Τα 10 ομορφότερα εστιατόρια στον κόσμο

four-seasons

The Four Seasons, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

ΤΡΙΤΗ, 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Κάποια εστιατόρια έχουν μία ρουστίκ γοητεία, ενώ άλλα συνδυάζουν την υψηλή τέχνη με μία πραγματικά εκπληκτική αρχιτεκτονική. Δείτε τα 10 πιο όμορφα εστιατόρια του κόσμου, έτσι όπως τα παρουσίασε η Daily Meal.

Είναι παγκοσμίως γνωστό ότι ένα σάντουιτς με ζαμπόν που το τρως στον τριανταφυλλένιο κήπο των Βερσαλλιών έχει ασύγκριτα καλύτερη γεύση με κάποιο ακριβώς ίδιο όταν το τρως οπουδήποτε αλλού και αυτό γιατί, προκειμένου ένα γεύμα να φτιάξει μια ανάμνηση που θα διαρκέσει μια ζωή, η όρασή μας πρέπει να διεγερθεί παράλληλα με τη γεύση μας.

Σ’ αυτή τη λίστα λοιπόν, θα βρείτε κάποια από τα πιο διάσημα εστιατόρια του κόσμου, τα οποία έχουν δεχθεί εξαιρετικές κριτικές τόσο για το φαγητό τους, όσο και για το περιβάλλον τους. Το καθένα έχει διαφορετικό στυλ, αλλά όλα έχουν σχεδιαστεί με προσοχή και κομψότητα.

10. Mugaritz, Rentería, Ισπανία

Εξωτερικά το  Mugaritz ίσως να εξαπατήσει με την απλότητά του: ένα ρουστίκ σπίτι, βολεμένο κάτω από μία καταπράσινη σκιά. Εσωτερικά όμως, το εστιατόριο έχει μια έξυπνη διαρρύθμιση με ένα ζεστό μοντέρνο ρουστίκ στυλ και θέα προς τη φύση. Ο σεφ Andoni Luis Aduriz προσφέρει κάποια από τα καλύτερα από-τη-φάρμα-στο-πιάτο φαγητά, ενώ η όλη εμπειρία θα σας κάνει να αισθανθείτε ότι έχετε κάνει την πιο εκλεπτυσμένη επιλογή στον κόσμο.

9. Hakkasan, Beverly Hills, ΗΠΑ

Το Hakkasan ίσως να είναι το πιο κουλ εστιατόριο που θα επισκεφτείτε ποτέ. Έχει μια περίεργη διακόσμηση η οποία θυμίζει φουτουριστικό κλαμπ, αλλά και ένα βασιλικό αέρα, αφού ιδιοκτήτης του εστιατορίου είναι ο σεΐχης Mansour bin Zayed al Nahyan, πρίγκηπας της βασιλικής οικογένειας του Άμπου Ντάμπι. Το μενού αποτελείται από καντονέζικα πιάτα της κινέζικης κουζίνας και παρόλο που το εστιατόριο είναι μάλλον σκοτεινό, αν παρατηρήσετε γύρω σας μπορεί να δείτε κάποια από τις Kardashian ή τον Gordon Ramsey – είναι συχνοί πελάτες.

8. Maiden’s Tower, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Ο αυθεντικός Πύργος του Λέανδρου (Kız Kulesi) είχε χτιστεί το 1110 σ’ ένα νησάκι μέσα στο Βόσπορο από τον αυτοκράτορα προκειμένου να προστατεύσει την αγαπημένη του κόρη από την πραγμάτωση μιας προφητείας που έλεγε ότι εκείνη θα πέθαινε από δάγκωμα φιδιού στα 18 της. Τελικά, η προφητεία βγήκε αληθινή και η κόρη, λέγεται ότι, πέθανε εκεί. Σήμερα πάντως ο πύργος είναι προστατευμένος από… έρποντες εισβολείς και χρησιμοποιείται σαν εστιατόριο το οποίο προσφέρει μια καταπληκτική πανοραμική θέα της πόλης και έναν αέρα από τον παλιό κόσμο του Βυζαντίου.

7. L’Opera, Παρίσι, Γαλλία
Σχεδιασμένο από την εκκεντρική γαλλίδα αρχιτέκτονα Odile Decq το στυλ του εστιατορίου L’ Opera με τα βελούδινα κόκκινα χαλιά, τις ταπετσαρίες και το θολωτό ταβάνι, αποπνέει πλούτο, κομψότητα, ακόμα και σνομπισμό. Το μενού είναι γαλλικό και οι συνδαιτυμόνες  θα νιώσουν σα να πρωταγωνιστούν σε ρομαντική ταινία.

6. Taj Lake Palace, Udaipur, Ινδία

Οι επισκέπτες αυτού του υπέροχου ξενοδοχείου προσκαλούνται να δειπνήσουν στο Mewar Terrace το οποίο έχει θέα προς τα παλάτια της πόλης Udaipur και τη λίμνη Pichola. Τα πιάτα φτιάχνονται από τον σεφ σε συνεργασία με τους πελάτες και σε συμφωνία με τα γούστα τους!

5. Tori Tori, Polanco, Μεξικό

Το Tori Tori, σχεδιασμένο από το Michel Rojkind, είναι φτιαγμένο σαν ένα τεράστιο σύγχρονου ύφους γλυπτό,  το οποίο θυμίζει έναν κισσό που περικυκλώνει τους τοίχους και κάθε δωμάτιο είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να θυμίζει κάποιο στοιχείο της γης. Το μενού αποτελείται από παραλλαγμένες και απολαυστικές εκδοχές του σούσι. 

3. Le Louis XV, Μόντε Κάρλο, Μονακό

Ο σεφ Alain Ducasse άνοιξε αυτό το μοναδικό εστιατόριο μετά από ένα στοίχημα με τον πρίγκιπα Ρενιέ Γ’, ο οποίος τον προκάλεσε, λέγοντάς του ότι είναι αδύνατο να κερδίσει τρία Michelin αστέρια σε τέσσερα χρόνια. Ο πρίγκιπας έχασε κι ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου δημιουργήθηκε. Το μενού είναι τυπικά γαλλικό, το δε εσωτερικό του εκπληκτικό, με αστραφτερά κρύσταλλα να στάζουν σχεδόν από τα υπέροχα ταβάνια. Πρόκειται για μία πραγματικά βασιλική εμπειρία.

2. The Four Seasons, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Αυτό το ορόσημο των μοντέρνων εστιατορίων είναι στην πραγματικότητα εν μέρει μουσείο, εν μέρει εστιατόριο. Άνοιξε το 1959, το κτήριο σχεδιάστηκε από το Miles van der Rohe και το εσωτερικό του από τον Phillip Johnson, δύο αρχιτέκτονες σούπερ σταρ. Η πρόθεσή τους ήταν να συνδυάσουν την τέχνη, την αρχιτεκτονική και το φαγητό για να δημιουργήσουν μια εμπειρία χωρίς προηγούμενο. Το 1989 ανακηρύχτηκε τοπογραφικό μνημείο της Νέας Υόρκης, ενώ τα ποτήρια και οι καρέκλες του έχουν εκτεθεί σε διάφορα μουσεία. Τα πιάτα του μενού έχουν κερδίσει βραβεία James Beard και συνολικά το εστιατόριο θεωρείται ένας θρίαμβος της αμερικανικής αρχιτεκτονικής, τον οποίο δε θα πρέπε να παραλείψει να επισκεφτεί όποιος εκτιμά την υψηλή τέχνη, το καλό φαγητό ή και τα δυο.

1. Ithaa Undersea Restaurant, Conrad Maldives Rangali Island, Μαλδίβες

Για να μπείτε σ’ αυτό το ασυνήθιστο εστιατόριο, το πρώτο αυτού του είδους σ΄ ολόκληρο τον κόσμο, θα πρέπει να κατεβείτε από μια σπειροειδή σκάλα που βρίσκεται στο τέρμα μιας προβλήτας. Μόλις μπείτε θα βρεθείτε να γεύεστε το φαγητό σας κάτω από έναν καθαρό ακρυλικό θόλο, απ’ όπου θα παρατηρείτε την υποθαλάσσια ζωή, ενώ θα δοκιμάζετε εξαίσια ευρωπαϊκά πιάτα.