Sale e pepe: Ιταλικές γεύσεις «στη σκιά» μιας από τις πλουσιότερες κάβες της Ελλάδας

sale-e-pepe-italikes-geuseis-sti-skia-mias-apo-tis-plousioteres-kabes-tis-elladas-pepe-italikes-geuseis-sti-skia-mias-apo-tis-plousioteres-kabes-tis-elladas

ΤΡΙΤΗ, 05 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011

Ένα αυθεντικό ιταλικό wine restaurant -από τα πρώτα στην Αθήνα- «κρύβεται» καλά από το 1994 σε ένα μικρό δρομάκι του Κολωνακίου.

Σε ένα δρομάκι του Κολωνακίου, αρκετά ψηλά, αγγίζοντας σχεδόν τον λόφο του Λυκαβηττού, στον δρόμο από όπου ξεκινά το τελεφερίκ, βρίσκεται κρυμμένο αρκετά χρόνια τώρα -από το 1994 για την ακρίβεια- ένα αυθεντικό ιταλικό wine restaurant -από τα πρώτα στην Αθήνα- με μία από τις μεγαλύτερες και πλουσιότερες κάβες στην Ελλάδα.

Με περηφάνια ο sommelier και ιδιοκτήτης Ivan Ottaviani μας υποδέχτηκε στο εστιατόριό του, μας ξενάγησε στο κελάρι του και μας μίλησε για ώρα, για τις εκλεκτές και σπάνιες ετικέτες του. Η κάβα του είναι μια από τις πληρέστερες, πλουσιότερες και μεγαλύτερες στην Ελλάδα, απολαμβάνοντας γενικότερη αποδοχή ακόμα και από ιδιώτες και συλλέκτες που σπεύδουν να αγοράσουν μοναδικά οινικά κομμάτια από το κελάρι του.

Ο χώρος του Sale e Pepe είναι παραδοσιακός ιταλικός, με σκούρα χρώματα και παλιό ρουστίκ ύφος, που θυμίζει περιποιημένο κελάρι. Τα τραπέζια και η διακόσμηση είναι απλά, δημιουργώντας οικειότητα και άνεση στους επισκέπτες. Το μενού φτάνει σε μια μεγάλη δίφυλλη χάρτινη κάρτα και με το moto «Η ζωή είναι πολύ σύντομη για να πίνουμε κακό κρασί» σε περίοπτη θέση. Τα πιάτα του είναι αρκετά και πολύ πρωτότυπα, εμπνευσμένα κυρίως από την Βόρειο-Ιταλική κουζίνα.

Δοκιμάσαμε τη χειροποίητη και νοστιμότατη φοκάτσια τους με δεντρολίβανο και ντομάτα που έφτασε στο τραπέζι μας. Ξεκινήσαμε και την οινοποσία με ένα μπουκάλι των 350 ml λευκό Valle d’Aosta, Petite Arvine του 2008. Πολύ «δυνατή» επιλογή που εύκολα μας ανέτρεψε την, λανθασμένη κατά τον κ. Ottaviani, αντίληψη ότι το καλό κρασί είναι μόνο το κόκκινο.

Συνεχίσαμε με ένα μεγάλο πιάτο προσούτο de S.Daniele, σερβιρισμένο με πάστα μαύρης τρούφας και ένα αυγό ορτυκιού στην κορυφή. Μετά από συμβουλή του ιδιοκτήτη, σπάσαμε το μικροσκοπικό αυγό και το αλείψαμε μαζί με την πάστα πάνω στις λεπτοκομμένες φέτες του προσούτο. Εξαιρετική ιδέα!

Σε ένα βαθύ λευκό πιάτο, ιδανικό για σερβίρισμα ζυμαρικών, έφτασαν οι tagliatele con ragu με άγρια μανιτάρια αρωματισμένα με δεντρολίβανο. Για να το πούμε απλούστερα, μια μερίδα ταλιατέλες με κοκκινιστό κιμά από μοσχάρι, χοιρινό και ψιλοκομμένα άγρια μανιτάρια και έντονη την μυρωδιά του δεντρολίβανου. Πολύ νόστιμο κι αυτό!

Το κρασί άλλαξε μαζί με τα πιάτα και τα μαχαιροπίρουνά μας. Ένα κόκκινο Rosso di Μontalcino, Castello Banfi του 2007 γέμισε τα ποτήρια μας και συνοδεύτηκε από μια μερίδα tordelli (σαν ραβιόλι) γεμιστά με ανθότυρο και γλυκό κρεμμύδι, σε σάλτσα chianti με τριμμένο τυρί των σπηλαίων.

Το highlight της βραδιά όμως, μας το επεφύλασσε το τελευταίο πιάτο του κυρίως γεύματος. Ο τίτλος του: Κοκοράκι εκτραφέν με καλαμπόκι γεμιστό με λουκάνικο Τοσκάνης και σπανάκι, σερβιρισμένο με αγκινάρες και πολέντα σχάρας. Ο υπότιτλος: Θαυμάσια ιδέα, δημιουργική σκέψη, πρωτότυπη εκτέλεση και εξαιρετική νοστιμιά. Το κοκοράκι ήταν τόσο τρυφερό που έμοιαζε σαν το πιο καλοσιτεμένο κοτόπουλο και η γέμιση είχε την ιδανική αναλογία λουκάνικου, χορταρικού και τυριού. Πρόκειται σίγουρα για ένα αξέχαστο πιάτο.

Για το τέλος, ο κ. Ottaviani επέλεξε να μας παρουσιάσει τρεις γλυκές δημιουργίες του: μιλφέιγ με καραμελωμένα μήλα, σουφλέ σοκολάτας με σος βανίλιας και καταπληκτικό semi freddo εσπεριδοειδών. Τα λόγια είναι περιττά!

Ο χώρος του Sale e Pepe στην Μύκονο

Σημειώστε ότι λίγο πριν το Πάσχα ο κ. Ottaviani και η ομάδα του μεταφέρονται στη Μύκονο, στο έτερο εστιατόριο Sale e Pepe και για όλο το καλοκαίρι θα βρίσκονται εκεί. Τα πιάτα που δοκιμάσαμε θα μπορείτε να τα απολαύσετε και στη Μύκονο, με μικρές ίσως παραλλαγές λόγω της χρήσης τοπικών προϊόντων στα καλοκαιρινά πιάτα, όπως είναι η τυροβολιά Μυκόνου, τα αμπελοφάσουλα, η κάπαρη και πολλά ακόμα. Το μενού είναι εξαιρετικά πληθωρικό και στη Μύκονο, με ειδικά επιλεγμένα πιάτα που αναδεικνύουν τόσο τα ελληνικά προϊόντα, όσο και το ύφος της κουζίνας.

Πληροφορίες: Sale e Pepe, Αριστίππου 34, Κολωνάκι, Αθήνα, 210 7234102 / Πλατεία Λάκας, Μύκονος, 22890 24207, 50-60 ευρώ.

ΒΑΛΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

[email protected]