Τα 10 πιο χαρακτηριστικά πιάτα της πολωνικής κουζίνας

ΤΕΤΑΡΤΗ, 28 ΜΑΙΟΥ 2014

Η πολωνική κουζίνα είναι διάσημη για τα κρεατικά της, το ψωμί της, αλλά και τα λουκάνικά της. Το clickatlife.gr σας παρουσιάζει μερικά από τα καλύτερα πολωνικά πιάτα, έτσι όπως ένας ντόπιος θα τα διάλεγε και θα τα σύστηνε.

Λόγω των δύσκολων κλιματολογικών συνθηκών, η πολωνική κουζίνα απαρτίζεται από πιάτα – θερμιδικούς δυναμίτες. Παρ’ όλα αυτά, αν δοκιμάσετε κάποια πολωνική σπεσιαλιτέ, δε θα μπορέσετε παρά να γίνετε λάτρεις αυτής της βορειοευρωπαϊκής γευστικής παλέτας.

Τα βασικά συστατικά της είναι το παντζάρι, τα ξινολάχανο, τα αγγουράκια (πίκλες ή φρέσκα), τα μανιτάρια, τα λουκάνικα, το λάχανο, η ξινή κρέμα και διάφορα μπαχάρια και βότανα, όπως η μαντζουράνα, ο άνηθος, ο μαϊντανός κα το πιπέρι. Φυσικά, η πολωνική κουζίνα, ανοιχτή σε νέες επιρροές, εξελίσσεται συνεχώς, προσθέτοντας ακόμα και εξωτικές γεύσεις.

1. Bigos
To bigos είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδοσιακά πιάτα της Πολωνίας και περιλαμβάνει κομμάτια από λάχανο τουρσί, φρέσκο λάχανο, διάφορα είδη κρέατος και λαχανικών, αποξηραμένα μανιτάρια, δαμάσκηνα, κρεμμύδια και μπαχαρικά.

2. Pierogi

Πρόκειται για τα πολωνικά ζυμαρικά, τα οποία γεμίζονται με υλικά όπως το κρέας, το ξινολάχανο, τα μανιτάρια, αλλά και φρούτα εποχής – φράουλες, βατόμουρα και κεράσια - τυρί κότατζ ή βραστές πατάτες με τηγανιτά κρεμμύδια. Τα Pierogi σερβίρονται παραδοσιακά τα Χριστούγεννα.

3. Rosól
Το rosól είναι η πιο κοινή σούπα της Πολωνίας. Είναι πολύ εύκολη και γρήγορη στην προετοιμασία της, ενώ συνήθως σερβίρεται με σπιτικά νουντλς. Περιέχει κοτόπουλο, κρεμμύδι, πράσο, σέλερι, πετροσέλινο, λάχανο, αλάτι και πιπέρι.

4. Goląbki
Πρόκειται για ένα τυπικό, παραδοσιακό πολωνικό πιάτο, το οποίο φτιάχνεται με χοιρινό κιμά, ρύζι, κρεμμύδια και μανιτάρια τα οποία τυλίγονται σε φύλλα άσπρου λάχανου. Είναι πολύ πιθανό να το συναντήσετε σε διάφορες παραλλαγές, με γέμιση από κοτόπουλο, αρνί, ή ακόμα και χωρίς κρέας. Μοιάζει πολύ με τον δικό μας λαχανοντολμά.

5. Polskie naleśniki
Οι πολωνικές αυτές τηγανίτες είναι πολύ λεπτές και σερβίρονται είτε με τυρί, το οποίο έχει προηγουμένως ανακατευτεί με ζάχαρη, μαρμελάδα, φρούτα και ζάχαρη άχνη, είτε με κρέας και λαχανικά. Σε κάθε περίπτωση, είναι εξίσου νόστιμες.

6. Lazanki z kapustą i grzybami

Αυτό είναι ένα πολύ απλό πιάτο, το οποίο περιλαμβάνει λάχανο, χοιρινό κρέας, σπιτικά νουντλς και λαχανικά – συνήθως, ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και τριμμένο καρότο. Είναι πεντανόστιμο και πολύ εύκολο στο μαγείρεμά του.

7. Śledź w oleju z cebulą
Η ρέγγα είναι ένα ψάρι που μπορεί να μαγειρευτεί με διάφορους τρόπους. Στην Πολωνία, πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν δύο παραδοσιακοί τρόποι σερβιρίσματος της ρέγγας, είτε με ξινή κρέμα και κρεμμύδια πίκλες, είτε με λάδι και σκόρδο.

8. Kotlet schabowy
Ίσως το νοστιμότερο και μάλλον, το παλιότερο πολωνικό φαγητό. Η χοιρινή παναρισμένη μπριζόλα (σνίστελ) – η οποία σερβίρεται με ή χωρίς κόκαλο -  συνοδεύεται ιδανικά με βουτυρένιο πουρέ πατάτας και λαχανοσαλάτα. Αν δε σας αρέσει το χοιρινό, μπορείτε να δοκιμάσετε την εκδοχή με το παναρισμένο κοτόπουλο.

9. Gulasz

Αυτό το πιάτο κατάγεται βεβαίως, από την Ουγγαρία, αλλά η πολωνική συνταγή το θέλει λίγο… παραλλαγμένο: πρόκειται για κρέας μαγειρευτό στην κατσαρόλα, το οποίο σερβίρεται με πατάτες και λαχανικά, ενώ γαρνίρεται με τηγανιτό κρεμμύδι και πιπεριές.

10. Πολωνικά μπισκότα - κρουασάν
Είτε επιλέξετε εκείνα που φτιάχνονται από ζύμη, είτε εκείνα με τη σφολιάτα, θα τα βρείτε γεμιστά με μαρμελάδα κι έτσι θα κλείσετε ιδανικά το νόστιμο πολωνικό σας γεύμα.