6 ταβερνεία για αρισμαρί, χοχλιούς και μαντινάδες...

kritiki-kouzina-kritiki-kouzina
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 23 ΜΑΙΟΥ 2014

Αντικριστό, χοχλιοί, καλτσούνια, μπουρέκι και πολλές ακόμα νοστιμιές μαζί με αυθεντική ρακή και τσικουδιά είναι το αυθεντικό κρητικό γλέντι γεύσης, αρωμάτων και καλής καρδιάς.

Το clickatlife.gr γύρισε την Αθήνα και διάλεξε 6 στέκια, όπου θα δοκιμάσετε νόστιμα τοπικά πιάτα και γιατί όχι, θα χορέψετε κι αυθεντικό πεντοζάλη με τη συνοδεία κρητικής λύρας.

Ρωμανάκια

Η σάλα του παραμένει κατάμεστη κάθε μέρα κι αυτό αποτελεί την καλύτερη μαρτυρία για την ποιότητά του. Στους τοίχους δεσπόζουν φωτογραφίες και πορτρέτα του Ξυλούρη, του Ψαραντώνη κι άλλων μεγάλων προσωπικοτήτων του νησιού. Με αυστηρή γνώση της τοπικής κουζίνας, τα Ρωμανάκια προσφέρουν τα πιο χαρακτηριστικά τοπικά προϊόντα, μαγειρεμένα με τρόπο παραδοσιακό και πεντανόστιμο. Το μενού έχει ποικιλία και «μυρίζει» αυθεντική Κρήτη. Από ντάκο, απάκι και χοντροκομμένες τηγανητές πατάτες με στάκα, μέχρι καλτσούνια με χόρτα, γαμοπίλαφο με ζυγούρι, σκιουφιχτά μακαρόνια και γουρουνόπουλο με πατάτες φούρνου.
Πληροφορίες: Λεωφ. Μεσογείων & Κοραή 1, Αγία Παρασκευή, 2106532278, www.romanakia.gr.

Βολόσυρος

Βρίσκεται σε μια γειτονιά του Περιστερίου και είναι ένα παραδοσιακό καφενείο, που προσφέρει απόλυτα αυθεντική κρητική κουζίνα. Από τον χώρο και τη διακόσμησή του, μέχρι τις συνταγές και τις κρητικές λύρες, τα πάντα εδώ είναι αυθεντικά. Η μεγάλη φωτογραφία του Νίκου Ξυλούρη δεσπόζει στον χώρο του, ενώ τα κόκκινα τραπεζομάντηλα, μας ταξιδεύουν σε κάποιο ορεινό χωριό της Κρήτης. Εδώ θα δοκιμάσετε οτιδήποτε έχετε ταυτίσει με την κρητική κουζίνα, από κρεατότουρτα, μπουρέκι και γαμοπίλαφο, μέχρι κρητικό απάκι, χοχλιούς και χόρτα τσιγαριστά με αυγά. Κι όλα θα τα συνοδεύσετε με παραδοσιακή κρητική μουσική και γιατί όχι, κρητικό χορό.
Πληροφορίες: Αγ.Κηρυκου 61 & Αμαριου 1, Ανθούπολη, Περιστέρι, 2104830982, www.volosiros.gr.

Πατούχας

Ο Πατούχας είναι ένα συνοικιακό ρακάδικο στις γειτονιές της Καλλιθέας, που αγαπήθηκε πολύ από τους λάτρεις των κρητικών γεύσεων. Στον προσεγμένο χώρο του, που διατηρεί αρκετά στοιχεία από την κρητική παράδοση, σερβίρει αυθεντικότατα πιταράκια, αντικριστό, χειροποίητα ντολμαδάκια, νόστιμο γαμοπίλαφο, μοσχαράκι στη γάστρα και πολλές ακόμα νοστιμιές από τη Μεγαλόνησο.
Πληροφορίες: Νικολάου Ζερβού 95 , Καλλιθέα, 2109420611, www.patouhas-shop.com.

Πασιφάη

Με δύναμη από το Πάτημα Χανίων, το παραδοσιακό κρητικό μεζεδοπωλείο Πασιφάη, μετρά αισίως 14 χρόνια ζωής. Η «βασίλισσα της μινωικής Κρήτης» ήρθε λοιπόν να μας μυήσει στην αυθεντική κρητική γαστρονομική κουλτούρα, μέσα από μια μεγάλη ποικιλία γεύσεων κι ένα αυθεντικά παραδοσιακό περιβάλλον με αντικείμενα από το πατρικό σπίτι της οικογένειας των ιδιοκτητών. Στο μενού θα βρείτε κρητικές νοστιμιές, όπως σαρικόπιτες, κρεατότουρτες, σφουγγάτο με απάκι, κολοκυθοποππέτες, μαγειρευτό χοιρινό τσιγαριαστό  και πατάτες οφτές.
Πληροφορίες: Μ.Αλεξάνδρου 24, Πλ. Μέμου, Κορυδαλλός, http://pasifai.gr/.

Κρητικό στέκι

Στην νέα hot πιάτσα της πόλης, στα Πετράλωνα, δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει ένα παραδοσιακό ρακάδικο με κρητικές νοστιμιές. Οι χοχλιοί  στιφάδο μοιάζουν να βγήκαν από το τσουκάλι κάποια γιαγιάς στα ορεινά της Κρήτης, ενώ τα υπέροχα κρεατικά στη σχάρα, όπως το ξιδάτο λουκάνικο, το κοντοσούβλι και το κοκορέτσι, είναι λαχταριστά και σίγουρα, δεν θα μπορέσετε να τους αντισταθείτε εύκολα. Ειδικά, όταν δίπλα σας η ρακή θα ρέει άφθονη…
Πληροφορίες: Κοίλης 20, Πετράλωνα, 697 398 9748, www.facebook.com/Kritiko.Steki.

Αρισμαρί

Το πιο μοντέρνο από όλα τα παραπάνω κρητικά ταβερνεία, το Αρισμαρί προτείνει μια διαφορετική, λίγο πιο μοντέρνα οπτική στην κρητική κουζίνα. Αρισμαρί θα πει δεντρολίβανο στην κρητική διάλεκτο και είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μυρωδικά της τοπικής κουζίνας. Στον κατάλευκο χώρο του θα απολαύσετε αυγά με στάκα, χοχλιούς στιφάδο, μαραθόπιτα και εξαιρετικό ρακόμελο, φυσικά με κρητική ρακή.
Πληροφορίες: Αριστοτέλους 43, Χαλάνδρι, 210 6800808.

Βάλια Κανελλοπούλου
[email protected]