Τα 10 πιο χαρακτηριστικά πιάτα της τσέχικης κουζίνας

ΤΕΤΑΡΤΗ, 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

Η Πράγα είναι μια πόλη διάσημη για την ιστορία της, την ξακουστή μπύρα της, τα μεγαλοπρεπή καμπαναριά της και τις πανέμορφες γέφυρές της. Αυτό όμως, που αποτελεί το «μυστικό της όπλο» είναι το φαγητό της. Η τσέχικη κουζίνα δανείζεται στοιχεία από κουζίνες γειτονικών χωρών και έχοντας ως βάση της τα φρέσκα συστατικά, προσφέρει έναν επιπλέον λόγο για να επισκεφθούμε την πρωτεύουσα της Τσεχίας.

Koleno

Το Koleno είναι το ψητό χοιρινό κότσι, ένα πιάτο που σερβίρεται και στη γερμανική κουζίνα. Είναι ένα υπερμέγεθες κομμάτι κρέατος που συγκεντρώνει πάνω του περίεργα βλέμματα όταν περνάει ανάμεσα στον κόσμο στα εστιατόρια, αλλά παρά την πρωτόγονη εμφάνισή του είναι αφάνταστα νόστιμο με τρυφερό κρέας, τραγανή πέτσα και ζουμερό λίπος κάτω από αυτή. Το κρέας είναι συνήθως μαριναρισμένο σε μαύρη μπύρα και βότανα, και σερβίρεται με ένα οδοντωτό μαχαίρι πάνω στο κόκαλο και με μια σειρά από συνοδευτικά, όπως τουρσί, μαύρο τσέχικο ψωμί και μουστάρδα. Το Koleno χρειάζεται περίπου 45 λεπτά για να προετοιμαστεί, οπότε μέχρι να έρθει στο τραπέζι σας τι καλύτερο από το να παραγγείλετε μια τσέχικη μπύρα.

Vepřo-knedlo-zelo

Το Vepřo-knedlo-zelo είναι το ψητό χοιρινό με κομμάτια ψωμιού και μαγειρευτό λάχανο ή λάχανο τουρσί και είναι ένα κλασικό πιάτο της Τσεχίας δεν πέφτει τόσο βαρύ όσο άλλα αντίστοιχα πιάτα, χάρη στο λάχανο που προσθέτει μια γλυκύτητα στο πιάτο.

Tatarák

Το tatarák είναι παρόμοιο με το γαλλικό ταρτάρ και αποτελείται από φρέσκο κιμά που αναμιγνύεται με κρόκο αυγού, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και συνήθως σάλτσα Worcestershire ή κέτσαπ. Σερβίρεται είτε έτοιμο είτε με όλα τα συστατικά ξεχωριστά για να τα αναμίξετε όπως εσείς επιθυμείτε. Συνοδεύεται συνήθως, με νόστιμο topinky (τηγανητό ψωμί) με σκόρδο.

Bramboráky

Τα pancakes από τηγανητές πατάτες δεν είναι αποκλειστικότητα της τσέχικης κουζίνας, αλλά είναι αρκετά δημοφιλή σε αυτήν. Το bramboráky είναι ένα παραδοσιακό σνακ του δρόμου, αλλά συναντάται και στα εστιατόρια της Πράγας και είναι μια τέλεια επιλογή για χορτοφάγους. Μάλιστα σε κάποια εστιατόρια μπορεί να βρείτε bramboráky δίπλα σε δημοφιλή πιάτα όπως το goulash.

Nakládaný hermelín

Το nakládaný hermelín είναι ένα κλασικό σνακ στις τσέχικες pub και πρόκειται για τυρί τουρσί. Το τυρί γίνεται τουρσί σε λάδι, πιπεριές, σκόρδο και μπαχαρικά για αρκετές ημέρες και συνήθως σερβίρεται με πιπεριές, κρεμμύδια και μια δόση από ελαιόλαδο μαζί με μαύρο τσέχικο ψωμί ή topinky. Είναι πικάντικο και κρεμώδες και με τη συνοδεία καλής μπύρας δε γίνεται να μην το λατρέψετε.

Utopenci

Το Utopenci είναι ένα ακόμη αγαπητό σνακ στην Τσεχία, με το χοιρινό λουκάνικο να γίνεται τουρσί σε μια πικάντικη μαρινάδα με κρεμμύδι, μαύρο πιπέρι, δάφνη και άλλα μπαχαρικά. Στη συνέχεια καταναλώνεται κρύο με ψωμί. Η ονομασία του μεταφράζεται ως «πνιγμένοι άνδρες» και είναι ένα δείγμα του τσέχικου μαύρου χιούμορ, αφού αναφέρεται στον τρόπου που πέθανε ο δημιουργός του συγκεκριμένου πιάτου.

Svíčková na smetaně

Κάποιοι Τσέχοι ισχυρίζονται ότι αυτό είναι το μοναδικό πιάτο που συναντάται αποκλειστικά στην τσέχικη κουζίνα και δεν είναι επηρεασμένο από καμία από τις γειτονικές κουζίνες. Το φιλέτο βοδινού περιλούζεται σε ένα φυτικό είδος σάλτσας (που αποτελείται από βότανα και ρίζες λαχανικών όπως καρότα, σέλινα και ρίζα μαϊντανού, και ως topping προστίθεται σάλτσα cranberry (ή μαρμελάδα), μια φέτα λεμόνι και κρέμα και έπειτα σερβίρεται με κομματάκια από ψωμί. Μπορεί να σας φαίνεται παράξενο, αλλά όταν χρησιμοποιείται καλό βοδινό κρέας είναι εκρηκτικό γευστικό μείγμα.

Palačinky

Αυτά τα λεπτά τσέχικα pancakes είναι ένα δημοφιλές γλυκό που μοιάζει με τις γαλλικές κρέπες, διαφέρει όμως στη μέθοδο του μαγειρέματος. Παραδοσιακά σερβίρονται τυλιγμένες, ωστόσο στις μέρες μας συχνά θα τα δείτε διπλωμένα σε ένα τρίγωνο ή συσσωρευμένα σε ένα νόστιμο χάος. Τα υλικά τους είναι συνήθως ένα μείγμα από μαρμελάδα, φρούτα, γλυκό τυρί, παγωτό και ξηρούς καρπούς. Συνδυάστε τα με τον καφέ σας.

Ovocné knedlíky

Το ovocné knedlíky είναι ένα γλυκό της τσέχικης σπιτικής κουζίνας που θα συναντήσετε σε πολλά εστιατόρια της Πράγας. Τα συστατικά του είναι κομμάτια από νόστιμα φρέσκα φρούτα, συνήθως φράουλες, βερίκοκα, δαμάσκηνα ή μαρμελάδα δαμάσκηνο μέσα σε μια ζύμη ψωμιού που ολοκληρώνεται με topping από βούτυρο και σκληρό τυρί. Μερικά εστιατόρια προσφέρουν πιο δελεαστικά toppings όπως σοκολάτα, κανέλα, ζάχαρη άχνη και τριμμένο τζίντζερ. Προτιμήστε το για κυρίως γεύμα αντί για πρωινό ή επιδόρπιο.

Pivo

Το Pivo είναι η τσέχικη μπύρα, η οποία έχει ταυτιστεί με την Πράγα από το 1842, όταν αναπτύχθηκε ένα συγκεκριμένο είδος ξανθιάς lager από την πόλη του Plzeň (Pilsen) και κάπως έτσι γεννήθηκε η pilsner. Αν επισκεφθείτε στην Πράγα επισκεφθείτε τις tankovna (οι τοπικές pub) που χρησιμοποιούν δεξαμενές αντί των συνηθισμένων βυτίων. Εκεί θα βρείτε φρέσκια μη παστεριωμένη pilsner με το χαρακτηριστικό πικάντικο αφρό και έναν καθαρό πάτο. Το μνημείο της μπύρας είναι το Μουσείο Μπύρας της Πράγας που λειτουργεί και ως pub, ενώ μια επίσκεψη αξίζει και το Zlý časy, ένα μπαρ μπύρας αφιερωμένο στις ανεξάρτητες ζυθοποιίες.