Οι 10 καλύτερες πόλεις για λαχταριστή πίτσα

brazilian-pizza
ΔΕΥΤΕΡΑ, 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

Η πίτσα μπορεί να είναι ιταλική ανακάλυψη, αλλά την απολαμβάνουν σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Ας δούμε λοιπόν, 10 πόλεις που… ειδικεύονται στην πίτσα.

10. Σάο Πάολο, Βραζιλία

Οι φίλοι του Μουντιάλ που βρίσκονται εκεί τώρα, έχουν την καλύτερη ευκαιρία για να απολαύσουν μια από τις 10 καλύτερες πίτσες του κόσμου. Πώς εξηγείται όμως το γεγονός αυτό; Αρκεί να σκεφτούμε ότι οι Ιταλοί αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα μεταναστών της χώρας, σχεδόν διπλάσια σε πληθυσμό από την πορτογαλική. Οι πρώτες ιταλικές πιτσαρίες άνοιξαν στα τέλη του 1800 και σήμερα, θα βρείτε στο Σάο Πάολο περισσότερες από 9000 πιτσαρίες με εξαιρετική πίτσα. Η εμπειρία που θα ζήσετε εδώ είναι διαφορετική, μιας και η πίτσα σερβίρεται με το στυλ rodízio, δηλαδή οι σερβιτόροι περιφέρουν διαφορετικές πίτσες κι εσείς επιλέγετε όποια αγαπάτε. Για επιδόρπιο, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την πίτσα Nevada, με μπανάνα, κανέλα και μαρέγκα.

9. Μελβούρνη, Αυστραλία

Η Μελβούρνη είναι γεμάτη με πιτσαρίες. Μεγάλες αλυσίδες σερβίρουν αυθεντική ναπολιτάνικη εκδοχή, με λεπτή ζύμη και ψημένη σε μεγάλους ξυλόφουρνους. Δοκιμάστε εκείνη με κολοκύθα, πανσέτα, γκοργκοντζόλα και κρεμμύδι.

8. Μπουένος Άιρες- Αργεντινή

Το Μπουένος Άιρες εκτός από μια εξαιρετική πόλη είναι και μια από τις πόλεις με τη νοστιμότερη πίτσα. Κι εδώ υπάρχουν πολλοί Ιταλοί μετανάστες που έφεραν μαζί τους την αυθεντική κουλτούρα της πίτσας. Θα βρείτε πιτσαρία σχεδόν σε κάθε γωνία, ενώ με τα χρόνια δημιουργήθηκε και το αργεντίνικο στιλ πίτσας, με παχιά ζύμη, άφθονο λιωμένο τυρί, λεπτή στρώση από σάλτσα ντομάτας και μεγάλη ποικιλία σε γαρνιτούρες.

7. Νίκαια, Γαλλία

Σε μικρή μόλις απόσταση από την Ιταλία, η Νίκαια έχει να επιδείξει μια από τις πιο λαχταριστές πίτσες. Όσοι βρίσκονται στην Provence ή την Côte d'Azur έχουν εξοικειωθεί με την δική τους εκδοχή πίτσας. Πιο συγκεκριμένα, έχουν αντικαταστήσει τη μοτσαρέλα με πιο πικάντικα τυριά, όπως το έμενταλ και το cantal, ενώ στις γαρνιτούρες τους, έχουν καθαρό μεσογειακά γούστα, χρησιμοποιώντας φρέσκια ντομάτα, ελαιόλαδο και βασιλικό. Η ζύμη είναι πολύ τραγανή και λεπτή, αέρινη, ψήνεται σε ξυλόφουρνο καίγοντας πεύκο ή βελανιδιά και στολίζεται με τοπικά και φρέσκια υλικά.

6. Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια

Το Σαν Φρανσίσκο είναι η πατρίδα εξαιρετικών εκδοχών πίτσας.  Οι περισσότερες πιτσαρίες της περιοχής είναι πολύ νέες και μετρούν περίπου 10 χρόνια ζωής. Το ιδιαίτερο στοιχείο είναι ότι χρησιμοποιούνται στις τοπικές πίτσες, φρέσκα εποχικά υλικά, καλά κρέατα και νόστιμα τυριά.

5. New Haven, Κονέκτικατ

Και μόνο το γεγονός ότι η συγκεκριμένη μικρή περιοχή είναι η «πατρίδα» της καλύτερης πίτσας στην Αμερική, η λεγόμενη white clam pie με χτένια στο Frank Pepe, αρκεί για να βρει μια θέση στη λίστα. Στο New Haven,  η πίτσα δεν λέγεται πίτσα, αλλά apizza, έχει λεπτή ζύμη, είναι στενόμακρη σε σχήμα, ψημένη στα κάρβουνα και ξεροψημένη.

4. Βοστόνη, Μασαχουσέτη

Στη Βοστόνη, η πίτσα είναι τρόπος ζωής. Εδώ θα βρείτε αρκετές διαφορετικές εκδοχές  πίτσας, όπως εκείνη με τη σάλτσα πάνω από το τυρί και τη γαρνιτούρα από κάτω, ενώ τα υλικά είναι συνήθως οργανικά, τοπικά και χειροποίητα.

3. Ρώμη, Ιταλία

Η πίτσα στη Ρώμη είναι μοναδική. Η φόρμουλα που έχει βρει τελευταία, η ιταλική πρωτεύουσα θέλει στην πίτσα να προστίθενται αποκλειστικά υψηλής ποιότητας υλικά, να γίνονται εμπνευσμένοι συνδυασμοί και να σερβίρεται σε όμορφα μέρη. Στην πόλη θα βρείτε ακόμα παλιάς κοπής πιτσαρίες που σερβίρουν την παραδοσιακή στενόμακρη pizza alla pala, αλλά τα νέα και πιο μοντέρνα εστιατόρια προτείνουν πιο εξεζητημένα υλικά, όπως κουνέλι, εδώδιμα λουλούδια, γαρίδες κτλ., κάνοντας την πίτσα ένα από τα πλέον gourmet πιάτα.

2. Νάπολη, Ιταλία

Φυσικά, η Νάπολη είναι η γενέτειρα της πίτσας. Το αξιοσημείωτο εδώ είναι ότι ενώ κάλλιστα θα μπορούσαν οι Ναπολιτάνοι να επαναπαυθούν, σερβίροντας κλασική παραδοσιακή πίτσα, δεν το έκαναν και φρόντισαν να διευρύνουν τους γευστικούς τους ορίζοντες και να ανεβάσουν τον πήχη πολύ ψηλά. Ακόμα κι αν οι περισσότερες πιτσαρίες ανήκουν στις ίδιες οικογένειες εδώ και χρόνια, η ποιότητα παραμένει σταθερά υψηλή πάντα, προσφέροντας μοναδική ναπολιτάνικη πίτσα, όπως δεν θα τη δοκιμάσετε πουθενά αλλού. Εδώ η πίτσα ψήνεται σε πολύ υψηλή θερμοκρασία σε ξυλόφυρνο και η γεύση της είναι καπνισμένη, σύνθετη, μαλακιά, ελαφριά και ζουμερή στο κέντρο.

1. Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Τέλος στο νούμερο ένα της λίστας βρίσκεται η Νέα Υόρκη. Γιατί πέσατε από τα σύννεφα; Αφού εδώ η πίτσα είναι επιστήμη και θρησκεία μαζί.  Η πίτσα έχει γίνει αντικείμενο μελέτης ώστε να προσφέρει την απόλυτη απόλαυση στους καταναλωτές. Και είναι εξαιρετικά υψηλού επιπέδου, γεγονός που αποδεικνύει και η απίστευτα μεγάλη κατανάλωσή της. Εδώ η πίτσα πρέπει να παραγγέλνεται με το κομμάτι και τα μαγαζιά όπου πωλούν πίτσα πρέπει είναι παλιομοδίτικα, τόσο μάλιστα που όσο πιο παλιά είναι τόσο καλύτερη πίτσα σερβίρουν. Εδώ θα βρεις ό,τι πίτσα ονειρεύεσαι, από crispy, λευκή μέχρι τηγανητή ή gourmet. Η Νέα Υόρκη είναι το απόλυτο μέρος για να απολαύσει κανείς πίτσα.