8 πανέμορφες καφετέριες σε αθηναϊκά μουσεία

cafe-akropoli
ΤΕΤΑΡΤΗ, 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

8 υπέροχα υπαίθρια και ημιυπαίθρια café, σε κάποια από τα πολύ ενδιαφέροντα μουσεία της πόλης μας για να συνδυάσετε το τερπνόν μετά του ωφελίμου.

Café – εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης

Είναι πιθανό το café του μουσείου της Ακρόπολης να έχει περισσότερους επισκέπτες απ’ ό, τι το ίδιο το μουσείο, πράγμα κατανοητό, ως ένα βαθμό, αφού η ευάερη και ευήλια ταράτσα του διαθέτει προνομιακή θέα προς τον Ιερό Βράχο. Σημειώστε ότι στο φημισμένο του μενού προβλέπονται ειδικά πιάτα για τα παιδιά, με μειωμένες τιμές και ότι τις Παρασκευές το βράδυ, το εστιατόριο παρατείνει τη λειτουργία του έως τις 12, ενώ καθημερινά ως τις 12 το μεσημέρι προσφέρεται ελληνικό πρωινό.

Πληροφορίες: Μουσείο της Ακρόπολης, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, 210 9000900, www.theacropolismuseum.gr/el/content/kafe-estiatorio

Gaz à l’eau, Τεχνόπολις

Ο χώρος όπου στεγάζεται το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου μας δίνει συχνά – πυκνά αφορμές για να τον επισκεπτόμαστε, είτε για το μουσείο του, είτε για φεστιβάλ, εκθέσεις, συναυλίες, συζητήσεις και προβολές. Στην ευρύχωρη Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων φιλοξενείται επίσης το καφέ Gaz à l’eau, όπου μπορεί κανείς να πιεί χυμούς, καφέδες και κοκτέιλ, αλλά και να γευτεί κάποιο ελαφρύ γεύμα. Στα συν: ο μεγάλος ελεύθερος πράσινος χώρος στον οποίο τα παιδιά μπορούν να παίξουν και να τρέξουν άνετα.

Πληροφορίες: Πειραιώς 100, 6941 654030, www.technopolis-athens.com/web/guest/visitors/technopoliscafe

Café – bistrot «Ilissia», Βυζαντινό Μουσείο

Στη σκιά του μεγάρου της Δούκισσας της Πλακεντίας, μέσα στον κήπο του Βυζαντινού μουσείου, λειτουργεί το café – bistrot «ILISSIA», μέσα στο οποίο θα ξεχάσετε για λίγο ότι βρίσκεστε σε μία από τις πολύβουες λεωφόρους της Αθήνας. Καφές, γλυκό ή κάποιο ελαφρύ πιάτο σ’ ένα πραγματικά ήρεμο περιβάλλον, με την κορυφογραμμή του Υμηττού στο βάθος.

Πληροφορίες: Βασ. Σοφίας 22, 213 2139607 www.byzantinemuseum.gr/el/cafe/

Café Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Μέσα στο κατάφυτο αίθριο του μουσείου, μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας – και όχι μόνο – ενώ γύρω – γύρω σας κάνουν παρέα τα αγάλματα και τα ψηφιδωτά της μόνιμης έκθεσης. Πραγματικά, θα ήταν δύσκολο να βρείτε μια τόσο ήσυχη και όμορφη γωνιά σε αυτή την πολύπαθη περιοχή, στην οποία μάλιστα έχετε και δωρεάν πρόσβαση στο ιντερνετ. Αν ψάχνετε ένα ήσυχο μέρος για διάβασμα ή δουλειά, μόλις το βρήκατε.

Πληροφορίες: Πατησίων 44, 213 214 4890, www.namuseum.gr/visiting/caffe-gr.html

Αναψυκτήριο Νομισματικού μουσείου

Μέσα στον καταπράσινο  και πανέμορφο κήπο του Ιλίου Μελάθρου βρίσκεται το αναψυκτήριο του Νομισματικού μουσείου, στο οποίο μπορείτε να κάνετε μια στάση είτε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής στο μουσείο, είτε για να κάνετε ένα διάλειμμα από τις δουλειές στο κέντρο. Τις ώρες και τις μέρες αιχμής, ίσως χρειαστεί να κάνετε λίγη περισσότερη υπομονή, αφού τα σκιερά τραπεζάκια του κήπου γεμίζουν γρήγορα.

Πληροφορίες: Πανεπιστημίου12, 210 3610067, www.nma.gr/anapsiktirio.htm

Café Μουσείου Μπενάκη, Κεντρικό κτήριο

Το μουσείο Μπενάκη, με τα παραρτήματά του, είναι μια όαση πολιτισμού για αυτή την πόλη. Στην ταράτσα του κεντρικού κτηρίου, στην οδό Κουμπάρη, λειτουργεί ένα υπέροχο μικρό café, το οποίο αξίζει να επιλέξετε όχι μόνο για το μενού του, αλλά, κυρίως, για τον… αέρα του, αφού η θέα από εκεί εκτείνεται προς την Ακρόπολη, το Λυκαβηττό και τον Εθνικό Κήπο. Επί τη ευκαιρία, να πούμε ότι ελπίζουμε πως το υπέροχο μικρό café του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης θα ξαναλειτουργήσει σύντομα.

Πληροφορίες:  Κουμπάρη 1 & Βασ. Σοφίας, 210 367 1000, www.benaki.gr/index.asp?id=2010105&lang=gr

Aethrion at Cycladic, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Το μικρό, πλην όμορφο, πράσινο και ευήλιο αίθριο του μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, είναι ιδανικό ακόμα και για εκείνες τις ηλιόλουστες μεν, χειμωνιάτικες δε μέρες, αφού καλύπτεται με διάφανη συρόμενη οροφή που επιτρέπει στο φως του ήλιου να διαχέεται σε κάθε γωνιά. Τους ανοιξιάτικους και τους καλοκαιρινούς μήνες, η οροφή ανοίγει, το αεράκι περνάει και οι λευκές τέντες δημιουργούν μια ιδανική σκιά για κουβέντα και χαλάρωση.

Πληροφορίες: Βασιλίσσης Σοφίας και Ηροδότου 1, 210 7228321-3, www.cycladic.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=node&cnode=19

Black Duck Bistrot, Μουσείο Πόλεως Αθηνών

Πόσες φορές έχετε προσπεράσει το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών; Μάλλον πολλές. Είναι παράδοξο, όμως που οι περισσότεροι κάτοικοι της Αθήνας αγνοούν ακόμη και την ύπαρξή του, παρόλο που αυτό βρίσκεται κατάκεντρα, στην πλατεία Κλαυθμώνος. Πρόκειται για ένα μουσείο με πολύ ενδιαφέρουσες συλλογές που εκτείνονται από τα αρχαία και τα βυζαντινά χρόνια έως αντικείμενα – δείγματα της πρόσφατης ιστορίας – υπήρξε δε πρώτη κατοικία του Όθωνα και της Αμαλίας. Αν αυτά δε σας έπεισαν να το επισκεφτείτε, τότε θα πρέπει να μάθετε ότι στο πίσω μέρος του μουσείου λειτουργεί το υπέροχο Black Duck Bistrot, μέσα σ’ ένα πανέμορφο κήπο – ακόμα υπάρχει εκεί ο φοίνικας που είχε φυτέψει η Αμαλία. Μια επίσκεψη θα σας κερδίσει δια παντός.

Πληροφορίες: Παπαρρηγοπούλου 7, Πλ. Κλαυθμώνος, 210 3246164, http://blackduckgarden.gr/

Άρτεμη Φύσσα
[email protected]