Τι χρειάζεται ένα... τέλειο μπέργκερ;

burger
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 02 ΜΑΙΟΥ 2014

Το καλοκαιράκι είναι ήδη πολύ κοντά και τα μπάρμπεκιου αρχίζουν να παίρνουν φωτιά. Με αφορμή μια πρόσφατη απόφαση μεγάλης αμερικανικής αλυσίδας να αφαιρέσει το μαρούλι από τα μπέργκερ της, ας δούμε ποια είναι τα απαραίτητα συστατικά που συντελούν στο τέλειο μπέργκερ, για να μη σας πιάνουν… κότσο στα fast food.

Το ψωμάκι

Συχνά παραβλέπεται η σημασία του, αλλά φανταστείτε ένα επιδέξια μαγειρεμένο μπιφτέκι με τους χυμούς του, συνδυασμένο με πικάντικες σάλτσες να βυθίζεται σ’ ένα μέτριας ποιότητας ψωμάκι… Το σύνολο καταστρέφεται. Το ψωμάκι πρέπει να έχει πυκνή υφή, ώστε το εσωτερικό του μπέργκερ να μη βουλιάξει σε μια πανιασμένη βάση. Ακόμα καλύτερα, μπορεί να φρυγανιστεί για λίγο στην ίδια επιφάνεια όπου μόλις πριν είχε ψηθεί το μπιφτέκι.

Το μπιφτέκι

Η πικρή θερμιδικά, αλλά κατά τ’ άλλα απολαυστική, αλήθεια είναι ότι το μπιφτέκι που θα μπει ανάμεσα στα δυο ψωμάκια πρέπει να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, σε ποσοστό περίπου 40%.  Καλό είναι το μπιφτέκι σας να προέρχεται από το στήθος ή από τη σπάλα. Εκείνο όμως που θα διασφαλίσει τη νοστιμιά του μπιφτεκιού είναι αυτό να προέρχεται από βοδινό που έχει «ωριμάσει», το οποίο θα περάσει από χοντρό άλεσμα. Αυτά αρκούν για ένα υπέροχο γευστικό αποτέλεσμα, αλλά αν θέλετε πραγματικά να το «απογειώσετε» δοκιμάστε να προσθέσετε στον κιμά φρυγανιά μουλιασμένη σε μαύρη μπύρα.

Το τυρί

Δεν είναι υποχρεωτικό βέβαια, αλλά είναι μια ευπρόσδεκτη προσθήκη. Οι περισσότεροι μένουν ικανοποιημένοι από το αμερικανικού τύπου τυρί, που λιώνει εύκολα – και γιατί όχι; Αν όμως θέλετε ένα τυρί του οποίου η γεύση να ξεχωρίζει, ακόμα κι αν δεν αγκαλιάσει όλα τα «στρώματα» του μπέργκερ σας, δοκιμάστε να βάλετε μια φέτα τσένταρ. Αν το βάλετε να ζεσταθεί πάνω στο ψωμάκι την ώρα που το φρυγανίζετε, θα πάρει ένα ωραίο, στρογγυλό σχήμα, ό, τι πρέπει δηλαδή, για να «υποδεχτεί το μπιφτέκι.

Οι πίκλες

Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραλείψετε να βάλετε στο μπέργκερ σας λεπτές ξιδάτες φετούλες από αγγουράκι τουρσί. Προσθέστε επίσης, λίγο κόκκινο κρεμμύδι που έχει μαριναριστεί για λίγη ώρα με ξύδι και το γευστικό αποτέλεσμα είναι εγγυημένο.

Σάλτσα

Τον τελευταίο καιρό, διάφορες προτάσεις έχουν γίνει για τη σωστή σάλτσα του μπέργκερ, μερικές εκ των οποίων περιλαμβάνουν μπέρμπον, καφέ, καπνιστή μαγιονέζα κι άλλα εξεζητημένα υλικά. Αν όμως, βάλετε καλής ποιότητας κέτσαπ μαζί με μουστάρδα –χωρίς μάλιστα να διστάσετε να προτιμήσετε την ελαφρώς πικάντικη– δεν υπάρχει περίπτωση να απογοητευτείτε. 

Και δίπλα σε όλα αυτά, τι θα ήταν ένα τέλειο μπέργκερ χωρίς μερικές τηγανητές πατάτες κι ένα μεγάλο αναψυκτικό;