.

Ιταλία

Στη γειτονική Ιταλία συνηθίζουν να γιορτάζουν το τέλος της πασχαλινής νηστείας, τρώγοντας Torta di Pasqua, δηλαδή πίτα του Πάσχα, η οποία είναι ένα κέικ με τυρί και αβγά. Η torta di Pasqua συνήθως, ψήνεται κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και μάλιστα, φτιάχνεται σε μεγάλες ποσότητες, γιατί σύμφωνα με την παράδοση, αν χρωστάς χάρη σε κάποιον, πρέπει να του ανταποδώσεις προσφέροντάς του κομμάτια από αυτό το έδεσμα. Θα τη συναντήσετε σε δύο εκδοχές, γλυκιά και αλμυρή: η γλυκιά θυμίζει τσιζκέικ με μέλι, ενώ η αλμυρή μπορεί να έχει διάφορα είδη κρέατος και θυμίζει περισσότερο πίτσα.

Αργεντινή

Μας χωρίζει ένας ολόκληρος ωκεανός με την ήπειρο της Αμερικής και όμως, αν δούμε το πασχαλινό μενού των χωρών που βρίσκονται εκεί, θα διαπιστώσουμε ότι η γαστρονομική –τουλάχιστον – απόσταση δεν είναι τόσο μεγάλη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της Αργεντινής είναι το τσουρέκι ή Rosca de Pascua, ένα μάλλον γλυκό ψωμί σε σχήμα δαχτυλιδιού, το οποίο σερβίρεται την ημέρα του Πάσχα και συνοδεύει ιδανικά το (χωνευτικό) καφέ, μετά το λουκούλλειο μεσημεριανό γεύμα. Συχνά είναι διακοσμημένο με αβγά βραστά αλλά οι περισσότεροι το σκεπάζουν με ζάχαρη άχνη ή κρυσταλλική.

Ινδία

Η Ινδία είναι μια χώρα, στην οποία συνυπάρχουν αρμονικά όλες, λίγο-πολύ, οι θρησκείες. Οι Χριστιανοί της Ινδίας, κυρίως εκείνοι που ζουν στην Goa, γιορτάζουν το Πάσχα φτιάχνοντας πιάτα που συνδυάζουν τις ινδικές, αλλά και της πορτογαλικές γαστρονομικές παραδόσεις. Το πιο χαρακτηριστικό πιάτο για την ημέρα του Πάσχα είναι το κοτόπουλο cafreal, το οποίο θυμίζει τη διάσημη συνταγή tandoori, μόνο που το χρώμα της σάλτσας είναι πράσινο, εξ αιτίας των φύλλων του κόλιανδρου και των πράσινων καυτερών πιπεριών που προσθέτουν. Το κοτόπουλο μαρινάρεται όλη τη νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου και ψήνεται το μεσημέρι της Κυριακής.

Πολωνία

Στην Πολωνία όταν ετοιμάζουν πασχαλινά αβγά, δεν εννοούν ούτε τα σοκολατένια, ούτε τα βαμμένα. Εννοούν τα «γεμιστά αβγά», δηλαδή τα Jajka Faszerowany. Πρόκειται για ένα ορεκτικό που σερβίρεται την Κυριακή του Πάσχα. Γίνονται συνήθως, γεμιστά με ζαμπόν, τυρί, ξινή κρέμα και μουστάρδα. Δεν είναι πολύ δύσκολα στην παρασκευή τους, ενώ ανοίγουν πραγματικά την όρεξη για τις σούπες και τα κυρίως πιάτα που θ’ ακολουθήσουν.

Ισπανία

Ένα από τα πιο νόστιμα συνοδευτικά για το κρέας της Κυριακής του Πάσχα είναι οι Patatas a la Importancia ή «σημαντικές πατάτες». Τις ψιλοκόβουν, τις βουτούν σε αλεύρι, αβγό και τις τσιγαρίζουν σε ελαιόλαδο. Έπειτα τις αφήνουν να σιγοβράσουν σε μια σάλτσα με ψιλοκομμένο κρεμμύδι, σκόρδο, σαφράν και ζωμό κοτόπουλο και τις σερβίρουν ζεστές. Δοκιμάστε να τις φτιάξετε, αντί για τις κλασικές τηγανητές πατάτες και θα δώσετε ένα έθνικ άρωμα στο πασχαλινό σας τραπέζι!

Άρτεμη Φύσσα
[email protected]