Τα 10 πιο χαρακτηριστικά πιάτα της αυστραλέζικης κουζίνας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Σνακ, γλυκά, κρέατα, burger: η αυστραλέζικη κουζίνα μοιάζει προορισμένη να προσφέρει απλόχερα απολαυστικές γεύσεις. Το clickatlife.gr σας «συστήνει» τις 10 πιο χαρακτηριστικές από αυτές.

Κρεατόπιτα

Η κρεατόπιτα είναι ένα παραδοσιακό πιάτο και απαραίτητο συνοδευτικό των ποδοσφαιρικών βραδιών. Η ζύμη είναι συνήθως κυκλική και περικλείει μοσχαρίσιο κιμά, σάλτσα gravy και λίγο χυμό ντομάτας. Στο Σύδνεϋ προσθέτουν μπιζέλια από πάνω, ενώ στην Αδελαΐδα η κρεατόπιτα επιπλέει σε μια σούπα αρακά. Πρόσφατα, στη Μελβούρνη άνοιξαν διάφορα café, τα οποία προσφέρουν γκουρμέ εκδοχές της κλασικής κρεατόπιτας.

Lamington

Ένα σύμβολο της αυστραλέζικης κουλτούρας, το Lamington είναι ένα σπογγώδες γλυκό με γέμιση μαρμελάδας ή κρέμας, στο οποίο μάλιστα είναι αφιερωμένη μια ειδική μέρα. Έχει πάρει τ’ όνομά του από τον άνθρωπο που το εμπνεύστηκε, το λόρδο Lamington, είναι απολαυστικά βουτηγμένο στη σοκολάτα και καλυμμένο με καρύδα. Θα ήταν, χωρίς αμφιβολία, το πιο δημοφιλές αυστραλέζικο γλυκό, αν δεν είχε εφευρεθεί η Pavlova.

Pavlova

Αν και κατά πάσα πιθανότητα το γλυκό αυτό πρωτοφτιάχτηκε στη Νέα Ζηλανδία, έχει δοξαστεί τόσο στα αυστραλέζικα εδάφη, ώστε θεωρείται κομμάτι της γαστρονομικής κουλτούρας της χώρας. Η Pavlova – η οποία ονομάστηκε έτσι για να τιμήσει τη διάσημη Ρωσίδα χορεύτρια Anna Pavlova – χρησιμοποιεί σα βάση της τη μαρέγκα, έχει τραγανή κρούστα, ελαφρύ εσωτερικό και συνήθως γαρνίρεται με φράουλες ή άλλα φρέσκα φρούτα και σαντιγί.

Burger

Ίσως οι Αυστραλοί να μην είναι εκείνοι που το εφηύραν, αλλά το έχουν φτάσει πραγματικά σε άλλα επίπεδα. Σε οποιοδήποτε burger μπαρ της Αυστραλίας – ναι, υπάρχουν τέτοια – κι αν μπείτε, αν ζητήσετε το «lot» θα δείτε να μαζεύουν σχεδόν ό, τι υπάρχει στην κουζίνα και στο πιάτο σας να καταφτάνει ένα burger που περιλαμβάνει από τηγανητό αβγό με τον κρόκο να «τρέχει», τυρί και μπέικον, μέχρι ανανά και κέτσαπ. Επίσης, μια από τις πιο χαρακτηριστικές προσθήκες στα burger τους, είναι οι λεπτοκομμένες φέτες από παντζάρι. Ακούγεται δελεαστικό, έτσι;

Potato cakes

Φανταστείτε μεγάλα, στρογγυλά, πεπλατυσμένα κομμάτια πατάτας, τα οποία τηγανίζονται αφού έχουν βουτηχτεί στο ίδιο κουρκούτι από το οποίο περνάει και το ψάρι. Θα μπορούσαν να αποτελούν ένα πιάτο από μόνες τους, καθώς εύκολα μπορεί να προστεθεί κάποια γαρνιτούρα λαχανικών ή σάλτσας από πάνω, συνήθως όμως αποτελούν τα chips του –θερμιδικά αμαρτωλού –  fish and chips.

Vanilla slice

Το αγαπημένο αυτό γλυκό, μοιάζει με το γαλλικό μιλφέιγ, αλλά με μερικές μικρές διαφορές που το καθιστούν ξεχωριστό. Η καταγωγή του γλυκού αυτού προσθέτει στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία ακόμα έναν λόγο για να «τρώγονται». Η Νέα Ζηλανδία αναφέρεται στο συγκεκριμένο γλυκό με το όνομα «Vanilla square», που είναι και πιο ακριβής. Πρόκειται για άφθονη κρέμα ζαχαροπλαστικής πατικωμένη ανάμεσα σε δύο χοντρουλά φύλλα σφολιάτας και πασπαλισμένη από πάνω με ζάχαρη άχνη. Το γλυκό αυτό θα το συναντήσετε σε πολλές γεύσεις.

Γαρίδες κοκτέιλ

Είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα ορεκτικά όλου του κόσμου, αλλά στην Αυστραλία αγαπήθηκε τόσο πολύ, που θεωρείται σχεδόν εθνικό πιάτο από το 1970. Φτιάχνεται με βραστές γαρίδες μέσα σε μια σος από μαγιονέζα και σάλτσα ντομάτας, σερβιρισμένες σε ποτήρι, συχνά μαζί με μαρουλόφυλλα.

Rolls με τυρί και bacon

Μοιάζουν πολύ με ατομικά πιτσάκια. Είναι μια στρογγυλή αφράτη ζύμη με κομμάτια bacon και τριμμένο τυρί από πάνω. Δεν είναι μια υγιεινή επιλογή, αλλά είναι ιδανικό για όσους πάσχουν από hangover. Είναι ένα απλούστατο έδεσμα και προτιμάται πολύ για μεσημεριανό σνακ.

Fairy bread

Πρόκειται για μια πολύ αγαπημένη λιχουδιά μικρών και μεγάλων Αυστραλών, που φτιάχνεται απλά με μια φέτα ψωμί του τοστ, αλειμμένη με βούτυρο και πασπαλισμένη με πολύχρωμη τρούφα. Το ψωμί κόβεται συνήθως σε τρίγωνα και κατασπαράσσεται σε χρόνο dt.

Bbq

Αν μόλις σκεφτήκατε ότι το μπάρμπεκιου δεν είναι πιάτο, έχετε δίκιο. Όμως στην Αυστραλία η παράδοση του υπαίθριου ψησίματος κρεατικών είναι τόσο δυνατή που δε θα γινόταν να μην το αναφέρουμε. Παϊδάκια, λουκάνικα – συχνά τυλιγμένα με ψωμί και κέτσαπ – αλλά και κοτόπουλο, θαλασσινά και φυσικά, καγκουρό (δεν θέλει πολύ ψήσιμο και ταιριάζει με σκόρδο και δεντρολίβανο), όλα ψητά στα κάρβουνα μιας ψησταριάς στην πίσω αυλή ενός σπιτιού είναι ό, τι πιο αυστραλέζικο μπορεί να φάει κανείς. Α! Μην ξεχάσετε και την απαραίτητη μπύρα φυσικά!