Agavita: τεκίλα, sombreros και φύγαμε για Νέα Φιλαδέλφεια

agavita
ΤΕΤΑΡΤΗ, 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

Τι δουλειά έχουν οι fajitas, τα burritos και πάνω από 30 τεκίλες στη Νέα Φιλαδέλφεια; Μα φυσικά, μια θέση στο μενού του Agavita…

Το Αgavita είναι το νέο μεξικάνικο bar restaurant της Νέας Φιλαδέλφειας που έχει γίνει ήδη στέκι. Μετρά αισίως 4 και κάτι μήνες ζωής και έχει γίνει προορισμός για τους αθηναίους λάτρεις της μεξικάνικης κουζίνας.

Τα πάντα όμως, ξεκινούν από το υπέροχο ντεκόρ του χώρου. Ένα πολύχρωμο σκηνικό, εμπνευσμένο από τη γοητεία του Μεξικού, με παλιές καρέκλες και αντικείμενα που έχουν «ξανανιώσει» και υπέροχες ζωγραφιές στους τοίχους και τα τραπέζια φτιαγμένες στο χέρι, υπό το βλέμμα πάντα της Φρίντα Κάλο, συνθέτουν ένα μοναδικό φόντο για να απολαύσετε το ποτό ή το φαγητό σας, ακούγοντας ταξιδιάρικες έθνικ μελωδίες.

Αν είστε λάτρεις των ιδιαίτερων μεξικάνικων γεύσεων, τότε το μενού του Agavita έχει φτιαχτεί σίγουρα για εσάς. Δεν μένει μόνο στις κλασικές κι αγαπημένες γεύσεις, όπως τα burritos και οι fajitas, αλλά προχωρά και ένα βήμα παραπέρα, «πειράζοντας» με δημιουργικότητα τάσεις και προτιμήσεις της μεξικανικής γευστικής κουλτούρας. Παραγγείλτε για αρχή κάποιο από τα in house cocktails, όπως μια frozen Μαργαρίτα ή ένα Canelojo με κίτρινη τεκίλα, μήλο λεμόνι και υπέροχο άρωμα κανέλας.

Το μενού έχει μελετηθεί αρκετά κι αυτό φαίνεται από τα πιάτα του. Ο σεφ Άγγελος Αρβανίτης έχει κάνει κι εδώ πολύ καλή δουλειά –όπως άλλωστε και στον Λεμονόκηπο, πάλι στη γειτονιά της Νέας Φιλαδέλφειας. Ήδη έχει αναλάβει δράση και ο καταλανός σεφ Χοσέ Αρκάς για το νέο μενού του Agavita.

Η πρώτη σελίδα του είναι αφιερωμένη στην ιστορία της αγαύης, του κάκτου που αποτελεί συνώνυμο της μεξικανικής κουλτούρας. Μελετήστε την αν θέλετε, αλλά από εκεί και μετά αρχίζει το… «παιχνίδι». Οι γεύσεις εναλλάσσονται όμορφα και είναι όλες επιλεγμένες μία και μία.

Το καλωσόρισμα έρχεται με ζεστές tortillas με 3 σος –γουακαμόλε με χοντροκομμένα αβοκάντο, λεμονάτη sour cream και πικάντικη salsa ranchero. Η σαλάτα Agavita είναι εξαιρετική. Πλούσια και πληθωρική σε γεύσεις και σε ποσότητα, συνδυάζει ιδανικά κόκκινη και πράσινη λόλα με μαύρα φασόλια, αβοκάντο, μπέικον και ψητό κοτόπουλο, περιχυμένα με πεντανόστιμη γλυκόξινη βινεγκρέτ με αγαύη κι όλα αυτά μέσα σε μια μεγάλη φωλιά από tortilla (6.40€).

Τα μανιτάρια Setas Chipotle αν και ακούγονται συνηθισμένα, είναι μοναδικά (5.60€). Σωταρισμένα με κρεμμύδι και άφθονη πιπεριά Chipotle, είναι για «δυνατούς λύτες». Αυτό που με εντυπωσίασε, τόσο σε αυτό το πιάτο, όσο και στη γενικότερη λογική, είναι ότι στο Agavita δε φοβούνται τις πικάντικες γεύσεις, αντίθετα τους «δίνουν και καταλαβαίνουν».

Τα albondigas (κεφτεδάκια στα ισπανικά) είναι πρωτότυπα και πολύ νόστιμα. Με τραγανή κρούστα από bbq sauce και πασπαλισμένα με τριμμένη πικάντικη tortilla, ήταν γευστικότατα και ευφάνταστα (5.20€).

Όσο για τις fajitas, με κοτόπουλο, αναμεμειγμένο με πολύχρωμες πιπεριές και κρεμμύδια, τα λόγια είναι περιττά (8.90€). Καλοεκτελεσμένο πιάτο, με τρυφερό κοτόπουλο σε γευστική σος, που συνοδεύει μοναδικά το νοστιμότατο ρύζι.

Στα παραδοσιακά πιάτα του καταλόγου θα βρείτε και huevo ranchero με λουκάνικο και salsa ranchero πάνω σε φωλιά από tortillas και τηγανητό αυγό, burritos και quesadillas, ενώ ένα από τα δυνατά «χαρτιά» του Agavita –αν και όχι από τα

παραδοσιακά μεξικάνικα πιάτα του καταλόγου- είναι τα burgers του (7.20€). Σε 4 διαφορετικές εκδοχές, φτάνει πληθωρικό και ζουμερό σε ένα πανεράκι, δίπλα σε χοντροκομμένες τηγανητές πατάτες.

Προσοχή όμως, μην φάτε πολύ και δεν καταφέρετε να κλείσετε το γεύμα σας με μια μοναδική τάρτα σοκολάτας με πράσινο πιπέρι, μια μπάλα παγωτό φιστίκι από πάνω και σάλτσα γλυκού chili στο πλάι (4.50€). Συνδυασμός-κόλαση!

P.S. Όσοι έχετε παιδιά, μείνετε ήσυχοι, αφού στο Agavita θα βρείτε έναν mini παιδότοπο και ειδικά παιδικά μενού για τους μικρούς φίλους.

Πληροφορίες: Σμύρνης 55, Νέα Φιλαδέλφεια, 210 2510604, www.facebook.com/pages/Agavita/220201831517660.

Βάλια Κανελλοπούλου
[email protected]