Low budget αυλές της Αθήνας

ama-laxei-ama-laxei
ΠΕΜΠΤΗ, 29 ΜΑΙΟΥ 2014

Τώρα πια τα βράδια μας δεν θέλουν ούτε ζακετάκι. Επομένως ξεχυθείτε στις καλύτερες αυλές της πόλης για μεζεδάκια, τσιπουράκια και αμπελοφιλοσοφία… Οι καιροί το επιτάσσουν άλλωστε…

Άμα λάχει

Σε γαλλικό μπιστρό και σε καφενείο με έναν υπέροχο κήπο απόλυτα αξιοποιημένο, μεταμορφώθηκε το παλιό κι αγαπημένο στέκι της Καλλιδρομίου, διατηρώντας το ίδιο όνομα. Χωρίζεται σε δύο χώρους, στο Άμα Λάχει στης Νεφέλης που είναι ένα όμορφο μεζεδοπωλείο-καφενείο και το Άμα Λάχει στης Βιολέτ που είναι το γαλλικό μπιστρό κι απλά βρίσκεται μερικά… σκαλάκια πιο κάτω. Εδώ από το πρωί θα απολαύσετε στον κήπο σπιτικά γλυκά και μανταρινάδα ή λεμονάδα και νοστιμιές όπως καπνιστή μελιτζάνα, σαγανάκι με παστουρμά, φάβα με μαραθόριζα, λαδοτύρι Μυτιλήνης και πολλά ακόμα, ενώ το μενού αλά γαλλικά περιλαμβάνει ρακλέτ, μύδια και φυσικά, entrecote. Πληροφορίες: Άμα Λάχει στης Νεφέλης και στης Βιολέτ, Καλλιδρομίου 69 & Μεθώνης 66, Εξάρχεια.

Καμπεθόν

Δεν έχει ταμπέλα και δεν θα δείτε πουθενά το όνομά του. Ο εξωτερικός του χώρος επίσης, δεν θυμίζει εστιατόριο για αυτό πρέπει να είστε προσεκτικοί ή μιλημένοι. Είναι όμως, ένα από τα αγαπημένα στέκια της νεολαίας στο Μεταξουργείο, ειδικά το καλοκαίρι. Αν πάτε αργά τα τραπεζάκια στην αυλή με το χαλίκι θα είναι γεμάτα. Αλλά αν βρείτε να κάτσετε θα απολαύσετε τους πέτρινους τοίχους και τα μεγάλα δέντρα, σε έναν ήσυχο ατμοσφαιρικό χώρο που δεν θυμίζει σε τίποτα την πόλη μας. Δοκιμάστε κρασάκι ή ελληνικές μπύρες μαζί με νόστιμα μεζεδάκια, μαγειρευτά ή τηγανητά, όπως τα λαχταριστά κεφτεδάκια, φρέσκιες σαλάτες κι όλα αυτά πολύ πολύ οικονομικά. Πληροφορίες: Κεραμεικού 110, Μεταξουργείο, 215 5506414.

Κάππαρη

Έχει μια από τις πιο όμορφες αυλές της πόλης, που θυμίζει παλιά ελληνική ταινία.  Εδώ όμως, εκτός από άρωμα παλιάς Αθήνας, θα πάρετε και γεύση από νόστιμα αυθεντικά ελληνικά πιάτα, πάντα ελαφρώς πειραγμένα και με ντόπια ελληνικά προϊόντα. Δοκιμάστε σπανακόπιτα με βασιλοτύρι, πράσινη σαλάτα με καπνιστό οξύρυγχο, ξιδάτο απάκι Κρήτης, χοιρινό κότσι για δύο, ρεβιθοκεφτέδες και πολλά ακόμα. Πληροφορίες: Δωριέων 36, Άνω Πετράλωνα, 210 3450288, http://on.fb.me/PNTScF.

Η αυλή

Χωμένη σε μια εσωτερική αυλή ενός από τα ελάχιστα παλιά αθηναϊκά σπίτια του 19ου αιώνα, θυμίζει ελληνική ταινία. Πολύχρωμα γεράνια, σαγρέ τοίχοι, χαρακτηριστικά μπλε παράθυρα και μπερδεμένες πλαστικές καρέκλες και τραπέζια συνθέτουν το σκηνικό της Αυλής που έχει απασχολήσει και τον διεθνή Τύπο. Όσο για το μενού, εδώ τα πράγματα είναι απλά: ένα τηγάνι και μια μπουκάλα γκάζι βγάζουν υπέροχες ποικιλίες, τηγανιές, συκώτι και ό,τι άλλο έχει το ψυγείο, που σερβίρονται μαζί με ρακή ή μπίρα και φέρνουν ξανά στην επιφάνεια τον τρόπο ζωής της παλιάς, μα τόσο όμορφης Ελλάδας. Πληροφορίες: Αγίου Δημητρίου 12, Ψυρρή, 210 3217642.

Τρίκυκλο

Σε ένα πέτρινο κτήριο του 1930 με μια υπέροχη αυλή λειτουργεί από το 1997, με απόλυτο μεράκι, το Τρίκυκλο. Δίπλα στο Λόφο Λαμπράκη και «μυρίζοντας» πράσινο, θα δοκιμάσετε ελληνικούς μεζέδες στον φούρνο, το τηγάνι ή την κατσαρόλα. Παραμένοντας πιστοί χρόνια τώρα στη βασική τους αρχή «Ότι τρώμε, τρώτε.  Ότι πίνουμε, πίνετε» δεν θα σας απογοητεύσουν. Παραγγείλτε λοιπόν, τσικουδιά Κρήτης, δικό τους τσίπουρο ή ψημένη ρακή Αμοργού για αρχή και ξεκινήστε… Πληροφορίες: Θ. Γεωμέτρου & Πυθέου 34, Λόφος Λαμπράκη, Νέος Κόσμος, 210 9232384.

Καφενείο η Αυλή

Στον πολύ ανεβασμένο τελευταία πεζόδρομο της Γ.Ολυμπίου στο Κουκάκι, θα βρείτε το καφενείο η Αυλή. Πώς θα το αναγνωρίσετε ανάμεσα στα άλλα στέκια; Από τις υπέροχες πολύχρωμες καρέκλες του φυσικά, που είναι και το σήμα κατατεθέν του. Παραγγείλτε παγωμένη μπύρα και ένα burger «Αυλή» και θα μας θυμηθείτε… Πληροφορίες: Γ. Ολυμπίου 4, Κουκάκι, 211 405 1412, www.facebook.com/kafeniohayli.

Λεμονόκηπος

Ένας δροσερός κήπος γεύσεων βρίσκεται στην καρδιά της Νέας Φιλαδέλφειας. Δέντρα και λουλούδια δίνουν χρώμα στην όμορφη αυλή του αρχοντικού του ‘30, ενώ οι παραδοσιακές γεύσεις από το μενού του γεμίζουν με αρώματα τον χώρο. Δοκιμάστε πειραγμένα ελληνικά πιάτα με άρωμα ανατολής, όπως ταμπουλέ, χούμους με τουρσιά, μανιτάρια με ρεβίθια στη γάστρα, τυροπιτάκια με παστουρμά, κεφτεδάκια με κρούστα από πλιγούρι, σπετσοφάι ανατολίτικο και πολλά ακόμα. Πληροφορίες: Αγίας Τριάδος 11 & Επταλόφου, Νέα Φιλαδέλφεια, 210 2588611, www.lemonokipos.gr.

Επ’αυλη

Σε μια γειτονιά του Παγκρατίου θα βρείτε την παλιά μονοκατοικία της Επ’αυλής και ανεβαίνοντας θα βγείτε στην δροσερή ταράτσα της με θέα τον λόφο του Αρδηττού. Αράξτε και απολαύστε τη θέα, αλλά και νόστιμα παραδοσιακά μαγειρευτά και μεζεδάκια χωρίς πολλές φιοριτούρες. Πληροφορίες: Αρχιμήδους 14, 210 7014836, www.facebook.com/pages/%CE%95%CE%A0%CE%91%CE%A5%CE%9B%CE%97/50461644155.

Youkali

Το όνομά του προέρχεται από το ομώνυμο τραγούδι του Κουρτ Βάιλ και αποτελεί μια από τις αγαπημένες κολεκτίβες της Αθήνας. Θα το βρείτε στην Πλατεία Μεσολογγίου στο Παγκράτι, μικρό, αλλά οικείο, με τραπεζάκια επάνω στον όμορφο πεζόδρομο της πλατείας. Ο εσωτερικός του χώρος φτιάχτηκε «με ελάχιστα χρήματα, από ανακυκλωμένα και παραμελημένα υλικά» και είναι πανέμορφος. Πληροφορίες: Πλατεία Μεσολογγίου 3, Παγκράτι, 215 5505481, http://youkalicafe.blogspot.gr/.

Κι ένα ταρατσάκι...

Μπακαλοταβέρνα

Αγαπημένο στέκι της νεολαίας στα Βόρεια, που δεν αδειάζει σχεδόν ποτέ. Λίγο οι εκλεκτοί ελληνικοί μεζέδες της, λίγο η ζεστή ατμόσφαιρα που στήνεται στην πλακόστρωτη υπερυψωμένη αυλή της, λίγο οι εξαιρετικά προσεγμένες τιμές της, κάνουν την Μπακαλοταβέρνα λατρεμένη. Βρίσκεται χωμένη στον πεζόδρομο της Θουκιδίδου, αλλά μοιάζει να αποκόπηκε από κάποια κυκλαδίτικη Χώρα. Οι μερίδες είναι αρκετά πληθωρικές και οι τιμές φιλικότατες. Δοκιμάστε εδώ ελληνική μπύρα και αναψυκτικά. Πληροφορίες: Θουκιδίδου 6, Χαλάνδρι, 213 0258011.

Βάλια Κανελλοπούλου
[email protected]