Λεμονόκηπος: πειραγμένα μεζεδάκια υπό... σκιάν

lemonokipos-lemonokipos
ΠΕΜΠΤΗ, 05 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

Στη σκιά ενός πανέμορφου και δροσερού λεμονόκηπου, στην καρδιά της Νέας Φιλαδέλφειας, θα δοκιμάσετε πεντανόστιμα μεζεδάκια «αλλιώς».

Το ανήσυχο πνεύμα του σεφ Άγγελου Αρβανίτη γίνεται εμφανές από την πρώτη κιόλας ματιά στον κατάλογο. Ναι, ο Λεμονόκηπος έχει το ύφος ενός κλασικού μεζεδοπωλείου, αλλά τα μεζεδάκια του δεν μοιάζουν με αυτά που θα δοκιμάσετε αλλού.

Όσο για τον χώρο, στο εσωτερικό, το παλιό αρχοντικό του ’30 μεταμορφώθηκε σε μια υπέροχη σάλα, με άψογο γούστο, ελαφρώς country style αισθητική και πανέμορφες εικαστικές παρεμβάσεις από την γυναίκα του ενός εκ των δύο αδερφών-ιδιοκτητών, την

αγγλίδα Sophie. Στον χώρο έδωσαν σάρκα και οστά, παλιά αντικείμενα, που ζωντάνεψαν ξανά, όπως ένα παλιό σιντριβάνι που έγινε… τζάκι με χρυσή καμινάδα για τις κρύες χειμωνιάτικες νύχτες, αλλά και παλιομοδίτικες καρέκλες και τραπέζια και οι τοίχοι  που ζωγραφίστηκαν στο χέρι, προσθέτοντας μια πανέμορφη αριστοκρατική αύρα.

Ο κήπος όμως, είναι το κάτι άλλο. Ειδικά τις ζεστές νύχτες του καλοκαιριού, η δροσιά των δέντρων και η απίθανη μυρωδιά από τα άνθη τους τον καθιστούν ανεπανάληπτο. Κι όσο τα παραπάνω συνοδεύονται από καλοφτιαγμένα μεζεδάκια και αρκετές επιλογές από καλό κρασί και ούζο, τότε όλα βαίνουν καλώς.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το ύφος της κουζίνας και του εστιατορίου γενικότερα, άλλαξε ελαφρώς από το 2012, όταν οι ιδιοκτήτες και ο σεφ διαπίστωσαν ότι το κοινό «διψά» πια για αυθεντική ελληνική κουζίνα της μαμάς, οικονομική αλλά και… πειραγμένη. Έτσι προέκυψε το νόστιμο μενού του Λεμονόκηπου, που αλλάζει τακτικά, διατηρώντας πάντα όμως το ύφος του.

Στο ψητό τώρα, ο «Ντάκος αλλιώς» είναι μια υπέροχη παραλλαγή του κλασικού κρητικού ντάκου, που αξίζει να δοκιμάσετε. Κριθαροκουλούρα ελαφρώς ποτισμένη με ντομάτα και λάδι και επάνω της απλώνεται ψιλοκομμένο φρέσκο κολοκύθι, μαριναρισμένο σε λεμόνι και μπόλικη ξινομυζήθρα, με σος μουστάρδας και δυόσμο. Υπέροχη γεύση, διαφορετική και άκρως καλοκαιρινή.

Ντάκος "αλλιώς"

Οι μπουκίτσες φέτας είναι μικρά μπουρεκάκια τηγανισμένα και καθόλου μα καθόλου λαδοπιωμένα, περιχυμένα με ένα σφηνάκι ρακόμελο. Το καλοκαίρι, η συνταγή παραλλάσσεται και αντί για ρακόμελο, επάνω από τα τυροπιτάκια θα βρείτε σιρόπι γλυκιάς ντομάτας. Τα μανιτάρια με κρέμα τυριών ήταν ίσως, το πιο κοινότυπο από όλα τα πιάτα που δοκιμάσαμε, αλλά πολύ καλοεκτελεσμένα και νόστιμα. Τώρα θα το βρείτε κι αυτό το πιάτο λίγο αλλαγμένο, με ποικιλία μανιταριών, τυριά και μανιάτικο σύγκλινο στον φούρνο.

Η μπυροτηγανιά με πικάντικο λουκάνικο, σβησμένο με μπύρα και θυμάρι ήταν εξαιρετική. Κι αυτή σερβιρισμένη σε παλιομοδίτικο στρογγυλό τηγανάκι, δεν σε «λυπόταν» καίγοντάς σου γλυκά τον ουρανίσκο και αφήνοντας στο τέλος την υπέροχη γεύση του ζύθου.

Από τις πινελιές που κάνουν τη διαφορά στο μενού, είναι και το νεοεισαχθέν «μπριάμ στη σχάρα». Ακούγεται περίπλοκο αλλά στην ουσία του είναι απλό και πολύ νόστιμο. Ψητά λαχανικά σχάρας, καλύπτονται με ψιλοκομμένη φρέσκια ντομάτα και καλύπτονται από τριμμένη φέτα. Όλη η νοστιμιά του ελληνικού αυτού πιάτου ιδωμένη από μια άλλη εξίσου νόστιμη, οπτική γωνία. Για αυτό και μόνο, αξίζει τα εύσημα, όπως και το υπέροχα εκτελεσμένο και δροσιστικό ali nazik με γιαούρτι με σκόρδο, καπνιστή μελιτζάνα και θρυμματισμένο κιμά. Νόστιμο και πλούσιο σε γεύσεις πιάτο, που παραλλάσσει το δικό μας τζατζίκι με την προσθήκη μελιτζάνας αντί για αγγούρι.

Αli nazik με γιαούρτι με σκόρδο καπνιστή μελιτζάνα και θρυμματισμένο κιμά

Από τα κρεατικά τώρα, το κότσι είναι το best seller του μαγαζιού, αλλά τώρα ήρθε η ώρα να το βρείτε μόνο σαν πιάτο ημέρας. Τα πανσετάκια με καραμελωμένα κρεμμύδια ήταν καλοψημένα και κάλυπταν ευρηματικά τη λιπαρότητά τους με το μέλι, ενώ το κοντοσούβλι ήταν η αποκάλυψη της βραδιάς. Ακολουθώντας την ρουμελιώτικη παράδοση, το κρέας του έλιωνε στο στόμα, μαλακό και αργοψημένο, αναδεικνύοντας την μαγεία της απλότητας.

Στο μενού θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από ούζα, τσίπουρα και κρασιά αποκλειστικά ελλήνων παραγωγών, για να συνοδέψετε το γεύμα σας όπως πρέπει.

Τι μου άρεσε τον Λεμονόκηπο: Αυτή η προσεγμένη φιλοξενία του χώρου του, η δροσερή αύρα του πολύχρωμου κήπου του και η δεμένη κουζίνα του που συνδυάζεται άψογα με το ύφος του. Για αυτό και θα ξαναπάω…

Πληροφορίες: Λεμονόκηπος, Αγ.Τριάδος 11, Νέα Φιλαδέλφεια, 210 2588611, www.lemonokipos.gr.

Βάλια Κανελλοπούλου
[email protected]